Jump to content
TomX

Wyeast 1388 Belgian Strong Ale?

Recommended Posts

Wyeast 1388 Belgian Strong Ale?

http://www.wyeastlab.com/hb_yeaststrain_detail.cfm?ID=128

 

Classic yeast for this beer style. Robust flavor profile with moderate to high alcohol tolerance. Fruity nose and palate, dry, tart finish. May continue to produce CO2 for an extended period after packaging or collection, while in refrigerated storage.

 

Origin:

Flocculation: low

Attenuation: 74-78%

Temperature Range: 64-80° F (18-27° C)

Alcohol Tolerance: approximately 12-13% ABV

 

Styles:

Belgian Blond Ale

Belgian Golden Strong Ale

Belgian Specialty Ale

Belgian Tripel

Bi?re de Garde

Christmas/Winter Specialty Spiced Beer

 

Klasyczne drożdże do tego stylu piwa. Mocny profil smakowy przy umiarkowanej do wysokiej tolerancji alkoholu. Owocowy aromat i posmak, wytrawne, cierpkie zakończenie. Mogą produkować CO2 przez pewien czas po pakowaniu lub zebraniu gęstwy, przetrzymywane w warunkach chłodniczych.

 

Pochodzenie:

Flokulacja: Niska

Odfermentowanie: 74-78%

Zakres temperatur: 64-80° F (18-27° C)

Tolerancja na alkohol: około 12-13% ABV

 

Style:

Belgian Blond Ale

Belgian Golden Strong Ale

Belgian Specialty Ale

Belgian Tripel

Bi?re de Garde

Christmas/Winter Specialty Spiced Beer

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy ktoś robił na tych drożdzach coś innego niż Belgian Golden Strong Ale ?

 

Planuje zrobić 2-3 warki na tych drożdzach. Za duvel'em akurat nie przepadam więc na więcej niż jedną warkę to się raczej nie skuszę.

Zastanawiam się aby zacząć od Belgian Pale Ale żeby drożdze rozruszać. Wyjdzie coś z tego ? Czy lepiej spróbować zrobić bardzo słabego Blonda (tak do 14°Blg ) .

 

Pozdrawiam,

 

Lukasz

Share this post


Link to post
Share on other sites

jak dla mnie te drożdże są bardzo charakterystyczne, dają dość intensywne posmaki. Kojarzy mi się to z taką ostrością, czy pasowałoby to do jasnego piwa ? Kwestia gustu, ale ja bym nie robił.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ciemne "strongi" bardzo ładnie na tym wychodzą, dubbel też poprawny choć na thg wydaje się być lepszy.

Edited by josefik

Share this post


Link to post
Share on other sites
Robiłem wszystkie belgi na tych drożdżach i podobało mi się.

A wit'a też na nich robiłeś ? To by było w sam raz lekkie piwo na rozmnożenie drożdzy oraz ich zachęcenie do dalszej współpracy.

 

Pozdr,

 

ps. Właśnie popijam wybornego wit'a zrobionego na WLP 575 i bardzo polecam te drożdze. Wyszedł na nich również dobry Tripel.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spokojnie można zrobić witbiera na tych drożdżach. W Belgii małe browary na tych samych drożdżach robią i witbiery, i blondy, i ciemne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam teraz na nich dubbla , burzliwa trwa już 21dni i jak na razie jeszcze się nie kończy , czy te drożdże są aż tak wolne?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam Tripla , po 4 dniach z 19,5BLG zszedł na 10BLG temp. fermentacji 22C a już chciałem odzyskać gęstwę i coś w sobotę uwarzyć. Chyba przyjdzie jeszcze długo poczekać.

Edited by Kasanga

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja po dubblu chciałem szybko zrobić tripla i podobnie jak Ty , też czekam na gęstwę :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy tych drożdżach temperaturę można podnieść nawet do 28C /tak robię przy klonie westvretelen / , a podniesienie do 25C powinno zachęcić wasze drożdże do dalszej pracy. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy tych drożdżach temperaturę można podnieść nawet do 28C /tak robię przy klonie westvretelen / , a podniesienie do 25C powinno zachęcić wasze drożdże do dalszej pracy. :)

Przez upały moje pracowały w 26C ( jakieś 10 dni ) , teraz w 23C

Dam im spokój , niech dojedzą co zostało a tripla zrobię później :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zakupiłem owe drożdże z data produkcji 06.09.2013r. Zamierzam uwarzyć na nich tripla 19 blg. Czy niezbędne będzie przygotowanie startera? Browamator pisze, że nie jest to konieczne. W jakich temperaturach najlepiej fermentować tripla. Mam plan zacząć od 20C i stopniowo podwyższać temperaturę do powiedzmy 25C.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z saszetki Wyeast chcesz startować do 19°Blg brzeczki ? Nawet jeśli świeża, to się nie uda. Starter potrzebny będzie, i to baardzo duuuży.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie robiłeś nigdy startera ?

 

Łatwiej jest zrobić lżejsze piwo a później atakować Tripla z gęstwy. Nie trzeba wtedy tak dużego startera.

Edited by WiHuRa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pierwsze piwo na płynnych. wszystkie składniki juz zakupione. Jedyny problem, to jak z tymi drożdżami sobie poradzić. myśląłem ze robienie startera nie bedzie konieczne

Edited by mat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli nigdy nie robiłeś startera warto się do tego przygotować i o tym poczytać na forum (jest o tym sporo) - przyda się w przyszłości. Zacznij od czegoś lżejszego do mniej więcej max 14-15°Blg. Później zbierze gęstwę i zrób Tripla. Szkoda, żebyś zmarnował drogie drożdże ryzykując ich zdanie bezpośrednio z saszetki (lub zbyt słabego startera) do bardzo mocnego piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

podrzuć saszetkę, zrobię Ci starter :)

 

[edit]

nawet do piw lżejszych nie polecam zadawania samej saszetki. Bez startera to można zrobić piwo 8-10blg

Edited by leszcz007

Share this post


Link to post
Share on other sites

To może zacznę od Blonda. Leszczu, pomożesz? :) Ty to fachowiec od drożdży jesteś. Może nie żebyś mi od razu robił starter, ale jakoś wsparł .

Edited by mat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.