Batman Posted September 10, 2021 Share Posted September 10, 2021 Właśnie popełniam pierwszego brew-kita - Bitter Finlandia. Właśnie mija 7 dni. W poniedziałek przyjedzie chmiel, wtedy też będę przelewał na chichą fermentację + dodam chmiel. Mam nadzieję, że uda mi się nie zainfekować i wyjdzie pyszny Bitterek Zastanawiam się tylko czy nie za mało drożdży pojawiło się na dnie... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamiko Posted September 10, 2021 Share Posted September 10, 2021 Tydzien to nie czas na obserwowanie drozdzy szczególnie no name z brewkitu. Po 10 i 13 dniach zmierz blg czy grzyby zakończyły robote. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted September 11, 2021 Share Posted September 11, 2021 Nie przelewaj tylko syp do tego wiadra co fermentujesz. Najpierw skosztuj czy warto. Teoretycznie nie masz różnych osadów z gotowania i innych farfocli Drożdże z brewkitu są mało znane. Robiłem latem jakiś zestaw i przy 8C była piana na 3.5 palca gdzie przy w34/70 prawie wcale. Jak dodajesz chmiel do piwa to kup witaminę C. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Batman Posted September 11, 2021 Author Share Posted September 11, 2021 Taka musująca czy w proszku? Ile witaminy wsypać? No i jaki to wywoła efekt? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted September 11, 2021 Share Posted September 11, 2021 Zignoruj powyższą radę. Pierwsze piwo zniknie szybciej niż zdąży się utlenić. 53 minuty temu, Batman napisał: Taka musująca czy w proszku? Ile witaminy wsypać? No i jaki to wywoła efekt? Czysty kwas askorbinowy. A co do efektu wystarczy poszukać https://www.piwo.org/forums/topic/27723-reduktor-utlenienia-do-piwa/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
buber Posted September 12, 2021 Share Posted September 12, 2021 Przede wszystkim nie chmiel na zimno. Nie ma sensu. Nie będziesz wiedział, jaki jest w smaku i aromacie efekt fermentacji. Najpierw naucz się poprawnie prowadzić fermentację, a potem udziwniaj. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Batman Posted September 12, 2021 Author Share Posted September 12, 2021 Jak najlepiej sprawdzać Blg? Otworzyć dekiel fermentora i wrzucić multimierz, który wcześniej zdezynfekuję w oxi one? Mogę tak swobodnie otwierać dekiel? Obecnie jest 9. doba fermentacji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
godal07 Posted September 12, 2021 Share Posted September 12, 2021 Jak najlepiej sprawdzać Blg? Otworzyć dekiel fermentora i wrzucić multimierz, który wcześniej zdezynfekuję w oxi one? Mogę tak swobodnie otwierać dekiel? Obecnie jest 9. doba fermentacji.Z tego co widzę to masz kranik, więc jego chyba najlepiej użyć i zlać tę odrobinę do pomiaru. Tylko ja zawsze dezynfekuję kran zanim odkręcę.Wysłane z mojego Lenovo TB-X705F przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted September 13, 2021 Share Posted September 13, 2021 11 godzin temu, Batman napisał: Jak najlepiej sprawdzać Blg? 11 godzin temu, Batman napisał: Obecnie jest 9. doba fermentacji. Najlepiej uzbroić się w cierpliwość i nie sprawdzać niepotrzebnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Batman Posted September 13, 2021 Author Share Posted September 13, 2021 9 doba to za szybko? Wiem, że 7+7 to źle podejście ale jeżeli robiłem 3. a dziś jest 13. to myślałem, że już może warto 😁 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamiko Posted September 13, 2021 Share Posted September 13, 2021 3 godziny temu, Batman napisał: 9 doba to za szybko? Wiem, że 7+7 to źle podejście ale jeżeli robiłem 3. a dziś jest 13. to myślałem, że już może warto 😁 Blg zmierz jak grzyby skończą robote tzn w momencie gdy piana ustapi. Z rurka fermentacyjną mozna to tez określić po jej pracy . Ja osobiście robie 1 pomiar po okolo 2 tyg ( zależnie od rodzaju piwa) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted September 13, 2021 Share Posted September 13, 2021 9 godzin temu, Batman napisał: 9 doba to za szybko? Cierpliwość to cnota piwowara 🙂 Osobiście ekstrakt mierze najwcześniej po 3 tygodniach, w międzyczasie jedynie kontroluje temperaturę fermentacji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Batman Posted February 15, 2022 Author Share Posted February 15, 2022 To po czasie tak. Piwko wyszło jak na taniego brewkita podobno bardzo pyszne. Podobno, ponieważ smak jest dla mnie nieznany... Od prawie 4 miesięcy nie mam ani węchu ani smaku 😭😭👺 Ale ci co piją chwalą i wołają o więcej więc chyba lipy nie ma. Zostało mniej niż jedna "krzynka". Teraz chyba czas na level wyżej - piwko z ekstraktów. Tylko gar 10 litrów muszę zdobyć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.