Jump to content

Siarka, miedź, kwas


Recommended Posts

Jako, że nie uzyskałem odpowiedzi w pewnym wątku na moje pytanie zapytam jeszcze raz, tak szybko.

Koniec fermentacji, kwas pH3, zapachy związków siarki. Dodałem miedź by wyeliminować smrodki. Po przelaniu do drugiego fermentora w celu butelkowania zobaczyłem, że miedź nie jest zaśniedziała, piwo pachnie normalnie, kolor ma normalny.

Pytanie, to co było na miedzi nie rozpuściło się do piwa i teraz mam rozpuszczone siarczki, w piwie?

 

Link to comment
Share on other sites

Z tego co wiem to niektóre elementy miedziane posiadają powłokę, coś jak lakier. Przykładem takiego elementu jest drut nawojowy na transformator, cewki, itp. Jeżeli dodałeś taki element to  on nie zaśniedziałe, trzeba go najpierw opalić nad gazem.

 

Lakier raczej nie rozpuścił się w piwie.

Edited by Eselchen
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.