Jump to content

Napój piwny


nhYuri
 Share

Recommended Posts

To zamiast kveik użyj jakiś neutralnych od Fermentisa, np. US-05 lub K-97. Aromaty cytrusowe dadzą Ci amerykańskie chmiele. Do dostania w każdym sklepie piwowarskim

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 62
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

5 minut temu, wizi napisał:

To zamiast kveik użyj jakiś neutralnych od Fermentisa, np. US-05 lub K-97. Aromaty cytrusowe dadzą Ci amerykańskie chmiele. Do dostania w każdym sklepie piwowarskim

Tak, ale te chmiele mają bardzo wysoką kwasowość, a co za tym idzie, gorycz... 

Link to comment
Share on other sites

Nie musisz chmielic na goryczkę. Wystarczy na smak i aromat. Tak czy inaczej trochę alfakwasów dojdzie i jakaś goryczka będzie

Edited by wizi
Link to comment
Share on other sites

37 minut temu, wizi napisał:

Nie musisz chmielic na goryczkę. Wystarczy na smak i aromat. Tak czy inaczej trochę alfakwasów dojdzie i jakaś goryczka będzie

Mógłbyś wyjaśnić jak to robić? Tak jak herbatę parzę (w niższej temperaturze dla aromatu, w wyższej dla goryczy)? 

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, kiwitom napisał:

Kuźwa, to jest forum o piwie, a nie o kompotach, nawet tych miodowych z chmielem na litość boską.... dajecie się wkręcać jak dzieci. 

Dałeś upust swojej złości? ...

 

Godzinę temu, anteks napisał:

zerknij w wiki

Czyli jeśli dobrze rozumiem, im dłużej trzymam chmiel w brzeczce, tym więcej goryczy piwo zaciągnie?

 

edit Zasada: @nhYuri
trzeci raz proszę żebyś używał opcji edytowania postów zamiast pisania jeden pod drugim.

Link to comment
Share on other sites

30 minut temu, nhYuri napisał:

Czekaj. To mam to schłodzić razem z chmielem, a później ten chmiel wycedzić (po schłodzeniu?)?

Tak. Z mojej strony EOT, pozostawiam Ci tzw.dobra radę: poczytaj, pooglądaj, ułóż sobie w głowie caly proces.

W mojej stopce są linki do filmików na poziomie podstawowych zagadnień. Nie są najlepsze ale i tak pomogą bardziej niż pytanie na oślep.

Link to comment
Share on other sites

49 minut temu, zasada napisał:

Tak. Z mojej strony EOT, pozostawiam Ci tzw.dobra radę: poczytaj, pooglądaj, ułóż sobie w głowie caly proces.

W mojej stopce są linki do filmików na poziomie podstawowych zagadnień. Nie są najlepsze ale i tak pomogą bardziej niż pytanie na oślep.

Jeszcze raz dziękuję :)

Nauczyć się destylowania od dziadka, czy robić nalewki było znacznie prościej - tu widzę że będę potrzebował kilka(naście) miesięcy by coś potrafić :P

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.