Jump to content

Fermentator elektryczny.


Adik933
 Share

Recommended Posts

Siemka, co myślicie o takim z tańszych fermantatorze elektrycznym? Boje się że nie jestem w stanie w mieszkaniu w bloku zapewnić odpowiedniej temperatury do określonej fermentacji... https://allegro.pl/oferta/kociol-do-fermentacji-piwowar-30l-warzenie-piwa-10528614618
Skąd pomysł że on jest elektryczny ? Bo nie jest.


Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

38 minut temu, Adik933 napisał:

Siemka, co myślicie o takim z tańszych fermantatorze elektrycznym? Boje się że nie jestem w stanie w mieszkaniu w bloku zapewnić odpowiedniej temperatury do określonej fermentacji... https://allegro.pl/oferta/kociol-do-fermentacji-piwowar-30l-warzenie-piwa-10528614618

A warzyłeś już coś w życiu?

Link to comment
Share on other sites

Ja bym zaczął od kveików i wiaderka z marketu budowlanego.
Ja po tylu wątkach na kveikach co machnąłem, nie zaczynałby od nich :D pierw bym kolegę wypytał jakie ma w domu warunki do fermentacji, a jak nie ma do tradycyjnych, wtedy proponował kveiki. Jak jest opcja styropianowego boxu czy lodówki to od początku uczyć się prawidłowej fermentacji, a na kveikach zwykle podejście bardzo na wyjebce.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

9 godzin temu, Mateusz Rosiński napisał:

Ja po tylu wątkach na kveikach co machnąłem, nie zaczynałby od nich :D pierw bym kolegę wypytał jakie ma w domu warunki do fermentacji, a jak nie ma do tradycyjnych, wtedy proponował kveiki. Jak jest opcja styropianowego boxu czy lodówki to od początku uczyć się prawidłowej fermentacji, a na kveikach zwykle podejście bardzo na wyjebce.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
 

Właśnie co do moich warunków jeśli chodzi o temperaturę : mieszkam w bloku więc temperatura Wacha się od 22 zima do 28 stopni w lecie. Nie posiadam żadnej chłodniejszej piwnicy niestety. Dopiero zaczynam przygodę i kupiłem sobie na start zestaw https://twojbrowar.pl/pl/akcesoria-piwowarskie/zestawy-sprzetowe/jestem-piwowarem-browar-domowy i w tym były potrzebne składniki do piwa jasnego i takie drożdże https://twojbrowar.pl/pl/surowce-piwowarskie/drozdze-piwowarskie/fermentis-s-04

 

I w sumie zastanawiam się czy nie zacząć zabawy z piwem od brewkitu? Czy proponujecie od razu warzyć piwo? 

 

Edit zasada: @Adik933
nie pisz postów jeden pod drugim. Jeśli chcesz uzupełnić, użyj opcji edytuj ukrytej pod trzema kropkami w prawym górnym rogu.

Edited by Adik933
Link to comment
Share on other sites

1 godzinę temu, Adik933 napisał:

I w sumie zastanawiam się czy nie zacząć zabawy z piwem od brewkitu? Czy proponujecie od razu warzyć piwo? 

Produkt z brewkitu to tez piwo :) to od czego zaczniesz zależnie od budżetu, wiedzy i czasu.  Ja osobiście zamiast brewkitu polecam ekstrakty niechmielone i do tego samemu chmieli.

Link to comment
Share on other sites

Właśnie co do moich warunków jeśli chodzi o temperaturę : mieszkam w bloku więc temperatura Wacha się od 22 zima do 28 stopni w lecie. Nie posiadam żadnej chłodniejszej piwnicy niestety. Dopiero zaczynam przygodę i kupiłem sobie na start zestaw https://twojbrowar.pl/pl/akcesoria-piwowarskie/zestawy-sprzetowe/jestem-piwowarem-browar-domowy i w tym były potrzebne składniki do piwa jasnego i takie drożdże https://twojbrowar.pl/pl/surowce-piwowarskie/drozdze-piwowarskie/fermentis-s-04
 
I w sumie zastanawiam się czy nie zacząć zabawy z piwem od brewkitu? Czy proponujecie od razu warzyć piwo? 
 
Edit zasada: [mention=24977]Adik933[/mention]
nie pisz postów jeden pod drugim. Jeśli chcesz uzupełnić, użyj opcji edytuj ukrytej pod trzema kropkami w prawym górnym rogu.


Obejrzyj na start ten film o sprzęcie, wrzuciłem też filmik gdzie omawiam przykładowe warzenie. Co do drożdży s04 to masz za ciepło w domu na nie, ale że styropianowym boxen luźno do by radę z nimi.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Cześć,

Zawsze się cieszymy widząc początkującego piwowara domowego - dlatego koledzy tak pospieszyli z dobrymi radami.

Ten fermentor jest dobry do swoich celów, ale zajmuje jednak sporo miejsca i nie daje Ci wiele więcej od zwykłego plastikowego wiaderka z dziurkami i naklejonym termometrem ciekłokrystalicznym. A te plastikowe fermentory możesz włożyć jeden w drugi - rozumiem, że skoro brak piwnicy to i miejsca za dużo nie masz.

Ogólnie, piwowarstwo domowe składa się z wielu etapów - żaden nie jest bardzo skomplikowany, ale ich mnogość na początku wywołuje często poczucie złożoności całości. Dlatego warto zacząć od prostych brewkitów, a warzenie z ekstraktów i własne chmielenie to już bardzo dobre piwa pozwala robić. W 22 stopniach temperatury otoczenia to już da się coś rozsądnie przefermentować, acz istotnie kveiki mogą być dobrym pomysłem - tylko może nie od początku.

Zatem, witamy ciepło w naszym gronie, zachęcam do pierwszych warek krok po kroku, po kolei możesz sobie dodawać kolejne etapy.

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Cześć,

Zawsze się cieszymy widząc początkującego piwowara domowego - dlatego koledzy tak pospieszyli z dobrymi radami.

Ten fermentor jest dobry do swoich celów, ale zajmuje jednak sporo miejsca i nie daje Ci wiele więcej od zwykłego plastikowego wiaderka z dziurkami i naklejonym termometrem ciekłokrystalicznym. A te plastikowe fermentory możesz włożyć jeden w drugi - rozumiem, że skoro brak piwnicy to i miejsca za dużo nie masz.

Ogólnie, piwowarstwo domowe składa się z wielu etapów - żaden nie jest bardzo skomplikowany, ale ich mnogość na początku wywołuje często poczucie złożoności całości. Dlatego warto zacząć od prostych brewkitów, a warzenie z ekstraktów i własne chmielenie to już bardzo dobre piwa pozwala robić. W 22 stopniach temperatury otoczenia to już da się coś rozsądnie przefermentować, acz istotnie kveiki mogą być dobrym pomysłem - tylko może nie od początku.

Zatem, witamy ciepło w naszym gronie, zachęcam do pierwszych warek krok po kroku, po kolei możesz sobie dodawać kolejne etapy.

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka


Fermentor jak piszesz, dobry, ale wiadro jeszcze przezroczyste, ma taką zaletę, że widać co się dzieje w środku, a na start warto obserwować proces fermentacji .

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Mając na razie tylko ten zestaw który pokazałem wyżej, zacznę może od brewkitu a później pójdę dalej. A możecie mi polecić jakiś dobry brewkitu który mógłbym zrobić z tym zestawem i w mojej domowej temperaturze? 

Link to comment
Share on other sites

42 minuty temu, Adik933 napisał:

Mając na razie tylko ten zestaw który pokazałem wyżej, zacznę może od brewkitu a później pójdę dalej. A możecie mi polecić jakiś dobry brewkitu który mógłbym zrobić z tym zestawem i w mojej domowej temperaturze? 

Czy brewkit czy ekstrakty to praktycznie jedna robota.  Co do temteratur to przydałaby się skrzynia bo na us 04 i us 05 masz troche za ciepło a na kveiki za chłodno  :)

Link to comment
Share on other sites

5 minut temu, Adamiko napisał:

Czy brewkit czy ekstrakty to praktycznie jedna robota.  Co do temteratur to przydałaby się skrzynia bo na us 04 i us 05 masz troche za ciepło a na kveiki za chłodno  :)

Nie sądziłem że będą takie problemy z tą temperatura :/ a jaka to skrzynia? Chyba że są jakieś inne drożdże którym by pasowała tą temperatura? Rozumie że brewkitu i ekstraktu nie trzeba gotować i nie jest do niego potrzebny garnek tak? Bo jeszcze go nie mam.... . 

Edited by Adik933
Link to comment
Share on other sites

19 minut temu, Adik933 napisał:

a jaka to skrzynia

https://www.piwo.org/forums/topic/23347-styropianowa-komora-fermentacyjna

https://www.piwo.org/forums/topic/28768-styropianowa-lodówka-do-fermentacji-poradnik-jak-prawidłowo-korzystać

 

 

21 minut temu, Adik933 napisał:

Rozumie że brewkitu i ekstraktu nie trzeba gotować i nie jest do niego potrzebny garnek tak? Bo jeszcze go nie mam....

https://wiki.piwo.org/Moje_pierwsze_piwo_z_brewkita

https://wiki.piwo.org/Warzę_z_ekstraktów_słodowych

Link to comment
Share on other sites

Widze ze przed kolega duzo literatury jeszcze do przerobienia :)

linki co podal kolega @zasada jak najbardziej do przeczytania ze zrozumieniem

 @Adik933 co do gara mozesz warzyc w mniejszym garku. Spojrzyj na temat dotyczacy @Jancewicz on warzy podobnie jak ja w małym garze, a następnie "rozrabia" to z wodą:) jesli chodzi o ekstrakty ten kolega to istna skarbnica wiedzy i inspiracji :)

Link to comment
Share on other sites

To prawda, kolega Jancewicz i jego zapiski to istna kopalnia mądrości - można się też z nim zmailować, sympatyczny jest.

Ogólnie to jako pierwszy brewkit polecałbym np. Coopers IPA - wtedy chmiel i tak przykryje niedociągnięcia.

Pzdr

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Dziękuję wszystkim za rady, pozostało mi jescze dużo do czytania i trenowania :) postanowilem zacząć od kupienia garnka i zrobienie tego boxa z styropianu i zacząć warzyć piwo sam do zacieru. Najlepiej rozumie że sobie kupić jakieś gotowe składniki to określonego rodzaju piwa i od tego zacząć tak? Będę się również sugerował jakie drożdże pasują do niego i do mojej temperatury .

Link to comment
Share on other sites

Dziękuję wszystkim za rady, pozostało mi jescze dużo do czytania i trenowania postanowilem zacząć od kupienia garnka i zrobienie tego boxa z styropianu i zacząć warzyć piwo sam do zacieru. Najlepiej rozumie że sobie kupić jakieś gotowe składniki to określonego rodzaju piwa i od tego zacząć tak? Będę się również sugerował jakie drożdże pasują do niego i do mojej temperatury .
Kup książkę, np Palmera i poczytaj, receptury raczej też tam są, ale możesz gotowe zestawy kupić.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Palmer to akurat wielka kobyła - rozmiar może zniechęcać. Jest wiele poradników w sieci, filmów na YT - od tego bym zaczął. Nauczysz się, jak uwodnić drożdże, prowadzić fermentację, dezynfekować sprzęt i butelki do rozlewu, liczyć cukier do refermentacji, jak sprawnie kapslować, i na koniec - jak zwalczyć własną niecierpliwość i pozwolić piwu dojrzeć
To naprawdę sporo wiedzy. Będąc w nią uzbrojony łatwo przeskoczysz na etap warzenia z ekstraktów, a wtedy możliwości są już naprawdę duże.
I będziesz wiedział, czy chcesz sobie kupić jakiś automat i przejść na słody.

Piwowarstwo jako hobby wciąga - ale koledzy kibicują, bo są częstowani, nie jest łatwo potem wyjść z nałogu. Ostrzegałem

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.