Jump to content

Wyeast 1450 Denny's Favorite 50


TomX
 Share

Recommended Posts

Wyeast 1450 Denny's Favorite 50

http://www.wyeastlab.com/hb_yeaststrain_detail.cfm?ID=201

 

 

This terrific all-round yeast can be used for almost any beer style, and it is a mainstay of one of our local homebrewers, Mr. Denny Conn. It is unique in that it produceas a big mouthfeel and accentuates the malt, caramel or fruit character of a beer without being sweet or under-attenuated.

 

Origin:

Flocculation: Low

Attenuation: 74-76%

Temperature Range: 60-70F 18-25C

Alcohol Tolerance: ABV 10%

 

Styles:

American Amber Ale

American Brown Ale

American IPA

American Pale Ale

American Stout

Braggot

Brown Porter

Christmas/Winter Specialty Spiced Beer

Classic Rauchbier

Cream Ale

Fruit Beer

Imperial IPA

Irish Red Ale

Other Smoked Beer

Russian Imperial Stout

Spice, Herb, or Vegetable Beer

Strong Scotch Ale

Wood-Aged Beer

 

 

Te niezwykle uniwersalne drożdże nadają się do niemal każdego stylu piwa, co jest wielką zasługą jednego z naszych lokalnych piwowarów domowych, pana Denny'ego Conna. Są wyjątkowe, ponieważ dają bardzo treściwe piwo z zaakcentowanymi cechami słodowymi, karmelowymi lub owocowymi bez słodkości czy niedofermentowania.

 

Pochodzenie

Flokulacja: Niska

Odfermentowanie: 74-76%

Zakres temperatur: 60-70F 18-25C

Tolerancja na alkohol: ABV 10%

 

Style:

American Amber Ale

American Brown Ale

American IPA

American Pale Ale

American Stout

Braggot

Brown Porter

Christmas/Winter Specialty Spiced Beer

Classic Rauchbier

Cream Ale

Fruit Beer

Imperial IPA

Irish Red Ale

Other Smoked Beer

Russian Imperial Stout

Spice, Herb, or Vegetable Beer

Strong Scotch Ale

Wood-Aged Beer

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Jestem bardzo zadowolony z tych drożdży, zrobiłem na nich Pacific Pale Ale i American Amber Ale. Drożdże akcentują wyraźnie słodowość, zostawiają pełnie co sprawdza się przy niskich ekstraktach. Odfermentowanie faktycznie mniej więcej się zgadza, moje warki 73% i 78% więc uzyskana pełnia nie jest efektem wysokiego FG. Piwa dość klarowne po fermentacji jak na to, że producent wskazuje na niską flokulację.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Zrobiłem na tych drożdżach 5 albo 6 warek i muszę przyznać, że są genialne! Świetnie nadają się do stoutów maści wszelakiej, piwa wychodzą średnio pełne z wytrawnym krótkim finiszem. Kilka obserwacji:

- Nawet w niskich temperaturach bardzo szybko fermentują, ekstrakty 11 i 13 posprzątały właściwie w 3-4 dni,

- Dość dobrze i szybko się klarują,

- Dają dość neutralny profil, ale przy wyższej temperaturze produkują całkiem przyjemne estry,

- Dzięki temu, że podkreślają nuty słodowe, można dowalić bardzo dużo chmielu :) 

 

Polecił bym głównie do stoutów, bo obydwa które zrobiłem na tych drożdżach są bardzo dobre, natomiast nadadzą się też do piw mocno chmielonych - zarówno Summer Ale jak i Session IPA wyszły bardzo przyzwoicie.

Pełna lista moich piw na tych drożdżach: Oatmeal Stout, Imperial Stout, Summer Ale, Session IPA, Owsiane Ale, American Barley Wine. Wszystkie od strony drożdżowej wyszły dobrze, wszystkie fermentowane 14-18 stopni.

Link to comment
Share on other sites

Z tym czystym profilem to bym się nie do końca zgodził. U mnie fermentacja bardzo mocno zwalniała przy niskich temperaturach (17°C i niżej), a po podniesieniu temperatury w okolice 19-20°C profil wcale nie był czysty.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Fermentowałem bez specjalnej kontroli temperatury, akurat w garażu mam ok 12 C. Względem słodowości, efekt bardzo dobry! Robiłem cream ale i coś w stylu bittera, myślę że po raz pierwszy poczułem co to znaczy słodowy charakter piwa. Jednak trzeba uzbroić się w cierpliwość, z 16 blg po 3 tygodniach zeszło do 6. Dobiero gdy ponownie po 5 tygodniach zajżałem do wiadra zeszło do 2. 

Link to comment
Share on other sites

7 godzin temu, ChmielowyAli napisał:

Fermentowałem bez specjalnej kontroli temperatury, akurat w garażu mam ok 12 C. Względem słodowości, efekt bardzo dobry! Robiłem cream ale i coś w stylu bittera, myślę że po raz pierwszy poczułem co to znaczy słodowy charakter piwa. Jednak trzeba uzbroić się w cierpliwość, z 16 blg po 3 tygodniach zeszło do 6. Dobiero gdy ponownie po 5 tygodniach zajżałem do wiadra zeszło do 2. 

 

W 12C? To nie dziwne, że tak wolno fermentowały. Ja je lecę w 19-21C, dają bardzo przyjemny profil estrowo-słodowy, a fermentują maks 8-9 dni. Wróciłem już 4 raz do tych drożdży, bardzo je lubię. Szczególnie moim zdaniem nadają się do ciemnych piw, w których chcemy uzyskać więcej ciała. Co ciekawe wychodzą na nich też bardzo dobre AIPA i wszelkiej maści APA. Lubię też bardzo na nich robić Polskie Ale bo nadają piwu słodowego smaku. Polecam fermentować je w wyższej temp. bo wtedy pokazują co są warte. Ja będę do nich wracał na pewno bo są to jedne z moich ulubionych drożdży.

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, Undeath napisał:

 

W 12C? To nie dziwne, że tak wolno fermentowały. Ja je lecę w 19-21C, dają bardzo przyjemny profil estrowo-słodowy, a fermentują maks 8-9 dni. Wróciłem już 4 raz do tych drożdży, bardzo je lubię. Szczególnie moim zdaniem nadają się do ciemnych piw, w których chcemy uzyskać więcej ciała. Co ciekawe wychodzą na nich też bardzo dobre AIPA i wszelkiej maści APA. Lubię też bardzo na nich robić Polskie Ale bo nadają piwu słodowego smaku. Polecam fermentować je w wyższej temp. bo wtedy pokazują co są warte. Ja będę do nich wracał na pewno bo są to jedne z moich ulubionych drożdży.

 

Tak, celowałem poniżej zalecanej temperatury żeby uzyskać czysty profil wg stylu cream ale, myślę że udało się, smakuje jak lager. Cieszę się, że jak piszesz, dobrze działa w okolicach 20. Będą idealne, w moim przypadku, do "garażowego" fermentowania przez porę jesienno-zimowo-wiosenną.

Dodatkowa pozytywna cecha: nie wiem jak w okolicach 20 C, ale w 12 nie wykazują podnoszenia piany, można fermentować z niemal pełnym zbiornikiem.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.