Skocz do zawartości

Miedź, siarka, przygotowanie


Rekomendowane odpowiedzi

Kolego, jak są to nowe sprężynki, to przepłucz wodą, później zdezynfekuj spirytusem i możesz używać, Jeżeli były już w użyciu, to przepłucz w wodzie z kwaskiem cytrynowym, a później w wodzie z octem. Jak miedź zbiera związki siarki, to tworzy się nalot i dlatego co jakiś czas kwasek i ocet, żeby go zlikwidować.

Pozdro

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Teraz taka zagwozdka, a to wszystko dla tego, że na tamtej lekcji chemii mnie nie było i tego...

Do kwaśnego piwa ze związkami siarki dodałem sprężynki miedziane. Po dwóch dniach siarki nie wyczuwam to piwo siup w butelki. Patrzę do fermentora, a tam miedź czyściutka, bez najmniejszych śladów zaśniedzenia. Co ja mam teraz myśleć? Miedź czyści się z tlenku za pomocą kwasu. Piwo pH 3.

Zabutelkowane piwo jest bezpieczne do picia?

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.