Jump to content

Warka 60l


Eselchen
 Share

Recommended Posts

2,5l starter to ja robię pod 27l i zebraną gęstwę dzielę później na dwa wiadra po 27l.
Z kalkulatora wychodzi starter trzystopniowy zaczynając od 2l, a kończąc na 4l.



Link to comment
Share on other sites

Tego się obawiałem. Czy gdybym kupił kolbę 5l i w niej zrobił starter 4l to dałoby radę? Czy może lepszym rozwiązaniem będzie zrobienie warki 25l, zebrać gęstwę i zaszczepić dopiero 60l?

 

Rozważałem też użycie W34/70 w dawcę 80g/1hl co daje ok. 50g na 60l. Co o tym myślicie?

Link to comment
Share on other sites

1 minutę temu, Eselchen napisał:

Czy może lepszym rozwiązaniem będzie zrobienie warki 25l, zebrać gęstwę i zaszczepić dopiero 60l?

Ja bym tak właśnie zrobił. 20 litrów, 10-11 BLG, lekko chmielone, dwie saszetki w34 a potem gęstwa do większej warki.

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, zasada napisał:

Ja bym tak właśnie zrobił. 20 litrów, 10-11 BLG, lekko chmielone, dwie saszetki w34 a potem gęstwa do większej warki.

Tak samo mogę zrobić z drożdżami płynnymi i starterem 2l?

Link to comment
Share on other sites

20 minut temu, Eselchen napisał:

Jak się wykonuje takie obliczenia?

Brewers friends ma kalkulator. Mam w stopce. Nr.Malty też miał i był chyba najpopularniejszy. Nie wiem czy w Brewness nie znajdziesz też.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.