Jump to content

Browar domowy Pumencjusz


 Share

Recommended Posts

Dzień dobry wszystkim,
 
Za mną już jakieś 20 warek, część z notatkami "na papierze", część bez. Zainspirowany lekturą książki Larsa Mariusa Garshola uwarzyłem kilka piw na kweikach (FM53 (z fiolki i potem z własnej gęstwy) i z gęstwy WLP-518 (dzięki uprzejmości kolegi Zasada z forum). Dzięki temu mogłem warzyć w "martwym" sezonie, kiedy temperatury są wysokie a lodówki brak.
 
Ale do rzeczy.
Postanowiłem uwarzyć piwo w stylu Kornol. Piszę w stylu, bo nigdy takiego piwa nie piłem i nie wiem, jak powinno smakować, ale zobaczymy.
 
Receptura:
 
Woda: 18 litrów 74 stopnie, z własnego ujęcia
dodane gałązki jałowca z ogródka
P_20210922_124035.thumb.jpg.9dc0778c2de48c7bea902da63e00a35e.jpg
 
wsypany słód Weyermann Pale Ale 5,5kg, drobno ześrutowany
 
P_20210922_125049.thumb.jpg.775ad2fcb1fb3cd291b45cb0a010e408.jpg
 
do tego dodane 50g szyszek chmielu Marynka (suszonych) z ogródka
 
P_20210922_125052.thumb.jpg.9593ddd3c84a027efed8e1d9c8337e1a.jpg
 
 
Temperatura ustabilizowała się na 68 stopni. Po 30 minutach spadła do 65, włączyłem palnik i mieszając podgrzałem do 68.
 
 
P_20210922_125235.thumb.jpg.01f1ce78a29b3bc79929e03dacae564a.jpg
 
Po 40 minutach próba jodowa pokazała, że się wszystko ładnie zatarło, ale potrzymałem jeszcze 20 minut, żeby wyszedł aromat i goryczka z jałowca i szyszek.
 
Podgrzałem zacier do 79 stopni i całość (z jałowcem i szyszkami) przerzuciłem do wiadra z wężykiem z oplotu. Do tego wiadra wrzuciłem też wcześniej 'nowy' jałowiec na dno.
 
P_20210922_125812_1.thumb.jpg.066bc16e4efc82eb7708ed5b1452cace.jpg
 
Do wysładzania użyłem 13 litrów wody (80 stopni) i finalnie uzyskałem 25,5 litra dość mętnej brzeczki. Brzeczka na wylocie po wysładzaniu miała 65-70 stopni.
 
I to tyle z warzenia ;). Brzeczki nie gotowałem, schłodziłem chłodnicą do 33 stopni i rozlałem do 3 małych fermentorów (wiadra z Brico), wyszło 9, 9 i 7,5 litra.
 
Do wiader wrzuciłem:
1. Gęstwę FM53
2. Gęstwę WLP518
3. Suszone (własnoręcznie) FM53 prosto z zamrażarki (3 gramy).
P_20210922_152409.thumb.jpg.b5669ffaf583f32bae2c3543fd0a3aa6.jpg
 
Wiadra (z lekko rozszczelnionymi pokrywkami) stoją sobie teraz przykryte kocem. Temperatura ok. 31 stopni. Jak zejdzie poniżej 26 to będę dogrzewał pasami grzewczymi, ale mam nadzieję, że nie będzie to potrzebne i fermentacja sama utrzyma temperaturę.
 
Brzeczka smakowała dobrze, dodatek jałowca i chmielu robi swoje. W dodatku nie wiem, czy to ma znaczenie, czy śrutuje się słód przed samym warzeniem, czy np. dzień wcześniej (jak przy kawie - tam ma znaczenie, czy kawa jest mielona przed samym parzeniem). Dzisiaj śrutowałem 15 minut przed warzeniem, zazwyczaj robiłem to dzień wcześniej....
 
Starałem się utrzymywać czystość, ale nie robiłem niczego, czego by nie zrobił Norweg warzący w swojej zagrodzie. Nie wyparzałem garnka ani chłodnicy ani żadnych takich rzeczy.
 
Stay Tuned ;).
Jak fermentacja ruszy (albo i nie) to będę dalej informował.
 
Update po 3 godzinach:
Drożdże zadane ok 15:30, po 3 godzinach wszystko fermentuje aż furczy:
 
FM53 suchary:
fm53_such.jpg.ed7d4b88b345306bbd266f2b32e59721.jpg
 
FM53 gęstwa. Na żywo super widać jak drożdże pływają w całej objętości wiadra..
fm53_g.jpg.38a63b449a8b247ecbd034d6221c5034.jpg
 
I piękna warstwa drożdży WLP518:
wlp.jpg.7bf55edfa7b9c55729a25c1f2af619a4.jpg
 
Więcej nie zaglądam ;).
 
Jeszcze dodatkowe rzeczy:
BLG zmierzone 14,5, co uważam za bardzo dobry wynik bez gotowania.
Całość od wyjęcia gara do wrzucenia drożdży: 3 godziny. + 30 minut śrutowanie i sprzątanie.
Gęstwy dodałem po 1 łyżce na wiadro (a sucharów 3 gramy).
Przymierzałem pasy grzewcze, i na wiaderka 10-15 L są trochę za duże, trzeba kombinować. Przy okazji uświadomiłem sobie, że jeżeli normalne wiadro z 20L podgrzewało mi się około 1 stopień na godzinę (przykryte) to tutaj mam o ponad połowę mniej, więc trzeba by regularnie monitorować temperaturę, żeby nie ugotować drożdży...
 
 
Spróbowałbym takiego piwka :) brzmi obiecująco :) trzymam kciuki!

Wysłane z mojego RMX3081 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Dzisiaj wszystkie 3 wiadra zabutelkowane, dodany cukier na refermentację na nagazowanie 2.0.

Piwo smakuje dobrze, żadnych zakażeń nie widać ani nie czuć. Na razie moim faworytem jest to na WLP (zapach i smak), ale poczekajmy.

 

Na FM53 (suchary i gęstwa) odfermentowało do 2,1, na WLP518 (gęstwa) do 1,3.

Gęstwa po WLP518 poszła właśnie do suszarki, super wyglądała na dnie wiadra, jakby tworzyła już jakąś cywilizację ;)

osad_wlp518.thumb.jpg.7b6fa56d0b0d7a93e8fee8ae74003881.jpg

 

Gęstwa po FM53 czeka na dnie wiadra na swoją kolej na suszenie (na noc dzisiaj albo jutro od rana, zależy jak szybko zwolni mi się suszarka z wlp).

 

Piwo - poczekam na nagazowanie i będą dalsze próby. Prawdopodobnie poproszę kogoś, kto się zna bardziej o ocenę efektu końcowego.

 

Wnioski:

 

- Małe (8-12 litrów) fermentory są fajne - można jedną warkę rozlać na 2-3 wiadra i zadać różne drożdże albo inaczej chmielić na zimno. Dużo więcej roboty z myciem nie ma, a można mieć różne piwa. Nie potrzebna rurka do bulkania, wystarczy rozszczelnić pokrywę.

- Kveiki rządzą, szczególnie przy małych wiadrach. (Albo ogólnie gęstwa/własne suchary). Jakbym miał do każdego wiadra wsypywać kupioną saszetkę sucharów (albo bawić się w dzielenie...) to bym się pewnie zastanowił, a tak przy zerowym koszcie drożdży mam 3 różne piwa.

- Pasy grzejne z aliexpress są za duże na małe wiadra i trzeba kombinować.

 

Jeżeli ktoś byłby chętny na suszone FM53 i WLP518 z tych warek to zapraszam. Jeżeli ktoś ma jakieś inne kveiki do podzielenia się, to cały czas jestem chętny. Może wkrótce będę miał jakieś inne drożdże od norwegów - też się wtedy mogę podzielić.

 

Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

#21 Guinness Clone 12,8 BLG
Styl: Dry Stout
Warzone 07.10.2021 - 21 litrów
 

Słody:

  •     Weyermann - Pale Ale 3 kg
  •     Słód Żytni     0.5 kg
  •     Płatki żytnie     0.5 kg
  •     Płatki owsiane     0.5 kg
  •     Jęczmień palony     0.5 kg

    Chmiele:

  •     Marynka 25 g/60 min
  •      Saaz 35 g/0 min

    Drożdze:

  •     Wiadro 1 (10,5L): WLP518 - Opshaug Kveik Suche     1,5 g
  •     Wiadro 2 (10,5L): #41Skare Kveik Suche 1,5 g

Zacieranie:

  •     65C 45'
  •     72C 45'
  •     79C 1'

Gotowanie: 65'

  •     12.9 Gęstość BLG
  •     27 IBU
  •     28 SRM

Fermentacja:

  • 07.10.2021 - suche drożdże prosto z lodówki zadane do 2 wiader, po 3 godzinach na powierzchni pływają "wyspy" z drożdzy, po 18 godzinach czapa drożdży i piany na 5 cm.
  • 9.10.2021 - po 48h fermentacja burzliwa praktycznie się skończyła, w wiadrze z WLP518 drożdze opadły na dno, w drugim ze #41 Skare jeszcze pływają na powierzchni, ale bez bąbli. Na razie odfermentowało z 12,8 do 3,6 w obu wiadrach. Potrzymam jeszcze 5-7 dni i do butelek ;).

Rozlew:

  • 18.10.2021, 120g cukru na 21L piwa. Odfermentowało do 3.0.


Podsumowanie:

Warzyłem już kilka stoutów, ale nigdy nie dodawałem tylu płatków i słodu żytniego. Płatki kleikowałem 30 minut (wrzuciłem do 10l wrzątku i trzymałem, czasami mieszając), słody zmieliłem dość grubo oprócz palonego jęczmienia - ten zmieliłem bardzo drobno). Coś mnie podkusiło, żeby użyć mojego pierwszego wężyka z oplotu o długości 25cm.... No i przy filtracji po odebraniu 8 litrów przestało lecieć z rurki... Nie pomagało mieszanie, musiałem przerzucić cały zacier do drugiego wiadra ( z dłuższym wężykiem) i wtedy poszło....

Reszta bez niespodzianek, pierwszy raz używałem receptury i kalkulatorów z brewness.com, no i miało wyjść 12,9 BLG a wyszło 12,8 ;) czyli kalkulatory działają.

Brzeczka rozlana do 2 małych wiader (po ok. 10,5 litra), do obu wiader wrzucone suche kveiki po 1,5 grama - dostałem #41Skare od Koora i dla porównania do drugiego wiadra też 1,5 grama własnoręcznie suszonych kilka dni temu WLP-518.

 

Edited by luktup
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

#22 Chocolate Milk Stout
Styl: Milk Stout
Warzone 22.10.2021 - 23 litry

Słody:

  •     Weyermann - Pale Ale 3 kg
  •     Płatki owsiane 0.4 kg
  •     Strzegom Czekoladowy ciemny 0.4 kg
  •     Strzegom Czekoladowy jasny 0.4 kg
  •     Jęczmień palony     0.3 kg
  •     Laktoza 0,67 kg

    Chmiele:

  •     Marynka 20g/60 min
  •     Lubelski 35g/0 min

    Drożdze:

  •     Wiadro 1 (11,5L): #35 Wollsæter Kveik Suche 2g, zadane w 34 stopniach
  •     Wiadro 2 (11,5L): #44 Jordal Kveik Suche 1,5g, zadane w 34 stopniach

Zacieranie:

  •     67C 60'
  •     79C 1'

Gotowanie: 60'

  •     14.2 Gęstość BLG (zmierzona, w tym 1.9 od laktozy).
  •     21 IBU
  •     41 SRM

Fermentacja:

  • 22.10.2021 - suche drożdże prosto z lodówki zadane do 2 wiader. Fermentacja ruszyła jak to dla kveików, po 8h warstwa drożdzy i poiękny zapach z obu wiader. Utrzymuję 33-35 stopni dogrzewając co jakiś czas pasami grzewczymi.

Rozlew:

  •  


Podsumowanie:

Słody jasne dodane do 16l wody o temp. 73 stopnie, po 15 minutach zacierania dodane słody czekoladowe + jęczmień palony. Po 30 minutach podgrzanie zacieru z 65 na 68 stopni. Laktoza wsypana do gara 15 minut przed końcem gotowania.

Chmiel w szyszkach suszonych z własnej uprawy. Całe szyszki zapychają wężyk przy zlewaniu do fermentorów, ale finalnie jest chyba mniej strat z chmielenia na dnie gara. Co nie zleciało przez wężyk zdekantowałem z gara przez hopstopper do wiadra.

W sumie wyszły 2 wiadra po ok. 11,5 litra, brzeczka 34 stopnie, drożdże: 2x po 2 gramy suszonych: #35 Wollsæter i #44 Jordal

 

BLG końcowe wyszło 14,2 w tym 1,9 z dodania laktozy.

 

Podczas warzenia naszła mnie taka refleksja, że jakby ktoś zajrzał przez okno, i zobaczył, co mam na stole to nie wiem, czy nie skończyło by się wizytą smutnych panów, a to tylko własny chmiel, laktoza, suszone drożdze i pół tabletki whirlfloc....

laktoza.JPG.255e8cb8271c8efacd1d5622fd552a84.JPG

Edited by luktup
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.