Jump to content

Uwarzyłem 23 l z 9 l brewkita


Q-boot
 Share

Recommended Posts

Witam, 

 

jak w tytule. Zakupiłem brew kit z imperial stout'em od Brewfern, po czym uwarzyłem zeń 23 l piwa. Dziś, kilka dni po zamknięciu fermentora, podczas pomiaru SG, spróbowałem rzeczonego trunku i...okazał się dość wodnisty. Szybki wgląd w instrukcje i aż puknąłem się w czoło, gdy okazało się, że zestaw był przeznaczony do uwarzenia 9 l.

Mam w związku z powyższym pytanie: czy wg Was, doświadczonych piwowarów, można coś z tym jeszcze zrobić, czy nie ma już sensu okupować fermentora i marnować butelek? Dodam jeszcze, że brewkit był uwarzony wspólnie z jasnym ekstraktem słodowym od Mangrove Jacks'a.

Będę wdzięczy za wszelkie opinie. 

Pozdrawiam!

Edited by elroy
poprawione Ż w tytule ;)
Link to comment
Share on other sites

Ciekawa sytuacja. Moim zdaniem trzeba by było dodać brewkity/ekstrakty nie chmielone i zrobic z tego 2 warki. Pytanie czy posiadasz na tyle sprzetu ( garnek 40 l, dodatkowy fermentor wolny) i surowców (ekstrakty i drozdze ) aby taka akcje zrobic .

Ciezko jednoznacznie powiedzieć co z takich działań  wyjdzie. 

Link to comment
Share on other sites

8 minutes ago, Adamiko said:

Ciekawa sytuacja. Moim zdaniem trzeba by było dodać brewkity/ekstrakty nie chmielone i zrobic z tego 2 warki. Pytanie czy posiadasz na tyle sprzetu ( garnek 40 l, dodatkowy fermentor wolny) i surowców (ekstrakty i drozdze ) aby taka akcje zrobic .

Ciezko jednoznacznie powiedzieć co z takich działań  wyjdzie. 

 

Dziękuję za sugestię, Adamiko. Sam o czymś podobnym myślałem: posiadam wszystko, co niezbędne. Może faktycznie zadziałam w ten sposób. 

 

6 minutes ago, BumBum said:

Ile miałeś ekstraktu przed dodaniem drożdży?

 

Wagowo? Niestety, nie pamiętam wagi ekstraktu z brew kita, natomiast dodałem doń 1.5 l niechmielonego ekstraktu. 

Link to comment
Share on other sites

4 minuty temu, Q-boot napisał:

 

Dziękuję za sugestię, Adamiko. Sam o czymś podobnym myślałem: posiadam wszystko, co niezbędne. Może faktycznie zadziałam w ten sposób. 

 

 

Wagowo? Niestety, nie pamiętam wagi ekstraktu z brew kita, natomiast dodałem doń 1.5 l niechmielonego ekstraktu. 

Musiałbyś podać więcej danych. Tak na szybko wklepałem w brewtarget zasyp na 9l dla piwa 24 blg (bo piszesz o imperial stout). Rozwodniony do 23l daje piwo o ekstrakcie początkowym ok 10,5 blg. Czyli jak tak zostawisz to będziesz miał lekki Dry Stout czyli takie piwko a'la Guiness. Oczywiście mniej więcej, bo jeszcze chmielenie wchodzi w grę itd. Tak czy siak, ja bym chyba po prostu to tak zostawił. Chyba, że fermentacja we wczesnej fazie to można dodać jeszcze ekstraktu po prostu trochę. 

Edited by darinho
Link to comment
Share on other sites

  • elroy changed the title to Uwarzyłem 23 l z 9 l brewkita
6 minut temu, Q-boot napisał:

Wagowo? Niestety, nie pamiętam wagi ekstraktu z brew kita, natomiast dodałem doń 1.5 l niechmielonego ekstraktu. 

Chodzilo koledze raczej o pomiar blg

Link to comment
Share on other sites

8 minutes ago, darinho said:

Musiałbyś podać więcej danych. Tak na szybko wklepałem w brewtarget zasyp na 9l dla piwa 24 blg (bo piszesz o imperial stout). Rozwodniony do 23l daje piwo o ekstrakcie początkowym ok 10,5 blg. Czyli jak tak zostawisz to będziesz miał lekki Dry Stout czyli takie piwko a'la Guiness. Oczywiście mniej więcej, bo jeszcze chmielenie wchodzi w grę itd. Tak czy siak, ja bym chyba po prostu to tak zostawił. Chyba, że fermentacja we wczesnej fazie to można dodać jeszcze ekstraktu po prostu trochę. 

 

5 minutes ago, Adamiko said:

Chodzilo koledze raczej o pomiar blg

 

OK, dziękuję do doprecyzowanie. SG początkowe 1.045 (czyli ok. 11 blg) — obecnie, po 6 dniach fermentacji, 1.020 (czyli ok. 5 blg). Myślicie, że można jeszcze dodać ekstrakt? 

 

KOREKTA: poprawiona wartość SG.

Edited by Q-boot
Link to comment
Share on other sites

2 minuty temu, Q-boot napisał:

 

 

OK, dziękuję do doprecyzowanie. SG początkowe 1.045 (czyli ok. 11 blg) — obecnie, po 6 dniach fermentacji, 1.020 (czyli ok. 5 blg). Myślicie, że można jeszcze dodać ekstrakt? 

 

KOREKTA: poprawiona wartość SG.

Nic już nie dodawaj Masz zamiast imperialne stouta zwykłego dry stouta. Wypijesz, następnego zrobisz poprawnie

Link to comment
Share on other sites

10 minutes ago, buber said:

Nic już nie dodawaj Masz zamiast imperialne stouta zwykłego dry stouta. Wypijesz, następnego zrobisz poprawnie

 

Tak zrobię. Dziękuję wszystkim za sugestie. 

 

Pozdrawiam serdecznie! 

Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, Adamiko said:

Czyli taki jak pisal @darinho najbezpieczniej zostawic tak jak jest. Chyba ze chcesz kombinować. 

 

Myślę, że jeszcze w zbyt niewielkim stopniu ogarniam temat, aby kombinować. Ale doceniam fachową pomoc na tym forum. 

Link to comment
Share on other sites

11 minutes ago, Adamiko said:

Lepiej pytac niz wylac moim zdaniem. I jak najszybciej przenies nie na ekstrakty/zacieranie i własne Chmielenie.  Wtedy zaczyna się zabawa:)

 

Również wychodzę z takiego założenia :)

Z zacieraniem jeszcze muszę zaczekać, ale zdecydowanie jest w planach. 

 

 

Edited by Q-boot
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.