Skocz do zawartości

VIII Śląski Konkurs Piw Domowych (lipiec 2022)


Dazhdbog

Rekomendowane odpowiedzi

Do następnej edycji Chorzowskiego Konkursu jeszcze sporo czasu, ale już teraz ogłaszamy dwie kategorie konkursowe. Będą to Doppelbock oraz English Barleywine.

Konkurs odbędzie się około połowy lipca 2022 roku.

 

241558960_6363553847002992_1592138117666379546_n.jpg

Edytowane przez Dazhdbog
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 5 miesięcy temu...
  • 1 miesiąc temu...

? No cześć! Jak tam plany warzenia na najbliższe miesiące? Prezentujemy Wam komplet kategorii w których będziecie rywalizować w VIII Międzynarodowym KPD w Chorzowie ☺️
? Do wcześniej ogłoszonych ENGLISH BARLEYWINE I DOPPELBOCKA dorzucamy cztery lekkie i ultrapijalne style. W sam raz na na lato:
?? Table Saison [7-9° blg]
?? Gose
?? Witbier
?? Mild

 

Table Saison to część akcji #piwnystylroku mającej na celu pokazać bogactwo stylu saison z różnych stron. Tutaj macie okazję zmierzyć się z tym stylem w sesyjnej wersji.
Niebawem opublikujemy opisy stylów i regulamin!

 

278797531_7643212885703742_1098010207559101543_n.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • Dazhdbog zmienił(a) tytuł na VIII Śląski Konkurs Piw Domowych (lipiec 2022)

Piwowarki i piwowarzy, sympatycy MKPD w Chorzowie. Z przyjemnością ogłaszamy, iż Międzynarodowy Konkurs Piw Domowych w Chorzowie, przybiera nazwę - Śląski Konkurs Piw Domowych. Jest to zabieg, który z jednej strony nawiązuje do historycznego konkursu, który w latach 2011-2015 był organizowany w Katowicach przez Adama Wróbla, popularnego @Pieron. Z drugiej strony ma na celu zwiększenie rozpoznawalności konkursu i podkreślenie rangi konkursu z punktu widzenia całego województwa. Nie od dzisiaj, wiadomo także, że na Śląsku warzą najlepsi piwowarzy w Polsce. Wierzymy, że dla piwowarów z całej Polski będzie to dodatkowa motywacja by stanąć w szranki ze śląskimi piwowarami i powalczyć o tytuł Silesia Bier Majster. Śląski KPD jednocześnie zachowuje numerację MKPD w Chorzowie.

 

Zapraszamy do śledzenia strony na FB: https://www.facebook.com/SlaskiKPD/

 

Kopia Kopia VII_MKPD_plakat.png

Edytowane przez Dazhdbog
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
?‍? Chcielibyście uwarzyć Milda na Śląski Konkurs Piw Domowych, ale nie wiecie od czego zacząć? Nic bardziej prostszego! Zacznijcie od sprawdzonej receptury Janusza Švacha z Browar Domowy "Garaż". Nasz prezes piwem wg tej receptury triumfował w I Mistrzostwach Polski Piwowarów Domowych oraz w Częstochowskim Konkursie Piw Domowych.
? Gwarantujemy, że ta receptura pozwoli uwarzyć Wam stylowego i pijalnego milda. Ale nie bójcie się także wprowadzać korekt w razie potrzeby. Zasyp, chmiele oraz drożdże można dobrać dowolnie o ile są dedykowane dla tego stylu.
? Pamiętajcie, że kluczowa jest zdrowa fermentacja więc zadbajcie o: odpowiednią ilość drożdży, dobrą kontrolę temperatury i dajcie drożdżom czas na posprzątanie produktów ubocznych fermentacji.
? Do garów!

Kopia Kopia XI_MCKPD_plakat.png

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

?‍? Jeżeli nie macie pomysłu jak się zabrać do uwarzenia Witbiera na Śląski Konkurs Piw Domowych to z pomocą przychodzi @dori, autorka bloga Homebrewing.pl. Jej maksymalnie prosta receptura jest wzorowana na recepturze legandarnego piwa Hoegaarden!
? Gwarantujemy, że ta receptura pozwoli wam uwarzyć witbiera, którym będziecie mogli się cieszyć w nadchodzące ciepłe miesiące.
? Pamiętajcie, że kluczowa jest zdrowa fermentacja więc zadbajcie o: odpowiednią ilość drożdży, dobrą kontrolę temperatury i dajcie drożdżom czas na posprzątanie produktów ubocznych fermentacji. W tym stylu długa fermentacja i podnoszenie temperatury jest kluczowe, gdyż drożdże lubią produkować duże ilości związków siarkowych.
? Do garów!
 

285514411_1067959697487902_4252864725325208085_n.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

?‍? Stołowa wersja saisona to kolejna lekka kategoria na Śląski Konkurs Piw Domowych. Jeżeli szukaliście prostej i podstawowej receptury to z pomocą spieszy z Browar Domowy Bastion. Wysoka pijalność, głębokie odfermentowanie i bogaty aromat oraz smak jak na tak niski ekstrakt to cechy charakterystyczne piwa uwarzonego wg tej receptury.
? To kolejna receptura, która pozwoli Wam uwarzyć piwo niesamowicie pijalne piwo na lato, a przy okazji wystartować w konkursie.
? Pamiętajcie, że kluczowa jest zdrowa fermentacja więc zadbajcie o: odpowiednią ilość drożdży, dobrą kontrolę temperatury i dajcie drożdżom czas na posprzątanie produktów ubocznych fermentacji.
? Do garów!

receptura_table_saison.jpg

Edytowane przez Dazhdbog
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach


?‍? Przed Wami czwarta i ostatnia receptura na konkursowy styl Śląskiego Konkursu Piw Domowych. Jej autorem jest Artur Lesiak z Hołda Chmielu, nasz oddziałowy specjalista od kwasów.
? Artur podsuwa Wam także pomysł, że możecie warkę piwa podzielić na kilka części. Na konkurs wysłać czyste gose, a do reszty dodać owoce i mieć świetne piwo na lato!
? Pamiętajcie, że kluczowa jest zdrowa fermentacja więc zadbajcie o: odpowiednią ilość drożdży, dobrą kontrolę temperatury i dajcie drożdżom czas na posprzątanie produktów ubocznych fermentacji. W tym stylu długa fermentacja i podnoszenie temperatury jest kluczowe, gdyż drożdże w kwaśnym środowisku lubią produkować duże ilości związków siarkowych.
? Do garów!

receptura_gose(2).jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
? Ruszyła rejestracja na VIII Śląski Konkurs Piw Domowych!
 
 
Aby skorzystać ze zniżki dla członków PSPD, należy użyć kodu "pspd" oraz przy zgłoszeniach podać numer legitymacji.
? Konkurs obędzie się 22-24 lipca w Katowicach, a ogłoszenie wyników będzie miało miejsce 31 lipca na Jarmarku Produktów Tradycyjnych w Górnośląskim Parku Etnograficznym.
 
Kategorie:
English Barleywine [20-30° blg]
Doppelbock [18-22° blg]
Witbier [11-13° blg]
Gose [9-14° blg]
Mild [7-10° blg]
Table Saison [7-9° blg]

289796941_1082484839368721_8207834331264966523_n.jpg

Edytowane przez Dazhdbog
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

? Piwowarzy i piwowarki, mamy przyjemność zaprezentować główną nagrodę w VIII Śląskim KPD!

? Do autora najlepszego piwa konkursu, oprócz tytułu Silesia Bier Majster trafi także kocioł warzelny firmy Grainfather, lidera w temacie zautomatyzowanych browarów domowych.
? Nagroda została ufundowana przez firmę CTT EMAG Sp z o.o. z Katowic, za co z tego miejsca serdecznie dziękujemy ?
? To jest na prawdę ostatni moment by zasiąść do garów i uwarzyć table saisona, milda, bądź gose na nasz konkurs!

2022-07-01 17_21_15-Grainfather G30 — Mozilla Firefox.png

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak z ciekawosci pytanie o jakiego Doppelbocka chodzi? Bo porownywanie jasnego doppelbocka, ciemnego doppelbocka i pszenicznego doppelbocka to troche ciezka sprawa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

? Dzisiaj ruszyła recepcja piw!

 

Z tej okazji krótki poradnik jak zadbać o to by piw dotarło na konkurs w jak najlepszej formie.
? Transport piwa przez firmy kurierskie niepasteryzowanego nie sprzyja zachowaniu jego najwyższej jakości. Paczki narażone są na wyższą temperaturę oraz wielokrotne obracanie i wstrząsy. Te dwa czynniki mogą spowodować rozpoczęcie lub przyspieszenie procesów, które zachodzą w piwie naturalnie np. utlenienie.
? Jeżeli tylko masz możliwość to dostarcz piwo osobiście do miejsca recepcji.
? Jeżeli nadajesz paczkę to nie nadawaj jej bezpośrednio przed weekendem, zmniejszysz w ten sposób ryzyko że paczka będzie leżała w niesprzyjających warunkach przez kilka dni.
? Dobrze zabezpiecz piwa w paczce, najważniejsze to brak pustych przestrzeni w kartonie i to by butelki nie przylegały do siebie bezpośrednio. Jednocześnie pamiętaj o tym, że ktoś tę paczkę będzie rozpakowywał. Staraj się unikać sposobów zabezpieczania, które mogą być uciążliwe przy rozpakowywaniu.
?‍♀️ Nie zostawiaj zgłoszenia i recepcji na ostatnią chwilę. Warto by piwo dotarło na konkurs szybciej i odstało dłuższy czas w warunkach chłodniczych, co pozytywnie wpłynie np. na klarowność piwa, a to w niektórych stylach jest istotne.
? Czekamy na Wasze piwa ?

July 2022 Calendar(1).jpg

Edytowane przez Dazhdbog
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.