Jump to content

Pierwsze piwo brew-kit Finlandia


Batman
 Share

Recommended Posts

Właśnie popełniam pierwszego brew-kita - Bitter Finlandia. Właśnie mija 7 dni. W poniedziałek przyjedzie chmiel, wtedy też będę przelewał na chichą fermentację + dodam chmiel. Mam nadzieję, że uda mi się nie zainfekować i wyjdzie pyszny Bitterek :)

Zastanawiam się tylko czy nie za mało drożdży pojawiło się na dnie...

1.jpg

2.jpg

3.jpg

Link to comment
Share on other sites

Nie przelewaj tylko syp do tego wiadra co fermentujesz. Najpierw skosztuj czy warto. Teoretycznie nie masz różnych osadów z gotowania i innych farfocli ;)
Drożdże z brewkitu są mało znane. Robiłem latem jakiś zestaw i przy 8C była piana na 3.5 palca gdzie przy w34/70 prawie wcale. Jak dodajesz chmiel do piwa to kup witaminę C.

Link to comment
Share on other sites

Zignoruj powyższą radę. Pierwsze piwo zniknie szybciej niż zdąży się utlenić.

 

53 minuty temu, Batman napisał:

Taka musująca czy w proszku? Ile witaminy wsypać? No i jaki to wywoła efekt?

Czysty kwas askorbinowy. A co do efektu wystarczy poszukać

 

https://www.piwo.org/forums/topic/27723-reduktor-utlenienia-do-piwa/

 

Link to comment
Share on other sites

Przede wszystkim nie chmiel na zimno. Nie ma sensu. Nie będziesz wiedział, jaki jest w smaku i aromacie efekt fermentacji. Najpierw naucz się poprawnie prowadzić fermentację, a potem udziwniaj.

Link to comment
Share on other sites

Jak najlepiej sprawdzać Blg? Otworzyć dekiel fermentora i wrzucić multimierz, który wcześniej zdezynfekuję w oxi one? Mogę tak swobodnie otwierać dekiel? Obecnie jest 9. doba fermentacji.
Z tego co widzę to masz kranik, więc jego chyba najlepiej użyć i zlać tę odrobinę do pomiaru. Tylko ja zawsze dezynfekuję kran zanim odkręcę.

Wysłane z mojego Lenovo TB-X705F przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

11 godzin temu, Batman napisał:

Jak najlepiej sprawdzać Blg?

 

11 godzin temu, Batman napisał:

Obecnie jest 9. doba fermentacji.

Najlepiej uzbroić się w cierpliwość i nie sprawdzać niepotrzebnie

Link to comment
Share on other sites

3 godziny temu, Batman napisał:

9 doba to za szybko? Wiem, że 7+7 to źle podejście ale jeżeli robiłem 3. a dziś jest 13. to myślałem, że już może warto 😁

Blg zmierz jak grzyby skończą robote tzn w momencie gdy piana ustapi. Z rurka fermentacyjną mozna to tez określić po jej pracy . Ja osobiście robie 1 pomiar po okolo 2 tyg ( zależnie od rodzaju piwa) 

Link to comment
Share on other sites

9 godzin temu, Batman napisał:

9 doba to za szybko?

Cierpliwość to cnota piwowara 🙂 Osobiście ekstrakt mierze najwcześniej po 3 tygodniach, w międzyczasie jedynie kontroluje temperaturę fermentacji.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.