Skocz do zawartości

pH zacieru


Izbor Mściwy

Rekomendowane odpowiedzi

@Łachim, a mógłbyś łopatologicznie wyjaśnić co gdzie mam wpisać jak chcę zbić ph zacieru oraz wody do wysładzania? Nie chcę dodawać soli czy gipsu, chodzi mi o samo ph,

a z j. angielskim jednak trochę mi nie po drodze. Z góry dziękuję.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Musisz wypełnić:

Water volumes - wybierasz jednostki L/kg, wpisujesz ile masz całej wody i jak to się dzieli na mash (do zacierania) i sparge (do wysładzania),

Source water - podajesz profil swojej wody (szczegółowo albo jako KH & GH czyli twardość ogólna i węglanowa),

Grist info - podajesz zasyp (ważne aby masy i typy/kolory słodów się zgadzały)

 

Po tym w sekcjach Acid additions oraz Sparge water acidification wybierasz typ kwasu którym dysponujesz i dostaniesz info ile kwasu powinieneś dodać odpowiednio do zacieru oraz wody do wysładzania. Oczywiście to wszystko jest teoria ;) Ale np. u mnie zwykle wynikowe pH zacieru i wody trafiało w widełki.

 

Edit:

Jeszcze tam w sekcjach dot. kwasu są checkboxy (nie wiem czy domyślnie zaznaczone) czy w ogóle chcesz dodawać kwasu. Odpowiednio: Specify acid by target mash pH oraz Acidify sparge water. Więc trzeba je sobie zaznaczyć jakby co.

Edytowane przez sihox
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.