Jump to content

Ostry zapach piwa


rybak16
 Share

Recommended Posts

Mam taki lekki problem. Właśnie zlałem na cichą moją 6 warkę (dry stout). Problem polega na tym, że każda warka w trakcie zlewania na cichą (aipa, hefeweizen) i tak samo ten stout, jak włożyłem głowę do wiadra to poczułem bardzo mocny taki octowy zapach mnie uderzył w nozdrza. Sama fermentacja wyglądała ok, resztki piany na powierzchni też spoko jak i poziom odfermentowania. Czy taki ostry zapach jest normalny? Piwo niestety w tle ma lekką kwasowość. Nie jest możliwe raczej by każda warka mi się zakażała w podobny sposób. Poprzednie są ok w smaku, jak i poziom nagazowania też jest spoko.

Link to comment
Share on other sites

Nie, jak jest ocet, to niemal na pewno zakażenie. Pewnie coś się zasiedliło na sprzęcie, więc musisz zadbać o porządną dezynfekcję. Nadwęglan na coś takiego może nie starczyć. 

Edited by Łachim
Link to comment
Share on other sites

Pytanie o temperaturę fermentacji? Lekką kwasowość w dry stout lub młodym piwie to nic niezwykłego. Nie wkładaj głowy do wiadra, bo konsekwencje mogą być nieprzyjemne.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Wczoraj przelałem na cichą i dzisiaj sobie próbkę zlałem do degustacji. W zapachu czuje głównie paloność, nie czuć nut kwaśnych, no może coś bardzo w tle. W smaku są lekkie nuty kwaskowe ale to zakładam, że mogą być. Piwo nie widać by jakkolwiek pracowało, nic na powierzchni się nie tworzy. Wygląda dla mnie spoko, jedyne co mnie niepokoi to ten ostry zapach przy zlewaniu ale to może faktycznie dwutlenek węgla jest a jak dziwak wkładam głowe go wiadra i dlatego mnie tak odrzuca to stężenie.

Link to comment
Share on other sites

Dwutlenek węgla nie pachnie. Natomiast nie wąchaj piwa w fermentorze. Dwutlenek węgla w dużych stężeniach może spowodować omdlenia, a nawet zgon

Link to comment
Share on other sites

W dniu 25.09.2021 o 12:12, wizi napisał:

Dwutlenek węgla nie pachnie. 

Nie do końca prawda:

Cytat

W stężeniach, w jakich normalnie występuje w atmosferze, dwutlenek węgla jest bezwonny, bezbarwny i nie ma smaku, choć w dużych stężeniach ma kwaśny zapach i smak. Dlatego właśnie napoje gazowane mają charakterystyczny zapach i smak, który zmienia się, gdy gaz się ulotni.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.