Jump to content

Kölsch - chmielenie oraz woda


MarcEs
 Share

Recommended Posts

Witajcie,

Jestem w przededniu ważenia Kölscha. W tym celu wyposażyłem się w dwa jasne ekstrakty płynne Bruntal, drożdże FM42 oraz chcmiele:

-Tradition(PL) 5,0% granulat - 30g
-Spalt Spalter(DE) 4,7% granulat - 30g 

Teraz moje pytanie, jak chmielić? Macie jakąś podpowiedź?

Przy okazji - jaką wodę dostępną w sklepach najlepiej wybrać do warzenia?

 

Pozdrawiam

Marcin

Edited by MarcEs
Link to comment
Share on other sites

  • MarcEs changed the title to Kölsch - chmielenie oraz woda

Cześć.

Woda do tego piwa powinna być miękka. Polecam "Żywiecki kryształ" w butelkach 5 l., można kupić w jednej z dużych sieci handlowych. Jeśli wiesz jak i robiłeś to już możesz trochę podbić chlorki, jeśli nie robiłeś, to nie modyfikuj jej.

Chmielenie: Tradition na goryczkę, Spalt na aromat. Celuj w 20-30 IBU (wg stylu), policz w jakimś kalkulatorze.

Pomyśl o lagerowaniu młodego piwa po burzliwej. Wg mnie to dużo daje. Kelsz to taki "lager górnej fermentacji".

Pozdrawiam.

 

Link to comment
Share on other sites

Cześć.
Woda do tego piwa powinna być miękka. Polecam "Żywiecki kryształ" w butelkach 5 l., można kupić w jednej z dużych sieci handlowych. Jeśli wiesz jak i robiłeś to już możesz trochę podbić chlorki, jeśli nie robiłeś, to nie modyfikuj jej.
Chmielenie: Tradition na goryczkę, Spalt na aromat. Celuj w 20-30 IBU (wg stylu), policz w jakimś kalkulatorze.
Pomyśl o lagerowaniu młodego piwa po burzliwej. Wg mnie to dużo daje. Kelsz to taki "lager górnej fermentacji".
Pozdrawiam.
 
Paweł dzięki za rady,
podpowiedz mi jeszcze jaki dokladnie schenat czasowy zastosować przy chmieleniu.

Dzięki

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

7 minut temu, MarcEs napisał:

podpowiedz mi jeszcze jaki dokladnie schenat czasowy zastosować przy chmieleniu.

Zobacz do załącznika, to jest fragment Classic Beer Styles Styles #13: Kölsch: History, Brewing Techniques, Recipes.

Fragmenty Classic Beer Styles Styles 13.pdf

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ja używam wody z wodociągów (dość twardej) rozrabianej w różnych proporcjach z wodą demineralizowaną, z dodatkiem kwasu. Nadaje się nawet do najjaśniejszych piw, typu American Light Lager.

Woda to temat rzeka ;)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.