Skocz do zawartości

Mięsny browar


Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie, zakładam ten temat głównie po to żeby mieć łatwy dostęp do receptur gdybym chciał jakieś piwko powtórzyć. 

 

Moje dotychczasowe warki:

 

Edytowane przez Mateusz Mięsny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#14 Prawie Bitter 10 BLG

Warzone 29.09.2021 - 13L

 

Słody:

  • Viking Pale Ale 2kg
  • Monachijski typ II - 0,5kg
  • Crystal Castlemalting 0,25kg

Chmiele:

  • Centennial 10g
  • Cascade PL 20g

Drożdze:

  • FM53 Voss kveik

Zacieranie:

  • 67C 40'
  • 72C 20'
  • 78C 5'

Gotowanie:

  • Centennial 10g 60'
  • Whirlflock 1/4 tabletki 15'
  • Cascade PL 10g 10'
  • Cascade PL 10g 5'

IBU: ~33

 

Fermentacja:

30.09.2021 - drożdże zadane z rana, fermentacja bez kontroli temperatury.

12.10.2021 - zeszło do 1 BLG, idzie w butle. Trochę szybko ale ekstrakt nie był zbyt wysoki i nie mam nic obecnie do picia więc mam nadzieję że będzie już ok. Nie spodziewałem się że ten szczep drożdży jest aż tak fenolowy, z wiadra czuć ładny zapach przypominający Belgię. Bitter to raczej nie jest :)

 

Podsumowanie:

22.10.2021 - ogólnie wyszło spoko. Aromat owocowy, lekkie fenole w tle. Mimo odfermentowania do 1 blg nie jest wodniste. 

 

Edytowane przez Mateusz Mięsny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#15 Smoked Kveik Porter 16 BLG

Receptura z wiki.piwo.org.

Warzone 16.10.2021 - 10L

 

Słody:

  • Viking Pale Ale 2 kg
  • Słód Mild Thomas Fawcett - 0,2 kg
  • Słód wędzony bukiem Stainbach - 0,5 kg
  • Viking Monachijski typ I - 0,5 kg
  • Słód CaraAmber Weyermann - 0,1 kg
  • Słód Carafa Special II - 0,2 kg

Chmiele:

  • EKG 30g
  • Cascade PL 30g

Drożdze:

  • FM53 Voss kveik - gęstwa II pokolenie

Zacieranie:

  • 67C 45'
  • 72C 20'
  • 78C 5'

Gotowanie:

  • EKG 30g 60'
  • Cascade PL 15g 20'
  • Cascade PL 15g 10'

IBU: ~42

 

Fermentacja:

16.10.2021 - Gęstwa drożdżowa

zadana około godziny 17.

5.11.2021 - zeszło do 1,5 Blg, butelkuje. 

 

Podsumowanie:

 

24.11.2021 - ogólnie jest spoko, ale następnym razem muszę zastosować szczep który aż tak mocno nie odfermentowuje. Można sypnac trochę więcej wędzonego. 

Edytowane przez Mateusz Mięsny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#16 Świąteczny Milk Stout 15 BLG

Warzone 6.11.2021 - 10L

 

Słody:

  • Viking Pale Ale - 1,9 kg
  • Viking Monachijski typ II - 0,5 kg
  • Jęczmień palony - 0,2 kg
  • Viking czekoladowy 1200 EBC - 0,1 kg

Chmiele:

  • EKG 20g
  • Magnum 10g

Dodatki:

  • Cynamon - 5g
  • Goździki - 4 sztuki
  • Skórki z trzech pomarańczy
  • Laktoza - 0,4 kg

Drożdze:

  • FM53 Voss kveik - gęstwa III pokolenie

Zacieranie:

  • 67C 45'
  • 72C 20'
  • 78C 5'

Gotowanie:

  • Magnum 10g 60'
  • EKG 20g 15'
  • Laktoza 0,4 kg 10'
  • Cynamon 5g 10'
  • Goździki 4 sztuki 10'
  • Skórki z trzech pomarańczy 10'

IBU: ~34

 

Fermentacja:

6.11.2021 - Gęstwę zadano około godziny 16.

20.11.2021 - Dodano na cichą 400g kokosa prażonego w 120C.

24.11.2021 - Zeszło do 4,5 Blg, butelkuje. 

Podsumowanie:

8.12.2021 - Kokos zaraz po rozlewie był bardziej wyczuwalny, teraz też go czuć ale mniej, przeszło w czekoladę kokosową. Straszny słodziaczek, żona mówi że może być ale wątpię że powtórzę, nie moje klimaty. Tych dodatków nie czuję, ale wiedziałem że tak będzie, po prostu zmieniła mi się pod koniec koncepcja.

Edytowane przez Mateusz Mięsny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#17 SH Nelson APA 10 BLG

Warzone 20.11.2021 - 10L

Wyszła mniejsza wydajność niż zakładałem, miało być 11 BLG.

 

Słody:

  • Viking Pale Ale - 2 kg
  • Weyermann CaraAmber - 0,3 kg

Chmiele:

  • Nelson Sauvin 100g (50g do gotowania i 50g na zimno)

 

Drożdze:

  • FM53 Voss kveik - gęstwa IV pokolenie

Zacieranie:

  • 68C 60'
  • 78C 5'

Gotowanie:

  • Nelson 10g 60'
  • Nelson 20g 10'
  • Nelson 20g 0'

IBU: ~44

 

Fermentacja:

20.11.2021 - Gęstwę zadano około godziny 22.

5.12.2021 - Odfermentowało do 4,2 BRIX(1,58 BLG). Dodaję 50g Nelsona na zimno.

7.12.2021 - Około godziny 21 wystawiam na balkon celem cold crasha.

8.12.2021 - Butelkuję. Cały chmiel ładnie usiadł na dnie wiadra. Aromat jest świetny. Zapowiada się dobre piwo.

 

Podsumowanie:

Edytowane przez Mateusz Mięsny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#18 Niskoalkoholowa żytnia IPA 8 BRIX

Warzone 18.12.2021 - 16L

 

Słody:

  • Viking Słód żytni - 0,5 kg
  • Viking Pale Ale - 2 kg
  • Weyermann CaraAmber - 0,1 kg

Chmiele:

  • Iunga 20g
  • Puławski 100g (40g do gotowania, 60g za zimno)

 

Drożdze:

  • US-05 - sucharki

Zacieranie:

  • 50C 10'
  • 72C 60'
  • 78C 5'

Gotowanie:

  • Iunga 20g 60'
  • Puławski 20g 15'
  • Puławski 20g 5'

IBU: ~50

 

Fermentacja:

18.12 - około godziny 23 zadano uwodnione drożdże. 

3.01.2022 - rzuciłem 60g Puławskiego na zimno bez przelewania, gęstwy nie zbieram. Chyba zrobię sobie małą przerwę od warzenia bo musze zaległe piwa najpierw powypijać, bez sensu robić nowe żeby mi się tylko utleniały.

5.01.2022 - około godziny 21 wiadro idzie na balkon (cold crash).

6.01.2022 - godzina 19, butelkuję. Zeszło do 5 BRIX (3,2 Blg).

 

Podsumowanie:

 

Edytowane przez Mateusz Mięsny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.