Jump to content

Miedź, siarka, przygotowanie


Recommended Posts

Kolego, jak są to nowe sprężynki, to przepłucz wodą, później zdezynfekuj spirytusem i możesz używać, Jeżeli były już w użyciu, to przepłucz w wodzie z kwaskiem cytrynowym, a później w wodzie z octem. Jak miedź zbiera związki siarki, to tworzy się nalot i dlatego co jakiś czas kwasek i ocet, żeby go zlikwidować.

Pozdro

Link to comment
Share on other sites

Teraz taka zagwozdka, a to wszystko dla tego, że na tamtej lekcji chemii mnie nie było i tego...

Do kwaśnego piwa ze związkami siarki dodałem sprężynki miedziane. Po dwóch dniach siarki nie wyczuwam to piwo siup w butelki. Patrzę do fermentora, a tam miedź czyściutka, bez najmniejszych śladów zaśniedzenia. Co ja mam teraz myśleć? Miedź czyści się z tlenku za pomocą kwasu. Piwo pH 3.

Zabutelkowane piwo jest bezpieczne do picia?

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.