Jump to content

Mięsny browar


Recommended Posts

Witam serdecznie, zakładam ten temat głównie po to żeby mieć łatwy dostęp do receptur gdybym chciał jakieś piwko powtórzyć. 

 

Moje dotychczasowe warki:

 

Edited by Mateusz Mięsny
Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

#14 Prawie Bitter 10 BLG

Warzone 29.09.2021 - 13L

 

Słody:

  • Viking Pale Ale 2kg
  • Monachijski typ II - 0,5kg
  • Crystal Castlemalting 0,25kg

Chmiele:

  • Centennial 10g
  • Cascade PL 20g

Drożdze:

  • FM53 Voss kveik

Zacieranie:

  • 67C 40'
  • 72C 20'
  • 78C 5'

Gotowanie:

  • Centennial 10g 60'
  • Whirlflock 1/4 tabletki 15'
  • Cascade PL 10g 10'
  • Cascade PL 10g 5'

IBU: ~33

 

Fermentacja:

30.09.2021 - drożdże zadane z rana, fermentacja bez kontroli temperatury.

12.10.2021 - zeszło do 1 BLG, idzie w butle. Trochę szybko ale ekstrakt nie był zbyt wysoki i nie mam nic obecnie do picia więc mam nadzieję że będzie już ok. Nie spodziewałem się że ten szczep drożdży jest aż tak fenolowy, z wiadra czuć ładny zapach przypominający Belgię. Bitter to raczej nie jest :)

 

Podsumowanie:

22.10.2021 - ogólnie wyszło spoko. Aromat owocowy, lekkie fenole w tle. Mimo odfermentowania do 1 blg nie jest wodniste. 

 

Edited by Mateusz Mięsny
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

#15 Smoked Kveik Porter 16 BLG

Receptura z wiki.piwo.org.

Warzone 16.10.2021 - 10L

 

Słody:

  • Viking Pale Ale 2 kg
  • Słód Mild Thomas Fawcett - 0,2 kg
  • Słód wędzony bukiem Stainbach - 0,5 kg
  • Viking Monachijski typ I - 0,5 kg
  • Słód CaraAmber Weyermann - 0,1 kg
  • Słód Carafa Special II - 0,2 kg

Chmiele:

  • EKG 30g
  • Cascade PL 30g

Drożdze:

  • FM53 Voss kveik - gęstwa II pokolenie

Zacieranie:

  • 67C 45'
  • 72C 20'
  • 78C 5'

Gotowanie:

  • EKG 30g 60'
  • Cascade PL 15g 20'
  • Cascade PL 15g 10'

IBU: ~42

 

Fermentacja:

16.10.2021 - Gęstwa drożdżowa

zadana około godziny 17.

5.11.2021 - zeszło do 1,5 Blg, butelkuje. 

 

Podsumowanie:

 

24.11.2021 - ogólnie jest spoko, ale następnym razem muszę zastosować szczep który aż tak mocno nie odfermentowuje. Można sypnac trochę więcej wędzonego. 

Edited by Mateusz Mięsny
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

#16 Świąteczny Milk Stout 15 BLG

Warzone 6.11.2021 - 10L

 

Słody:

  • Viking Pale Ale - 1,9 kg
  • Viking Monachijski typ II - 0,5 kg
  • Jęczmień palony - 0,2 kg
  • Viking czekoladowy 1200 EBC - 0,1 kg

Chmiele:

  • EKG 20g
  • Magnum 10g

Dodatki:

  • Cynamon - 5g
  • Goździki - 4 sztuki
  • Skórki z trzech pomarańczy
  • Laktoza - 0,4 kg

Drożdze:

  • FM53 Voss kveik - gęstwa III pokolenie

Zacieranie:

  • 67C 45'
  • 72C 20'
  • 78C 5'

Gotowanie:

  • Magnum 10g 60'
  • EKG 20g 15'
  • Laktoza 0,4 kg 10'
  • Cynamon 5g 10'
  • Goździki 4 sztuki 10'
  • Skórki z trzech pomarańczy 10'

IBU: ~34

 

Fermentacja:

6.11.2021 - Gęstwę zadano około godziny 16.

20.11.2021 - Dodano na cichą 400g kokosa prażonego w 120C.

24.11.2021 - Zeszło do 4,5 Blg, butelkuje. 

Podsumowanie:

 

Edited by Mateusz Mięsny
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

#17 SH Nelson APA 10 BLG

Warzone 20.11.2021 - 10L

Wyszła mniejsza wydajność niż zakładałem, miało być 11 BLG.

 

Słody:

  • Viking Pale Ale - 2 kg
  • Weyermann CaraAmber - 0,3 kg

Chmiele:

  • Nelson Sauvin 100g (50g do gotowania i 50g na zimno)

 

Drożdze:

  • FM53 Voss kveik - gęstwa IV pokolenie

Zacieranie:

  • 68C 60'
  • 78C 5'

Gotowanie:

  • Nelson 10g 60'
  • Nelson 20g 10'
  • Nelson 20g 0'

IBU: ~44

 

Fermentacja:

20.11.2021 - Gęstwę zadano około godziny 22.

 

Podsumowanie:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.