Nazwa użytkownika Posted September 25, 2021 Share Posted September 25, 2021 Jako, że nie uzyskałem odpowiedzi w pewnym wątku na moje pytanie zapytam jeszcze raz, tak szybko. Koniec fermentacji, kwas pH3, zapachy związków siarki. Dodałem miedź by wyeliminować smrodki. Po przelaniu do drugiego fermentora w celu butelkowania zobaczyłem, że miedź nie jest zaśniedziała, piwo pachnie normalnie, kolor ma normalny. Pytanie, to co było na miedzi nie rozpuściło się do piwa i teraz mam rozpuszczone siarczki, w piwie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eselchen Posted September 25, 2021 Share Posted September 25, 2021 (edited) Z tego co wiem to niektóre elementy miedziane posiadają powłokę, coś jak lakier. Przykładem takiego elementu jest drut nawojowy na transformator, cewki, itp. Jeżeli dodałeś taki element to on nie zaśniedziałe, trzeba go najpierw opalić nad gazem. Lakier raczej nie rozpuścił się w piwie. Edited September 25, 2021 by Eselchen Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nazwa użytkownika Posted September 26, 2021 Author Share Posted September 26, 2021 Miedź jest czysta, niczym powleczona. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nazwa użytkownika Posted October 3, 2021 Author Share Posted October 3, 2021 Serio? Nikt się nie wypowie? Picie takiego piwa jest bezpieczne? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WojtekGaaD Posted October 3, 2021 Share Posted October 3, 2021 Wszyscy niecierpliwie czekają na efekty degustacji 😁 jak się nimi podzielisz to chyba bezpieczne jak nie to .... 😞 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nazwa użytkownika Posted October 3, 2021 Author Share Posted October 3, 2021 W sumie to czego ja się spodziewałem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts