rybak16 Posted September 24, 2021 Share Posted September 24, 2021 Mam taki lekki problem. Właśnie zlałem na cichą moją 6 warkę (dry stout). Problem polega na tym, że każda warka w trakcie zlewania na cichą (aipa, hefeweizen) i tak samo ten stout, jak włożyłem głowę do wiadra to poczułem bardzo mocny taki octowy zapach mnie uderzył w nozdrza. Sama fermentacja wyglądała ok, resztki piany na powierzchni też spoko jak i poziom odfermentowania. Czy taki ostry zapach jest normalny? Piwo niestety w tle ma lekką kwasowość. Nie jest możliwe raczej by każda warka mi się zakażała w podobny sposób. Poprzednie są ok w smaku, jak i poziom nagazowania też jest spoko. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rybak16 Posted September 24, 2021 Author Share Posted September 24, 2021 a drożdże wyglądały tak: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted September 24, 2021 Share Posted September 24, 2021 (edited) Nie, jak jest ocet, to niemal na pewno zakażenie. Pewnie coś się zasiedliło na sprzęcie, więc musisz zadbać o porządną dezynfekcję. Nadwęglan na coś takiego może nie starczyć. Edited September 24, 2021 by Łachim Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rybak16 Posted September 24, 2021 Author Share Posted September 24, 2021 Taaak zastanawiałem się nad tym. Ale to nowe piwo fermentowałem w świeżo kupionym fermentorze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BumBum Posted September 24, 2021 Share Posted September 24, 2021 Ostry owocowy? Estry i dwutlenek węgla. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rybak16 Posted September 24, 2021 Author Share Posted September 24, 2021 No właśnie zastanawiam się co to innego może być. Jak wąchałem przy samym piwie zaraz po otwarciu fermentora to było tak ostre, że aż mnie odrzuciło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nazwa użytkownika Posted September 24, 2021 Share Posted September 24, 2021 Dwutlenek węgla Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted September 24, 2021 Share Posted September 24, 2021 Pytanie o temperaturę fermentacji? Lekką kwasowość w dry stout lub młodym piwie to nic niezwykłego. Nie wkładaj głowy do wiadra, bo konsekwencje mogą być nieprzyjemne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rybak16 Posted September 24, 2021 Author Share Posted September 24, 2021 Około 19 stopni Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted September 24, 2021 Share Posted September 24, 2021 Dwutlenek węgla nie ma octowego zapachu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nazwa użytkownika Posted September 25, 2021 Share Posted September 25, 2021 O, w takim razie to nie będzie dwutlenek węgla tylko zapach octowy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rybak16 Posted September 25, 2021 Author Share Posted September 25, 2021 Jest szansa, że źle go określam przez to jak to drażniące było. Ale pytanie czy warze gotowe piwo z bliska też ostro daje przez ten dwutlenek czy nie próbujecie w ogóle tak wąchać? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
witur Posted September 25, 2021 Share Posted September 25, 2021 14 godzin temu, rybak16 napisał: Nie jest możliwe raczej by każda warka mi się zakażała Ależ oczywiście że jest możliwe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rybak16 Posted September 25, 2021 Author Share Posted September 25, 2021 Wczoraj przelałem na cichą i dzisiaj sobie próbkę zlałem do degustacji. W zapachu czuje głównie paloność, nie czuć nut kwaśnych, no może coś bardzo w tle. W smaku są lekkie nuty kwaskowe ale to zakładam, że mogą być. Piwo nie widać by jakkolwiek pracowało, nic na powierzchni się nie tworzy. Wygląda dla mnie spoko, jedyne co mnie niepokoi to ten ostry zapach przy zlewaniu ale to może faktycznie dwutlenek węgla jest a jak dziwak wkładam głowe go wiadra i dlatego mnie tak odrzuca to stężenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted September 25, 2021 Share Posted September 25, 2021 Dwutlenek węgla nie pachnie. Natomiast nie wąchaj piwa w fermentorze. Dwutlenek węgla w dużych stężeniach może spowodować omdlenia, a nawet zgon Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eselchen Posted September 25, 2021 Share Posted September 25, 2021 Moje wszystkie fermentory śmierdzą po fermentacji. Nie pomaga mycie ani dezynfekcja NaOH. Taki umyty fermentor zostawiam na powietrzu na kilka dni i zapach znika. Z tego powodu chce przejść na stał nierdzewną. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted September 28, 2021 Share Posted September 28, 2021 Nie wąchaj tego co drożdże pierdzą. Zapachy są różne w fermentorze. Wpiwie potem tego nie czuć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted September 28, 2021 Share Posted September 28, 2021 W dniu 25.09.2021 o 12:12, wizi napisał: Dwutlenek węgla nie pachnie. Nie do końca prawda: Cytat W stężeniach, w jakich normalnie występuje w atmosferze, dwutlenek węgla jest bezwonny, bezbarwny i nie ma smaku, choć w dużych stężeniach ma kwaśny zapach i smak. Dlatego właśnie napoje gazowane mają charakterystyczny zapach i smak, który zmienia się, gdy gaz się ulotni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rybak16 Posted October 8, 2021 Author Share Posted October 8, 2021 Zabutelkowane i po tygodniu smakuje jak dry stout a więc to co mnie niepokoiło poznikało dzięki za pomoc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.