Jump to content

Temperatura butelkowania, refermantacja a coldcrash


 Share

Recommended Posts

Cześć,

Przed butelkowaniem zrobiłem roztwór glukozy do refermentacji obliczony przy butelkowaniu piwa dla temp. 20 st.

Wyszło dla wysycenia 2.3 -> 110g na 18,5L.

 

Piwo natomiast mam po cold crashu, obecnie z temp. 6 st, gdzie kalkulator wskazuje 68g glukozy dla roztworu zadanego w tej temp.

Czekać więc na dojście do temp 20 st. i dopiero dodać i butelkować ?

Link to comment
Share on other sites

Generalnie (przy prawidłowej fermentacji, z podnoszoną lub stałą temperaturą, bez dojadania po czasie) liczy się to dla najwyższej temperatury fermentacji lub później. Cold crash nie powoduje, że istotna ilość CO2 wróci do piwa,  chyba że robisz cold crash w kegu pod ciśnieniem. Jeśli Twoja najwyższa temperatura piwa to 20 stopni, to wyliczasz dla 20 stopni i dajesz cukier do piwa nawet jeśli ma teraz mniejszą temperaturę, bo i tak ma mniej więcej tyle CO2, ile zostało,  gdy temperatura była najwyższa. 

Link to comment
Share on other sites

1 godzinę temu, NorbertB napisał:

Cześć,

Przed butelkowaniem zrobiłem roztwór glukozy do refermentacji obliczony przy butelkowaniu piwa dla temp. 20 st.

Wyszło dla wysycenia 2.3 -> 110g na 18,5L.

 

Piwo natomiast mam po cold crashu, obecnie z temp. 6 st, gdzie kalkulator wskazuje 68g glukozy dla roztworu zadanego w tej temp.

Czekać więc na dojście do temp 20 st. i dopiero dodać i butelkować ?

 

Obliczaj zawsze dla temperatury przechowywania, to jaką temperaturę na piwo przy butelkowaniu ma mniejsze znaczenie, ważne w jakiej temperaturze będziesz trzymał butelki.

Link to comment
Share on other sites

9 minut temu, kiwitom napisał:

 

Obliczaj zawsze dla temperatury przechowywania, to jaką temperaturę na piwo przy butelkowaniu ma mniejsze znaczenie, ważne w jakiej temperaturze będziesz trzymał butelki.

A uzasadnisz to jakoś sensownie?

 

Link to comment
Share on other sites

35 minut temu, kiwitom napisał:

 

Obliczaj zawsze dla temperatury przechowywania, to jaką temperaturę na piwo przy butelkowaniu ma mniejsze znaczenie, ważne w jakiej temperaturze będziesz trzymał butelki.

Ok - to akurat będzie zbieżne z temp. 20 st.

Link to comment
Share on other sites

3 godziny temu, kiwitom napisał:

 

Obliczaj zawsze dla temperatury przechowywania, to jaką temperaturę na piwo przy butelkowaniu ma mniejsze znaczenie, ważne w jakiej temperaturze będziesz trzymał butelki.

A jaki wpływ na ilość CO2 w momencie butelkowania na temperatura jego późniejszego przechowywania ?

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, fotohobby napisał:

A jaki wpływ na ilość CO2 w momencie butelkowania na temperatura jego późniejszego przechowywania ?

 

 Ano taki, że to CO2 trzeba dopiero wytworzyć, w momencie butelkowania nie ma go wcale, albo są śladowe ilości. Pytanie jest ile czasu potrzeba do nagazowania piwa? 10 minut? Może godzinę? Nie, to trwa dobrych kilka dni, nieraz 2 tygodnie. To według Ciebie w jakiej temperaturze to piwo będzie przebywało większość czasu gazowania? Myślisz naprawdę, że mając 6°C przy butelkowaniu, to po tygodniu przebywając w temperaturze 20°C osiągnie 8°C? Czy może temperatura piwa wyrówna się z temperaturą otoczenia?

Link to comment
Share on other sites

10 minut temu, kiwitom napisał:

 

 Ano taki, że to CO2 trzeba dopiero wytworzyć, w momencie butelkowania nie ma go wcale, albo są śladowe ilości. Pytanie jest ile czasu potrzeba do nagazowania piwa? 10 minut? Może godzinę? Nie, to trwa dobrych kilka dni, nieraz 2 tygodnie. To według Ciebie w jakiej temperaturze to piwo będzie przebywało większość czasu gazowania? Myślisz naprawdę, że mając 6°C przy butelkowaniu, to po tygodniu przebywając w temperaturze 20°C osiągnie 8°C? Czy może temperatura piwa wyrówna się z temperaturą otoczenia?

Ty chyba nie rozumiesz idei podawania temperatury przy obliczaniu surowca do fermentacji.

Załóżmy żei chcesz osiągnąć nagazowanie 2.5vol

 

Zupełnie inną (mniejszą) ilość surowca do refermentacji dajesz w przypadku lagera, który ni przekroczył 12C w trakcie fermentacji, a inną (większą) w przypadku ale, który fermentował w 16C, a skończył w temperaturze pokojowej.

Dlaczego ?

Bo wbrew temu, co piszesz w zimnej, fementującej brzeczce rozpuszcza się dużo więcej CO2, niż w ciepłej.

Dlatego ciepła (ale) potrzebuje więcej surowca, aby osiągnąć taki sam poziom wysycenia, co lager.

 

Temperatura późniejszego przechowywania nie ma tu nic do rzeczy - skąd w ogóle pomysł na to ? Przeczytałeś to gdzieś ? 

Może lepiej zapoznaj się z tym opracowaniem:

 

Edited by fotohobby
Link to comment
Share on other sites

@kiwitomTo w ogóle tak nie działa.

 

W piwie masz uwięzione dużo CO2, Ile to zależy od temperatury.  Jeśli podniesiesz, to ucieknie i już raczej nie wróci samo z siebie.

Surowiec do refermentacji wylicza się w oparciu o docelowe nagazowanie i aktualną ilość CO2, refermentacja ma tylko uzupełnić np. z 1 vol do 2.2 vol.

 

Jeśli zabutelkujesz piwo z surowcem do refermentacji, tworzy się zamknięty układ,  z którego CO2 nie ucieknie niezależnie od zmian temperatury.

Edited by Łachim
Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, fotohobby napisał:

Temperatura późniejszego przechowywania nie ma tu nic do rzeczy

Wszystko to prawda, ale jest to również parametr, który można wziąć pod uwagę ze względów bezpieczeństwa przy mocnym gazowaniu/trzymaniu piwa w cieple, np latem.

Link to comment
Share on other sites

16 godzin temu, x1d napisał:

Wszystko to prawda, ale jest to również parametr, który można wziąć pod uwagę ze względów bezpieczeństwa przy mocnym gazowaniu/trzymaniu piwa w cieple, np latem.

Oczywiście, w 25C ciśnienie w  butelce jest większe, niż w 14, ale jakoś w żadnym moim piwie nie redukowalem wysycenia "bo będzie ciepło i może strzelić"

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.