Skocz do zawartości

Wyeast 5526 Brettanomyces lambicus?


Rekomendowane odpowiedzi

Wyeast 5526 Brettanomyces lambicus?

http://www.wyeastlab.com/hb_yeaststrain_detail.cfm?ID=147

 

Wild yeast isolated from Belgian lambic beers. Produces a pie cherry-like flavor and sourness along with distinct brett character. Ferments best in worts with reduced pH after primary fermentation has begun. May form a pellicle in bottles or casks. Works best in conjunction with other yeast and lactic bacteria to produce the classic Belgian character. Generally requires 3-6 months of aging to fully develop flavor characteristics.

 

Origin:

Flocculation: medium

Attenuation: very high

Temperature Range: 60-75° F (15-24° C)

Alcohol Tolerance: approximately 12% ABV

 

Styles:

Berliner Weisse

Flanders Red Ale

Fruit Lambic

Gueuze

Straight (Unblended) Lambic

 

Dzikie drożdże wyizolowane z belgijskich lambików. Dają posmak i kwaśność wiśniowego placka jak również wyraźny charakter Brettanomyces. Fermentują najlepiej w brzeczce o obniżonym pH po rozpoczęciu głównej fermentacji. Mogą formować błonkę w butelkach lub beczkach. Pracują najlepiej w połączeniu z innymi drożdżami i bakteriami kwasu mlekowego, dając klasyczny belgijski charakter. Potrzebują 3-6 miesięcy dojrzewania dla pełnego rozwinięcia się smaku.

 

Pochodzenie:

Flokulacja: średnia

Odfermentowanie: Bardzo wysokie

Zakres temperatur: 60-75° F (15-24° C)

Tolerancja na alkohol: około 12% ABV

 

Style:

Berliner Weisse

Flanders Red Ale

Fruit Lambic

Gueuze

Straight (Unblended) Lambic

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.