Jump to content

pH zacieru


 Share

Recommended Posts

Cześć wszystkim, chyba dojrzałem do kolejnego etapu piwowarstwa tj kontroli pH wody. W źródłach znalazłem że zacier powinien mieć ok 5,6pH. 

Tylko nigdzie nie mogę znaleźć kalkulatora ile dodać kwasu fosforowego np żeby obniżyć pH do zakładanej wartości? 

Link to comment
Share on other sites

@Łachim, a mógłbyś łopatologicznie wyjaśnić co gdzie mam wpisać jak chcę zbić ph zacieru oraz wody do wysładzania? Nie chcę dodawać soli czy gipsu, chodzi mi o samo ph,

a z j. angielskim jednak trochę mi nie po drodze. Z góry dziękuję.

Link to comment
Share on other sites

Musisz wypełnić:

Water volumes - wybierasz jednostki L/kg, wpisujesz ile masz całej wody i jak to się dzieli na mash (do zacierania) i sparge (do wysładzania),

Source water - podajesz profil swojej wody (szczegółowo albo jako KH & GH czyli twardość ogólna i węglanowa),

Grist info - podajesz zasyp (ważne aby masy i typy/kolory słodów się zgadzały)

 

Po tym w sekcjach Acid additions oraz Sparge water acidification wybierasz typ kwasu którym dysponujesz i dostaniesz info ile kwasu powinieneś dodać odpowiednio do zacieru oraz wody do wysładzania. Oczywiście to wszystko jest teoria ;) Ale np. u mnie zwykle wynikowe pH zacieru i wody trafiało w widełki.

 

Edit:

Jeszcze tam w sekcjach dot. kwasu są checkboxy (nie wiem czy domyślnie zaznaczone) czy w ogóle chcesz dodawać kwasu. Odpowiednio: Specify acid by target mash pH oraz Acidify sparge water. Więc trzeba je sobie zaznaczyć jakby co.

Edited by sihox
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.