Izbor Mściwy Posted September 23, 2021 Share Posted September 23, 2021 Cześć wszystkim, chyba dojrzałem do kolejnego etapu piwowarstwa tj kontroli pH wody. W źródłach znalazłem że zacier powinien mieć ok 5,6pH. Tylko nigdzie nie mogę znaleźć kalkulatora ile dodać kwasu fosforowego np żeby obniżyć pH do zakładanej wartości? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted September 23, 2021 Share Posted September 23, 2021 https://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/ Ten polecam. Celuj w zakres 5.2-5.6 . Pamiętaj, że kwas fosforowy może wytrącić wapń. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted September 23, 2021 Share Posted September 23, 2021 @Łachim, a mógłbyś łopatologicznie wyjaśnić co gdzie mam wpisać jak chcę zbić ph zacieru oraz wody do wysładzania? Nie chcę dodawać soli czy gipsu, chodzi mi o samo ph, a z j. angielskim jednak trochę mi nie po drodze. Z góry dziękuję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sihox Posted September 24, 2021 Share Posted September 24, 2021 (edited) Musisz wypełnić: Water volumes - wybierasz jednostki L/kg, wpisujesz ile masz całej wody i jak to się dzieli na mash (do zacierania) i sparge (do wysładzania), Source water - podajesz profil swojej wody (szczegółowo albo jako KH & GH czyli twardość ogólna i węglanowa), Grist info - podajesz zasyp (ważne aby masy i typy/kolory słodów się zgadzały) Po tym w sekcjach Acid additions oraz Sparge water acidification wybierasz typ kwasu którym dysponujesz i dostaniesz info ile kwasu powinieneś dodać odpowiednio do zacieru oraz wody do wysładzania. Oczywiście to wszystko jest teoria Ale np. u mnie zwykle wynikowe pH zacieru i wody trafiało w widełki. Edit: Jeszcze tam w sekcjach dot. kwasu są checkboxy (nie wiem czy domyślnie zaznaczone) czy w ogóle chcesz dodawać kwasu. Odpowiednio: Specify acid by target mash pH oraz Acidify sparge water. Więc trzeba je sobie zaznaczyć jakby co. Edited September 24, 2021 by sihox smola 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts