Jump to content

Czemu koncerny warzą lagery zamiast ale?


lechu555
 Share

Recommended Posts

Nie wiem czy dobry dział na to, ale codziennie wstaje z nowym pytaniem z serii "dlaczego":

Dlaczego koncerny warzą swoje lagerosikacze zamiast po prostu warzyć ich "odpowiedniki górnej fermentacji" (jakieś proste pale ale'y).

Raz, że fermentacja jest szybsza, dwa, że nie trzeba martwić się bardzo o odpowiednie warunki temperaturowe wszak łatwiej utrzymać te 20 stopni niż dajmy na to 10stopni.

Dla przeciętnego odbiorcy piwa, który i tak nie szuka tam smaku raczej wielkiej różnicy w odbiorze by to nie zrobiło.

Może czegoś nie widzę w całej tej układance co by wywracało moje myślenie w tym temacie stąd też pytanie.

Link to comment
Share on other sites

Koncerny nie fermentują lagerów w 10 stopniach. W tankofermentorach po ciśnieniem temperatury są znacznie wyższe. Proces jest opanowany, powtarzalny i wydajny. Użycie innego szczepu drożdży to problem i konieczność zmiany procedur. A to zabiera czas i kosztuje.

Link to comment
Share on other sites

7 minut temu, koholet napisał:

Koncerny nie fermentują lagerów w 10 stopniach. W tankofermentorach po ciśnieniem temperatury są znacznie wyższe. Proces jest opanowany, powtarzalny i wydajny. Użycie innego szczepu drożdży to problem i konieczność zmiany procedur. A to zabiera czas i kosztuje.

A browary z otwartą fermentacją? Zimno jest drogie taniej było by zmienic technologię

Link to comment
Share on other sites

  

2 godziny temu, BumBum napisał:

Wydaje mi się że moda na piwa lagerowe, która się pojawiła dawno temu ciągnie za sobą trend do dzisiejszych czasów. Nieświadomy konsument "sklepowego lagera" nawet nie wie, że to lager, a jak się sprzedaje to warzą dalej. Koło się napędza samo.

Czy ja wiem czy moda ? Po prostu takie piwo było "od zawsze" i takie zawsze jest w sklepie, obstawiam, że jakby były ale'e w miejscu lagerów to ludzie kupowali by ale'e. Ale wraz musi istnieć jakiś powód by komplikować sobie procesy technologiczne (a może właśnie nie i tutaj może leży rozwiązanie zagadki) na warzenie dolniaków, nawet Książęce Pszeniczne zrobili dolnej fermenacji, więc jakoś im z tą dolną fermentacją po  drodze.

 

7 godzin temu, koholet napisał:

Koncerny nie fermentują lagerów w 10 stopniach. W tankofermentorach po ciśnieniem temperatury są znacznie wyższe. Proces jest opanowany, powtarzalny i wydajny. Użycie innego szczepu drożdży to problem i konieczność zmiany procedur. A to zabiera czas i kosztuje.

Jeżeli dużo wyższa to obstawiam, że użycie drożdży górnej fermentacji nie ingerowało by za bardzo w cały proces produkcyjny, a używają dolnych bo po prostu "zawsze takich używali" i zawsze wychodziło im "pyszne" piwo.

Edited by lechu555
Link to comment
Share on other sites

Dzień Dobry,
Mi także się wydaje, że to już kwestia przyzwyczajenia. Dawniej kadzie warzelne znajdowały się raczej w piwnicach, gdzie temperatura zazwyczaj była niższa.

Wydaje mi się, że żaden "masowiec" nie przejdzie z lagerów na na piwa Ale, bo to by było zbyt duże ryzyko, że piwo się nie przyjmie. 

W końcu podniebienia ludzi są przyzwyczajone do obecnego smaku piwa, i zapewne co dla niektórych zbyt złożony smak, czy aromat mógłby być nie do "przełknięcia".

Pamiętajmy, że dla 90% ludzi piwo ma gasić pragnienie, czy być dodatkiem do grilla, słonych przekąsek itp., a nie być tematem do rozmów o wyczuwalnych nutach, czy aromatach :) 

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, lechu555 napisał:

  

Czy ja wiem czy moda ? Po prostu takie piwo było "od zawsze" i takie zawsze jest w sklepie, obstawiam, że jakby były ale'e w miejscu lagerów to ludzie kupowali by ale'e. 

 

Poczytaj kiedy była rewolucja na dolną fermentację i jak to się ma do dnia dzisiejszego.

 

38 minut temu, Patrick napisał:

W końcu podniebienia ludzi są przyzwyczajone do obecnego smaku piwa, i zapewne co dla niektórych zbyt złożony smak, czy aromat mógłby być nie do "przełknięcia".

 

Tu się nie zgodzę. "Harnasiowcow" częstuje ejlami i nie czują żadnej różnicy, więc tego. Zwykły wypijacz piwa nie ma pojęcia co pije i smaku nie ma wyrobionego.

Link to comment
Share on other sites

18 godzin temu, anteks napisał:

A browary z otwartą fermentacją? Zimno jest drogie taniej było by zmienic technologię

O to trzeba pytać w Namysłowie. Bo inne browary z otwartą fermentacją robią też ale i nawet sprzedają je drożej niż lagery.

Link to comment
Share on other sites

15 godzin temu, lechu555 napisał:

  

obstawiam, że jakby były ale'e w miejscu lagerów to ludzie kupowali by ale'e. 

A ja nie.

Mam Szwagra, przyjeżdza do Polski dwa razy w roku. W swoim polskim domu w piwnicy, w pokoju TV  ma bar z lodówką, nalewakiem itp.

Przywozi zawsze dwa kegi jakiś niemieckich koncerniaków, a ja robię dwa Corneliusy - jeden z lagerem, jeden z ale (na Nottinghamach w 18C, więc profil stosunkowo czysty)

Wiesz, co smakuje mu bardziej ? Lager, a idealnie jest, jakby miał 10-15% płatków ryżowych w zasypie.

 

Teraz robię dwa kegi na grudzień, jeden lager, z drugim już nie zdążę, wiec przetestuję Old German Altbier 9 

Może nie pozna :)

Link to comment
Share on other sites

W dniu 10.09.2021 o 23:42, fotohobby napisał:

A ja nie.

Mam Szwagra, przyjeżdza do Polski dwa razy w roku. W swoim polskim domu w piwnicy, w pokoju TV  ma bar z lodówką, nalewakiem itp.

Przywozi zawsze dwa kegi jakiś niemieckich koncerniaków, a ja robię dwa Corneliusy - jeden z lagerem, jeden z ale (na Nottinghamach w 18C, więc profil stosunkowo czysty)

Wiesz, co smakuje mu bardziej ? Lager, a idealnie jest, jakby miał 10-15% płatków ryżowych w zasypie.

 

Teraz robię dwa kegi na grudzień, jeden lager, z drugim już nie zdążę, wiec przetestuję Old German Altbier 9 

Może nie pozna :)

 

Tylko zwróć uwagę, że porównujesz tutaj dwie półki jakościowe. W warunkach domowych nie jest wielkim wyczynem zrobić piwo lepsze niż każde koncernowe. Chodziło mi tutaj bardziej o uwarzenie ALE tak okrutnego jako okrutne są obecne eurolagery i poczęstowanie tym ale'm człowieka, wtedy wątpię by dla  większości piwoszy robiło to wielką różnicę, zwłaszcza takich (jest ich moim zdaniem przytłaczająca większość), którym jak podsuniesz jakieś lepsze piwo (nie musi to być od razu kraft, może być coś powiedzmy z półki jakościowo-cenowej Miłosława, Bojana i tego typu powszechnie dostępnych lepszych piw) to i tak się na nie nie przesiądą bo wolą w tej cenie kupić dwa gówniane eurolagery co tylko potwierdza, że kupują te piwa nie dla wrażeń smakowych a po prostu, żeby kopało w łeb, więc moje myślenie było takie, że skoro ALE są mniej wymagające technologicznie (tego nie jestem do końca pewien) i szybsze w fermentacji itd. to czemu dla tej grupy docelowej nie warzyć właśnie ale'i zamiast lagerów.

Link to comment
Share on other sites

6 godzin temu, lechu555 napisał:

ALE są mniej wymagające technologicznie (tego nie jestem do końca pewien)

Nie są. Fermentacja lagera przebiega spokojniej, jest mniej piany, łatwiej kontrolować fermentacje i osiągać powtarzalne efekty, co w przypadku browaru przemysłowego jest bardzo istotne.

 

6 godzin temu, lechu555 napisał:

to czemu dla tej grupy docelowej nie warzyć właśnie ale'i zamiast lagerów.

Trudniej uwarzyć neutralnego smakowo ale'a niż lagera. Im smak eurolagera jest bliższy wody, tym mniej ludzi odrzuci.

 

7 godzin temu, lechu555 napisał:

kupują te piwa nie dla wrażeń smakowych a po prostu, żeby kopało w łeb

Konsumenci kupują lagery, bo są do nich przyzwyczajeni oraz są neutralne smakowo.  Piwo piją głownie towarzysko lub rekreacyjnie. Łatwiej nawalić się wódą.

Link to comment
Share on other sites

9 godzin temu, lechu555 napisał:

 

Tylko zwróć uwagę, że porównujesz tutaj dwie półki jakościowe. W warunkach domowych nie jest wielkim wyczynem zrobić piwo lepsze niż każde koncernowe. Chodziło mi tutaj bardziej o uwarzenie ALE tak okrutnego jako okrutne są obecne eurolagery i poczęstowanie tym ale'm człowieka, wtedy wątpię by dla  większości piwoszy robiło to wielką różnicę, zwłaszcza takich (jest ich moim zdaniem przytłaczająca większość), którym jak podsuniesz jakieś lepsze piwo (nie musi to być od razu kraft, może być coś powiedzmy z półki jakościowo-cenowej Miłosława, Bojana i tego typu powszechnie dostępnych lepszych piw) to i tak się na nie nie przesiądą bo wolą w tej cenie kupić dwa gówniane eurolagery co tylko potwierdza, że kupują te piwa nie dla wrażeń smakowych a po prostu, żeby kopało w łeb, więc moje myślenie było takie, że skoro ALE są mniej wymagające technologicznie (tego nie jestem do końca pewien) i szybsze w fermentacji itd. to czemu dla tej grupy docelowej nie warzyć właśnie ale'i zamiast lagerów.

Tylko, że mój szwagier woli rzemieślniczego lagera, niż rzemieślnicze ale. Robi mu to różnicę

I podejrzewam, że wolałby koncernowego lagera, niż koncernowe, estrowe ale

Link to comment
Share on other sites

Odpowiedź na to pytanie znajdziesz jak  zrobisz Jasne Pełne w domu, co też osobiście czynię kilka razy w roku. Chodzi o prostotę receptury ( a właściciwe brak receptury - słód pilzneński i chmiel marynka i w34/70 - taniej się nie da)

Chmiel do Ale to dodatkowy koszt - chmiel na zimno itd.

Lager szybciej się klaruje - tzn w34/70 mają flokulację.

Górna fermentacja  też wymaga kontroli temperatury więc to nie ma znaczenia.

 

Dlatego u siebie Pils to piwo które lubię robić bo jest proste i zawsze dobrze wyjdzie - ciężko o infekcję (niska temperatura lodówkowa)

 

Nie wiemy czy wszystkie konerniaki są lagerami - dziś są różne drożdże które dają "czysty" profil, - Lutra, Nottingam, San Diego itd. (czysty profil nie istnieje i każdy szczep daje coś od siebie dlatego piwa się różnią od siebie)

 

Jak regularnie będziesz robił w domu lagery to zrozumiesz dlaczego. Tu nawet myślenia nie ma.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.