Jump to content
TomX

Wyeast 3056 Bavarian Wheat Blend?

Recommended Posts

Wyeast 3056 Bavarian Wheat Blend?

http://www.wyeastlab.com/hb_yeaststrain_detail.cfm?ID=40

 

Blend of top-fermenting ale and wheat strains producing mildly estery and phenolic wheat beers.

 

Origin:

Flocculation: Medium

Attenuation: 73-77%

Temperature Range: 64-74F, 18-23C

Alcohol Tolerance: 10% ABV

 

Styles:

Dunkelweizen

Weizen/Weissbier

Weizenbock

 

Mieszanina szczepów górnej fermentacji i pszenicznych, dająca delikatnie estrowe i fenolowe piwa pszeniczne.

 

Pochodzenie:

Flokulacja: Średnia

Odfermentowanie: 73-77%

Zakres temperatur: 64-74F, 18-23C

Tolerancja na alkohol: 10% ABV

 

Style:

Dunkelweizen

Weizen/Weissbier

Weizenbock

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dokładnie to samo miałem ze Stefanami, żeby przelać do tanku rozlewniczego musiałem przebić się przez ten kożuch i ściągać piwo spod niego. :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najpierw na tych drożdżach zrobiłem żyto było wszystko ok. Teraz zrobiłem pszenicę i po prawie 2 tygodniach oczom moim ukazał się taki widok.

img0904xa.jpg

img0905tk.jpg

Będąc prawie pewnym że to infekcja, jako ze to 40 litrów postanowiłem spróbować. Z trudem odgrzebałem kożuszek opaloną łyżką spróbowałem... i jest dobre. Miał ktoś coś takiego kiedyś? mogę odzyskać gęstwę? Mam wrażenie że to po prostu drożdże się zebrały przy powierzchni, piwo jest mętne jak to młody weizen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przyznam, że jeszcze taakie zjawisko to mi się nie trafiło. Wygląd naprawdę interesujący :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrobiłam z nich 1 litrowy starter i wlałam do koźlaka pszenicznego 15,8 Plato. Myślałam, że będą wolno startować. Po paru godzinach wylazły z fermentora. Odebrałam pianę, wymyłam dekiel i podłogę. Potem jeszcze sprzątałam trzy razy. Strasznie szybko i wysokopienne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jestem po 3 warkach na tych drożdżach. Żadnego dziwnego kożucha na fermentującym piwie nie miałem. Za to co mogę powiedzieć o tych drożdżach, to że daleko im do innych drożdży do pszenicy. Cechy charakterystyczne dla pszenicy są na bardzo niskim poziomie. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.