Popular Post elroy Posted September 16, 2021 Popular Post Share Posted September 16, 2021 Dzień dobry Mogę już oficjalnie poinformować, że prace nad książką The New IPA: Scientific Guide to Hop Aroma and Flavor rozpoczęte Piotrek Kucharski rozpoczął tłumaczenie, opiekę nad wydaniem obejmuje Krzysiek Lechowski, do zespołu dołączą również Dorota Chrapek. Premiera to pierwszy kwartał 2022 roku. Jesteśmy w kontakcie z autorem, więc będzie aktualizacja o najnowsze informacje. Niebawem spis treści oraz polska okładka. Przedsprzedaż również SCOTT JANISH PRZEDMOWA STAN HIERONYMUS Pisząc książkę „IPA na nowo”, Scott Janish przetrząsnął setki badań naukowych, by skondensować całą wiedzą dotyczącą chmielu w jednej, łatwo przyswajalnej pozycji. Wyniki eksperymentów i testów laboratoryjnych, rozmowy z badaczami oraz wywiady ze znanymi, wielokrotnie nagradzanymi piwowarami komercyjnymi pozwolą ci podejść w odmienny sposób do procesów, dzięki którym współczesne, mocno nachmielone piwa zyskują swój charakter. To niezbędna publikacja dla wszystkich, którzy uwielbiają warzyć chmielowe, mętne piwa, a także przewodnik naukowy dla osób, które przesuwają granice zapachu i smaku chmielu! punix, x1d, buk0 and 13 others 15 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
markus383 Posted September 17, 2021 Share Posted September 17, 2021 (edited) Czyli pod choinkę znów jakieś skarpetki i sweterki zamiast porządnej publikacji? Edited September 17, 2021 by markus383 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted September 17, 2021 Author Share Posted September 17, 2021 No niestety nie ma szans na wyrobienie się z książką w tym roku Też żałuję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted September 17, 2021 Share Posted September 17, 2021 Spokojnie, będzie na "zajączka" na Wielkanoc... 🍻 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
buk0 Posted September 19, 2021 Share Posted September 19, 2021 Świetna ksiażka. Super, że wyjdzie po polsku, bo jednak dużo naukowego języka jest w niej. Powodzenia w tłumaczeniu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post elroy Posted March 22 Author Popular Post Share Posted March 22 Książka ma niestety opóźnienie, ale to tylko dla jej dobra. Konsultacje merytoryczne wymagały większego zaangażowania czasowego, ze względu na skomplikowanie niektórych jej części. Prace cały czas trwają, Piotrek Kucharski zatwierdza poprawki w tekście i pewnie niebawem przejdziemy do finalizowania projektu rolek86, Delano, x1d and 4 others 6 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy1856 Posted March 24 Share Posted March 24 W nomenklaturze piwowarskiej posługujemy się raczej wyrażeniem "aromat" chmielu, a nie "zapach". Jest chmiel aromatyczny, ale nie ma chmielu zapachowego. Zamiast "po zapachu i smaku chmielu" przetłumaczyłbym to jako "po aromacie i smaku chmielu" albo bardziej "po aromatach i smakach chmielu". Takie moje 3 gr. x1d 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted March 24 Author Share Posted March 24 Temat jest oczywiście znany, ale przyjęty został schemat: flavour - smak, aroma - zapach. Będzie to wytłumaczone przez Piotrka w książce, jak i sam autor się do tego odnosi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nena666 Posted March 29 Share Posted March 29 (edited) Na kiedy przewidziane wydanie książki? Edited March 29 by Nena666 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted March 29 Author Share Posted March 29 Myślę, że do paru najbliższych dni uda się podać konkretne terminy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BD Miś Posted April 13 Share Posted April 13 Ile to jest parę dni? 😉 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted April 13 Author Share Posted April 13 Jeżeli słowo "parę" uznalibyśmy jako "para" no to dwa W praktyce: kilka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BD Miś Posted May 3 Share Posted May 3 I jak u udało się coś ustalić? Delano 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted May 4 Author Share Posted May 4 Jest pewien dylemat, bo choć prace nad tekstem zostały ukończone, podstawowy skład mniej więcej jest, to realnie patrząc druk rozpocznie się w połowie czerwca, a to już prawie wakacje. A to też nie okres czasu sprzyjający promocji i sprzedaży książek (no może oprócz kryminałów na plażę ) Myślę poważnie czy nie przełożyć premiery na drugą połowę września. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted May 4 Share Posted May 4 16 minut temu, elroy napisał: drugą połowę września Pierwszy września i hasło promocyjne: Mamy dla was podręcznik do kolejnej klasy piwowastwa domowego! elroy 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Joosto Posted May 4 Share Posted May 4 18 minut temu, elroy napisał: Myślę poważnie czy nie przełożyć premiery na drugą połowę września. Premiera premierą, ale jakie przeszkody stoją na drodze by uruchomić przedsprzedaż ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post elroy Posted May 4 Author Popular Post Share Posted May 4 A to preorder mam nadzieję już niebawem. Czekam na końcowe wyceny i działam (niestety ceny papieru od jakiegoś czasu są niestabilne bardzo i drukarnie nie chcą iść w długoterminowe wyceny). Ale damy radę BD Miś, gkrzysiek, Delano and 2 others 4 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cichy94 Posted May 28 Share Posted May 28 W dniu 4.05.2022 o 21:52, elroy napisał: A to preorder mam nadzieję już niebawem. Czekam na końcowe wyceny i działam (niestety ceny papieru od jakiegoś czasu są niestabilne bardzo i drukarnie nie chcą iść w długoterminowe wyceny). Ale damy radę Będzie wersja e-book ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted May 30 Author Share Posted May 30 Wersja elektroniczna, przynajmniej 6 miejscy od premiery, nie jest przewidziana. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BD Miś Posted June 14 Share Posted June 14 Jakieś nowe info odnośnie przedsprzedaży? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mibor Posted June 15 Share Posted June 15 23 godziny temu, BD Miś napisał: Jakieś nowe info odnośnie przedsprzedaży? elroy 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted June 15 Author Share Posted June 15 A tak, przepraszam, przegapiłem pytanie. Przedsprzedaż uruchamiam w ten weekend, a premiera 1.10.2022 Łachim 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kubus_Witkacy Posted June 19 Share Posted June 19 Witam. Gdzie będzie się można zapisać na przedsprzedaż? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted June 20 Author Share Posted June 20 Niestety dopiero dzisiaj dotarły mi grafiki, zbieram komplet materiałów i mam nadzieję, w tą środę będzie można kupować Wybaczcie przekładanie tego terminu, ale siła wyższa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BrowarPAPI Posted June 21 Share Posted June 21 Przedsprzedaż będzie przez Allegro? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts