mircoGD Posted September 6, 2021 Share Posted September 6, 2021 Witam. Kupiłem kiedyś refraktometr z Chin. Mój refraktometr ma dwie skale ,Brix i alkohol do 25%. Tu zaczynają się schody. Może złe mierze ,może w nie odpowiednim momencie . Sprawa ma się tak , chce zmierzyć zawartość cukru w płynie po fermentacji . Sprawdzałem porównawczo z cukromierzem na zielonym , górna granica , bliskie 0, alkoholomierz pokazuje prawie 10 / zawartość alkoholu mała to pomiar mało dokładny tym co mam/ a reflektometr pokazuje na skali 5 . Moje pytanie, co pokazuje reflektometr Brix czy alkohol ? Może ktoś ma czas w kilku słowach napisać jak mierzyć zawartość cukru a jak alkoholu .Filmiki z YouTube to albo reklamy albo reflektometry maja tylko skale w Brix. Dodam ze reflektometr wyskalowany na wodzie destylowanej, mierze zgodnie z instrukcja jak nie mówi kiedy co mierzy tylko ze mierzy . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rkkr Posted September 6, 2021 Share Posted September 6, 2021 Po fermentacji w próbce masz alkohol. Musisz sobie przeliczyć: wpisz w google "korekta wskazań refraktometru" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mircoGD Posted September 6, 2021 Author Share Posted September 6, 2021 Czyli po fermentacji nie sprawdzę zawartości cukru bez prostych obliczeń, OK. Jeśli dobrze rozumiem , jeśli w płynie jest alkohol to mój reflektometr mierzy zawartość alkoholu ,BLG obliczam z wskazania. Jeśli nie ma alkoholu np. sok to wiadomo ze alkohol 0 a zawartość cukru z wskazania i obliczam. Dobrze myślę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ko20 Posted September 6, 2021 Share Posted September 6, 2021 (edited) 11 minutes ago, mircoGD said: Czyli po fermentacji nie sprawdzę zawartości cukru bez prostych obliczeń, OK. Jeśli dobrze rozumiem , jeśli w płynie jest alkohol to mój reflektometr mierzy zawartość alkoholu ,BLG obliczam z wskazania. Jeśli nie ma alkoholu np. sok to wiadomo ze alkohol 0 a zawartość cukru z wskazania i obliczam. Dobrze myślę? Refraktrometr jak nazwa wskazuje pokazuje zmianę współczynnika załamania śwaitłą ze względu na zawartość cukru albo alkoholu. W ciemno można założyć że alkohol w innym stopniu zmienia stopień załamania śwaitła niż cukier wiec nie nadaje się w bezpośredni sposób do pomiaru płynu który ma i cukier i alkohol. Przede wszystkim musisz znać zawartość cukru zmierzoną przed fermentacją, jak dokonasz pomiaru po fermentacji, to wtedy da się określić ile jest pozostało cukru. wiec również ile powstało alkoholu. Tu masz kalkulator. https://kalkulatorpiwowara.pl/refractometer Edited September 6, 2021 by ko20 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mircoGD Posted September 6, 2021 Author Share Posted September 6, 2021 dziękuje , zapoznałem się z kalkulatorami, teraz jasne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.