Eselchen Posted August 28, 2021 Share Posted August 28, 2021 (edited) Cześć, Jakiś czas temu warzyłem lagera na Wyeast- 2308. Fermentacja trwała 4.5 tygodnia po czym nastąpił rozlew do butelek. Do refermentacji użyłem glukozy na wysycenie 3,0. Po miesiącu refermentacji w temperaturze 10 stopni piwo po otwarciu ma już gaz, lecz jest słodkie. Nie wiem czy jest to spowodowane tym, że droższe jeszcze nie przejadły glukozy czy po prostu takie słodkie mi wyszło. Czy jest szansa, że słodycz w piwie zmaleje z czasem? Zasyp to: Pilzneński 8 kg Wiedeński 0,9 kg Biscuit 0,2 kg Zacieranie: 67 stopni - 60 min 72 stopnie - 20 min mashout - 1 min Edited August 28, 2021 by Eselchen Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wuuu Posted August 28, 2021 Share Posted August 28, 2021 Jaki ekstakt i do ilu zeszło?Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted August 28, 2021 Share Posted August 28, 2021 Czytałem, że te drożdże dają bardzo słodowy profil, więc aby to zrównoważyć trzeba zacierać na wytrawnie. Ostatnio robiłem pilsa na wyeast 2278 czech pils i standardowo, gdzie po miesiącu w butelkach na drożdżach z fm 31 czy 30 piwa były już nagazowane i praktycznie ułożone, na wyestach po miesiącu było słodkie, po dwóch - rewelacyjne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted August 28, 2021 Share Posted August 28, 2021 Godzinę temu, smola napisał: Czytałem, że te drożdże dają bardzo słodowy profil Potwierdzam, dają. 1 godzinę temu, Eselchen napisał: Czy jest szansa, że słodycz w piwie zmaleje z czasem? Generalnie dolniaki się układają długo, więc może nie tyle zmaleje, co się właśnie ułoży. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eselchen Posted August 28, 2021 Author Share Posted August 28, 2021 (edited) 4 godziny temu, Wuuu napisał: Jaki ekstakt i do ilu zeszło? Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Tego nie wiem, ponieważ w trakcie warzenia zbił mi się balingometr. Brzeczka powinna mieć 12-13 blg przed fermentacją. Jakie polecacie dolniaki, żeby nie było słodkiego profilu? Edited August 28, 2021 by Eselchen Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted August 29, 2021 Share Posted August 29, 2021 (edited) Ja ostatnio używałem Wyeast 2308 w lagerze wiedeńskim i głęboko odfermentowały (z bodajże 13 blg do 2.2 blg), eksponując jednak słodowość (charakter słodów, nie niedofermentowane cukry). Dodam, że mój pierwszy lager na FM31 odfermentował na poziomie 52 %, ale zmieniłem w zacieraniu zepsuty termometr, poprawiłem warunki fermentacji (temperatury są kluczowe, tj.zadać nisko, krótko potrzymać, a potem dość szybko podnosić) zmieniłem szczep i takie kwiatki się skończyły. W każdym razie wspomniany szczep polecam. Edited August 29, 2021 by Łachim Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted August 29, 2021 Share Posted August 29, 2021 4 godziny temu, Łachim napisał: poprawiłem warunki fermentacji (temperatury są kluczowe, tj.zadać nisko, krótko potrzymać, a potem dość szybko podnosić) od grudnia stosuję się do zaleceń Palmera przy dolniakach. Drożdże zadaję w dolnej granicy zalecanej temp. i tak trzymam, a w szóstym dniu (gdy widzę, że fermentacja zwalnia) wyciągam wiadra z lodówki do aktualnie panującej temp. w piwnicy (obecnie około 19°C) do ustania fermentacji. Piwa są lepsze od tych trzymanych przez 3 - 4 tygodnie w lodówce. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.