Jump to content

Imperial coffee stout pomocy


 Share

Recommended Posts

Witam, planuje zrobić coffee stout z lekko zmodyfikowanego przepisu pani Doroty Chrapek.

 

Posiadam kociołek który zmieści w sobie 8kg słodów, chciałbym uwarzyć 25l tego piwa niestety objętość nie pozwala mi na taką ilość więc  pomyślałem o tym by zużyć ekstrakt słodowy ciemny wes 1,7kg lub na czym bardziej by mi zależało 1,7kg brewkita coopers sparkling ale dodany na początek gotowania (jest przeterminowany i chciałbym się go pozbyć). 

 

Zmodyfikowany przepis na 25l

  • Pale ale soufflett 5kg
  • Pilzneński soufflett 2,25kg
  • Monachijski II 1,5kg
  • Carahell 0,63 kg
  • Cafe castle malting 0,38kg
  • Czekoladowy ciemny viking 0,38kg
  • Laktoza 0,88kg
  • Chinook 35g
  • Kawa 0,25kg zalana irlandzka whisky i dodana na cichą fermentację 

 

Czy ma ktoś pomysł jak zmodyfikować zasyp by zamknąć się w około 8 kg plus jeden z wymienionych ekstraktów?

 

Link to comment
Share on other sites

Wrzuć przepis w jakiś kalkulator piwowarski. Po czym usun monacha i w jego miejsce wbij brewkit. Pewnie wśród surowców będzie do wyboru płynny ekstrakt słodowy lub LME. Chmiel wywal całkowicie, bo ekstrakt jest już nachmielony, a w przepisie jest tylko chmielenie na goryczkę. Jeśli ekstrakt początkowy odbiega od tego w przepisie, odpowiednio dodajesz lub odejmujesz słodu podstawowego. Reszta surowców bez zmian. Zadbaj tylko aby przynajmniej 50% słodów stanowiły słody podstawowe.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.