Jump to content
Sign in to follow this  
coder

Inwentaryzacja zawartości piwniczki Codera

Recommended Posts

Parę osób prosiło mnie o upublicznienie zawartości mojej piwniczki:

 

Stan na dzień 14 IX 2010:

 

Piwa dobre:

 

Monachijskie ciemne ? w dwóch wersjach póroczne i półtoraroczne. To starsze chyba lepsze, ale może już mieć trochę cech starego piwa (13 + 11 butelek)

Foreign Extra stout ? dobry przykład stylu, ale piwo ponad roczne, może już być starawe, i cierpi na gushing ? 16 butelek

Doppelbock ? dobry ponad roczny koźlak, niestety chyba już zaczyna się starzeć 15 butelek + kilka bączków

Złota dolina ? piwo w stylu Orval, dla koneserów dziwnych smaczków ? ma posmaki ?końskie?. 20 but + ~20 bączków

Weizen Lehr IV ? niezła pszeniczka, trochę stara jak na pszeniczkę (4 miesiące) i odrobinę za słodka 6 but.

Wędzone ? piwo w stylu Rauchbier, ale taki mało wędzony, zrównoważony (typu Spezial) 18 but.

Ponury stout ? dobry dry stout 4 but.

Karger Weizenbock ? 4 but + ~10 bączków

 

Piwa poprawne:

 

American Amber Ale ? mocno chmielone, mocno słodowe, karmelowe ale ? 5 but.

Krzepki porter ? przyzwoity porter angielski ? 10 but.

Berliner Weisse ? kwaśne piwo pszeniczne, trochę mało kwaśne jak na styl, i z małymi wadami technicznymi 14 but + ~30 bączków

Guiness ? dry stout ? poprawny i bez wad, ale trochę nudny w smaku ? 17 but.

Setka ? przyzwoity koźlak ? 6 butelek

St Margaret ? poprawne Wee Heavy, trochę za mocno odfermentowane 10 but.

Amerykańska pszeniczka ? 8 butelek

Weizenbock Rodryg ? 5 butelek

Warsteiner ? średnio udany pils niemiecki ? 10 but.

Helles Bock ? fajny koźlak majowy ? 7 but.

Gabriel ? stary już dosyć dunkelweizen ? 8 but

 

Piwa marne

Nie warto pisać ~30 butelek róznych stylów

 

Plus kilka pojedynczych butelek weizenów i witbierów i po ~10 butelek świetnego IPA i Kolscha które chowam na przewidywany konkurs.

 

Plus świeża warka Duvel-a, jeszcze za młoda aby pić

Edited by coder

Share this post


Link to post
Share on other sites
Foreign Extra stout ? dobry przykład stylu, ale piwo ponad roczne, może już być starawe, i cierpi na gushing ? 16 butelek

Poupuszczaj gaz, bo akurat przegazowanie stouta to wada, która mocno psuje doznania w trakcie degustacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie nie, to jest rasowy gushing - piwo nie jest przegazowane, tylko piana powoli i niepowstrzymanie ciągle się pnie w górę, aż wyłazi z butelki.

Share this post


Link to post
Share on other sites
... po ~10 butelek świetnego IPA i Kolscha które chowam na przewidywany konkurs.

Hmm... czyżby był jakiś mały przeciek? :)

Nie, nawet nie poruszaliśmy tego tematu, żeby jakichś kwasów nie było tak jak w zeszłym roku.

Ale każdy widzi, że Kolsch albo Alt to pewniak w tym roku, a IPA chyba też jeszcze nie było.

Share this post


Link to post
Share on other sites
... po ~10 butelek świetnego IPA i Kolscha które chowam na przewidywany konkurs.

Hmm... czyżby był jakiś mały przeciek? :)

Nie' date=' nawet nie poruszaliśmy tego tematu, żeby jakichś kwasów nie było tak jak w zeszłym roku.

Ale każdy widzi, że Kolsch albo Alt to pewniak w tym roku, a IPA chyba też jeszcze nie było.[/quote']

IPA było w 2006.

Share this post


Link to post
Share on other sites

O kwasach nie słyszałem, zresztą zawsze się ktoś znajdzie co mu nie pasuje ( mi chyba nic nie pasuje :)).

Zresztą wnet październik więc i kategorie Cześ ogłosi.

 

Coder. Piwniczka wielka więc i więcej piw wejdzie. Trzeba przyznać że masz jeszcze dojść wielki zapas, ale dobrze że sezon w pełni i można już powoli zapełniać wolne miejsce.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czes na tym forum zadeklarował Koelscha rok temu. Jak chcecie, to sobie poszukajcie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to w takim układzie Coder trzymaj co zajmnie odpowiednie miejsce.

A czy to piwo się nie starzeje za szybko?

Share this post


Link to post
Share on other sites
A czy to piwo się nie starzeje za szybko?

Teoretycznie tak, ale niedawno Hasintus degustował pilsa Dagome, zwycięzcę z Żywca 2009 i piwo było jeszcze bardzo dobre.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chyba zdania nie zmienię, że piwo młode jest dobre, a im starsze tym bardziej widoczne są wady. Jednak jeśli piwo jest górnej półki nic mu nie będzie wręcz podkreśli jego walory.

Szkoda, że jestem na etapie picia piw jeszcze młodych bo później wady są na pierwszym planie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Chyba zdania nie zmienię, że piwo młode jest dobre, a im starsze tym bardziej widoczne są wady. Jednak jeśli piwo jest górnej półki nic mu nie będzie wręcz podkreśli jego walory.

Szkoda, że jestem na etapie picia piw jeszcze młodych bo później wady są na pierwszym planie.

Koelsch moim zdaniem musi być świeży. To jest tak delikatne piwo, że jurorzy z pewnością doszukają się jakiegoś kartonu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

CODER, że też chciało Ci się liczyć te butelki. Ja już myślałem kiedyś o tym by prowadzić to wszystko na kompie, aby mieć podgląd do stanu bez liczenia. Zrezygnowałem mamtylko stany magazynowe i poszczególne warki wpisane. Komp musiałby być stale włączony. Co biorę butelkę to trzeba zdjąć ze stanu, szykuję dla kogoś skrzyneczkę przed wydaniem wszystko zdjąć ze stanu- nie chore zrezygnowałem z tego jeszcze przed wprowadzeniem.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Warsteiner ? średnio udany pils niemiecki ? 10 but.

To nie prawda. Bardzo przyjemny wytrawny lager. Uważam, że całkiem udany.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Warsteiner ? średnio udany pils niemiecki ? 10 but.

To nie prawda. Bardzo przyjemny wytrawny lager. Uważam' date=' że całkiem udany.[/quote']

Miło mi. Zachęciło mnie to do zrobienia jakiegoś pilsa...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.