Jump to content
Sign in to follow this  
KNX

Skończona fermentacja?

Recommended Posts

Witam!!!

 

W sobotę zlałem koelscha na cichą i tak się zastanawiam czy przypadkiem nie potraktować tego żelatyną i juz butelkować. Chodzi o to że piwko robi się całkiem mocne jak na ten rodzaj piwa. Brzeczka wyszła 17 L 14,5 °Blg i ma juz teraz 4 °Blg. Widzę po 2 dniach że drożdże ( safbrew s-33 ) znów zabierają się do pracy bo są już bąble, a fermentor cały napuchnięty i nie chcę aby piwo było tak mocno odfermentowane, zaznaczem że będę dodawał surowca do refermentacji w 3 L wody aby wyrównać do 20 co nieznacznie wszystko rozcieńczy.

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

jak zabutelkujesz teraz nawet klarując żelatyną i będziesz nagazowywał naturalnie to drożdże i tak z czasem przejedzą cały cukier i wywali ci butelki i nie pomoże to, że dolejesz wody.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miałem podobny problem z Koelschem, choć na nieco mniejszą skalę (mój nastaw miał 11.5°Blg). Przyczyną tej alkoholowej mocy jest bardzo wytrawne zacieranie - zauważyłem, że proponowane w instrukcjach różnych zestawów przerwy 50' + 10' (czy nawet 60' + 10') w dają właśnie taki efekt. Kolejnego Koelscha zatarłem 40' + 20' i już jest lepszy, następnego pewnie w ogóle spróbuję zatrzeć 35' + 25', bo oryginalny Reissdorf jakiego próbowałem był jednak nieco słodowy.

 

Generalnie z tym już się nic nie da zrobić, odfermentuj do końca i wypij. Na pocieszenie ci powiem, że jak podojrzewa dłużej (tak z 8-10 tygodni) to ta alkoholowa moc w smaku ciut się uładzi, ale w dekiel będzie walić fest.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam!!!

 

W sobotę zlałem koelscha na cichą i tak się zastanawiam czy przypadkiem nie potraktować tego żelatyną i juz butelkować. Chodzi o to że piwko robi się całkiem mocne jak na ten rodzaj piwa. Brzeczka wyszła 17 L 14,5 °Blg i ma juz teraz 4 °Blg. Widzę po 2 dniach że drożdże ( safbrew s-33 ) znów zabierają się do pracy bo są już bąble, a fermentor cały napuchnięty i nie chcę aby piwo było tak mocno odfermentowane, zaznaczem że będę dodawał surowca do refermentacji w 3 L wody aby wyrównać do 20 co nieznacznie wszystko rozcieńczy.

 

Pozdrawiam

Daj mu spokój. Piwo wymaga cierpliwości.

Poczekaj spokojnie aż odfermentuje do końca. Najlepiej do następnego weekendu.

Piwo będzie wytrawne, ale wcale nie musi być z tego powodu niesmaczne.

Jeśli chcesz mieć piwo lżejsze to rozcieńcz wodą. Będzie może nawet bardziej podobne do Koelscha, który nieco wodnisty jest z założenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.