Eselchen Posted September 18, 2021 Share Posted September 18, 2021 Cześć, na dniach planuje warzenie 60l Pilsa. Zastanawiam się tylko jak wykonać starter z drożdży WLP800 lub WLP802? Obawiam się, że 2-litrowy może nie dać rady. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted September 18, 2021 Share Posted September 18, 2021 2,5l starter to ja robię pod 27l i zebraną gęstwę dzielę później na dwa wiadra po 27l.Z kalkulatora wychodzi starter trzystopniowy zaczynając od 2l, a kończąc na 4l. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted September 18, 2021 Share Posted September 18, 2021 Możesz zrobić American Light Lagera, po kilku dniach zlać na cichą i zebrać gęstwę, bo taki starter to na pewno za mało. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eselchen Posted September 18, 2021 Author Share Posted September 18, 2021 Tego się obawiałem. Czy gdybym kupił kolbę 5l i w niej zrobił starter 4l to dałoby radę? Czy może lepszym rozwiązaniem będzie zrobienie warki 25l, zebrać gęstwę i zaszczepić dopiero 60l? Rozważałem też użycie W34/70 w dawcę 80g/1hl co daje ok. 50g na 60l. Co o tym myślicie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted September 18, 2021 Share Posted September 18, 2021 1 minutę temu, Eselchen napisał: Czy może lepszym rozwiązaniem będzie zrobienie warki 25l, zebrać gęstwę i zaszczepić dopiero 60l? Ja bym tak właśnie zrobił. 20 litrów, 10-11 BLG, lekko chmielone, dwie saszetki w34 a potem gęstwa do większej warki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eselchen Posted September 19, 2021 Author Share Posted September 19, 2021 2 godziny temu, zasada napisał: Ja bym tak właśnie zrobił. 20 litrów, 10-11 BLG, lekko chmielone, dwie saszetki w34 a potem gęstwa do większej warki. Tak samo mogę zrobić z drożdżami płynnymi i starterem 2l? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted September 19, 2021 Share Posted September 19, 2021 4 godziny temu, Eselchen napisał: Tak samo mogę zrobić z drożdżami płynnymi i starterem 2l? Nie liczyłem ale obstawiam, że tak. Policz ten starter i powinno wyjść. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eselchen Posted September 19, 2021 Author Share Posted September 19, 2021 3 godziny temu, zasada napisał: Nie liczyłem ale obstawiam, że tak. Policz ten starter i powinno wyjść. Jak się wykonuje takie obliczenia? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted September 19, 2021 Share Posted September 19, 2021 20 minut temu, Eselchen napisał: Jak się wykonuje takie obliczenia? Brewers friends ma kalkulator. Mam w stopce. Nr.Malty też miał i był chyba najpopularniejszy. Nie wiem czy w Brewness nie znajdziesz też. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.