Izbor Mściwy Posted September 21, 2021 Share Posted September 21, 2021 Witam, planuje zrobić coffee stout z lekko zmodyfikowanego przepisu pani Doroty Chrapek. Posiadam kociołek który zmieści w sobie 8kg słodów, chciałbym uwarzyć 25l tego piwa niestety objętość nie pozwala mi na taką ilość więc pomyślałem o tym by zużyć ekstrakt słodowy ciemny wes 1,7kg lub na czym bardziej by mi zależało 1,7kg brewkita coopers sparkling ale dodany na początek gotowania (jest przeterminowany i chciałbym się go pozbyć). Zmodyfikowany przepis na 25l Pale ale soufflett 5kg Pilzneński soufflett 2,25kg Monachijski II 1,5kg Carahell 0,63 kg Cafe castle malting 0,38kg Czekoladowy ciemny viking 0,38kg Laktoza 0,88kg Chinook 35g Kawa 0,25kg zalana irlandzka whisky i dodana na cichą fermentację Czy ma ktoś pomysł jak zmodyfikować zasyp by zamknąć się w około 8 kg plus jeden z wymienionych ekstraktów? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted September 21, 2021 Share Posted September 21, 2021 Wrzuć przepis w jakiś kalkulator piwowarski. Po czym usun monacha i w jego miejsce wbij brewkit. Pewnie wśród surowców będzie do wyboru płynny ekstrakt słodowy lub LME. Chmiel wywal całkowicie, bo ekstrakt jest już nachmielony, a w przepisie jest tylko chmielenie na goryczkę. Jeśli ekstrakt początkowy odbiega od tego w przepisie, odpowiednio dodajesz lub odejmujesz słodu podstawowego. Reszta surowców bez zmian. Zadbaj tylko aby przynajmniej 50% słodów stanowiły słody podstawowe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted September 21, 2021 Share Posted September 21, 2021 Możesz ekstrakt, możesz zacierać na dwa razy np. po 4-5kg. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Izbor Mściwy Posted September 22, 2021 Author Share Posted September 22, 2021 (edited) Dzięki za szybkie odpowiedzi myślałem o zastąpieniu pilzneńskiego brewkitem, ale zastosuje się do rady dzięki;) Jaka ilością whisky zalać kawę żeby była wyczuwalna nutka irlandzkiej? Edited September 22, 2021 by Izbor Mściwy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.