Jump to content

Przemywanie gęstwy drożdżowej (według książki "Brewing Engineering" Stevena Deeds'a)


dabeer
 Share

Recommended Posts

Nooo i to mi się podoba, swoją drogą nie wiem jak Wy wszyscy osiągacie to super wyraźne rozwarstwienie drożdży w słoju, nigdy moja gęstwa nie ułożyła się w warstwy choćbym nie wiem co przy niej robił, nigdy też nie przejmowałem się czy daje jej wierzchnią warstwę czy nie i nigdy nie miałem z tego powodu problemów z zakażeniem się piwa czy co tam jeszcze.

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...
W dniu 16.09.2021 o 23:31, dabeer napisał:

W przemyśle piwowarskim przemywanie drożdży oznacza wybicie niepożądanych bakterii które znalazły się w gęstwie z poprzedniej warki. Dokonuje się tego zaraz przed dodaniem drożdży do brzeczki, zazwyczaj używając do tego celu odpowiedniego kwasu, który uśmierca bakterie a pozostawia przy życiu drożdże.

 

Wybacz ale to bzdura. Chociaz cholera wie co amerykanom do glowy nie przychodzi.

 

Zainfekowane drozdze mozesz za pomoca 3% roztworu kwasu fosforowego przemyc a nastepnie przepompowac i przeplukac z kwasu ale w praktyce sie tego nie stosuje ze wzgledu na dodatkowa prace nie warta swieczki.

Za bardzo oslabia to szczegolnie drozdze dolnej fermentacji.

Browary maja na tyle gestwy ze nie bawia sie w ratowanie zainfekowanej.

Edited by Hanys93
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
W dniu 22.06.2022 o 20:46, Hanys93 napisał:

Zainfekowane drozdze mozesz za pomoca 3% roztworu kwasu fosforowego przemyc a nastepnie przepompowac i przeplukac z kwasu ale w praktyce sie tego nie stosuje ze wzgledu na dodatkowa prace nie warta swieczki.

Nie mam praktyki w browarze komercyjnym, więc dzięki za sprostowanie.

Link to comment
Share on other sites

W dniu 17.08.2022 o 20:12, dabeer napisał:

Nie mam praktyki w browarze komercyjnym, więc dzięki za sprostowanie.

 

To co napisales nie jest bledne bo taka mozliwosc istnieje jak wspomnialem. Bledem jest tylko powiedzenie ze przemywanie gestwy dla browarow jest stosowaniem kwasu jakby byla to normalna rutyna. Uzycie kwasu mozna zastosowac jesli gestwa jest zainfekowana, ale w praktyce przy ilosciach gestwy ktore posiadaja browary jest to za duzo roboty i sie nie praktykuje.

Tak jak i w domu przemywanie gestwy to nic innego jak pozbycie sie zanieczyszczen i wyplukanie znajdujacego sie w gestwie CO2.

Link to comment
Share on other sites

Ja wyłącznie referowałem co stwierdza w książce jej autor. Być może to właśnie miał na myśli, że jest taka możliwość, a nie że to praktyka powszechna. Twój argument że tak się nie robi, bo zazwyczaj browary mają pod dostatkiem zdrowej gęstwy wydaje mi się jak najbardziej sensownym.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.