Jump to content
Sign in to follow this  
marcus

Stivens & Sohn Brauerei

Recommended Posts

Stivens & Sohn Brauerei.

 

Wczoraj wlasnie dokonalo sie to co juz bylo zaplanowane od.. moze dwuch tygodni ?

Uwarzylem piwo:beer: i jednoczesnie chcialbym sie podzielic przebiegiem tej nieco wydluzonej operacji.

 

Warka Nr # 1 Prost Eins

09.09.2010

 

Slody:

Pilsner 4 kg

Monachijski 1 kg

 

Chmiel

Northern Brewer 33 g

 

Drozdze SAFALE US-05

 

Opisze tutaj bardziej szczegolowo przebieg calego warzenia.

Godzina +- 9.15

Zacieranie:

czas

00:

Wsyp slodow

15 L wody o tem.70 °C (niezeszla do planowanej 63°C moj blad)

dolanie zimnej wody.

0,15

Temperatura unormowana 63°C

0,35

Zaczynam podgrzewanie do 72°C

0:45

Osiagam 72°C: (proba jodowa negatywna)

1:15

Podnosze do 78°

1.20

78° = Koniec zacierania

1:25

Przelanie zacieru do filtratora

1.40

Poczatek filtrowanie przez wezyk z oplotu 1/2 cala 70 cm.(idzie bardzo szybko)

2.00

Poczatek wasladzania.(kranik lekko otwarty)

3.30

Koniec wysladzania i przelanie do garnaka.(garnek 29l okazal sie zamaly i zostalo prawie 4 l ktore to wylalem moj blad)

3.35

Zaczynam podgrzewanie

4.35

Poczatek gotowania (elektryczny garnek mimo ze ocieplony niedaje rady mocno zagotowac wiec czesc 8 L laduje do innego i na piec)

5:00

Chmielenie Northern Brewer 18g

5.55

Chmielenie Northen Brewer 15g

6.00

Koniec gotowania

6.15

Przelanie do jednego z fermentatorow (wyszlo 18 l a wiec duzo zamalo zawsze przy kazdym przelewaniu zostaje czesc razem z osadem a czesc odparowala)

6.30

Poczatek chlodzenia w wannie i dolanie przegotowanej wody .(a moglo byc to co wylalem)

8.00

Przygotowanie drozdzy (rozpuscilem w zaduzej ilosci brzeczki 180 g a mial byc krem)

9.15

Przelew do fermentatora wlasciwego wezykiem razem z napowietrzeniem przez wygotowana ponczoche wraz z zadaniem drozdzy .Temperatura 26 °C i niecale 12 BLG

9.45.= Gotowe

Wynioslem do piwnicy o 22.00 tem.powietrza 19°C

 

10.09.2010 godzina 7.45 w rurce fermentacyjnej objaw fermenacji co 25 sekund a o 11.45 18 s.

 

To by bylo na tyle.

Tutaj znajdziecie pare fotek

http://markus73.fotosik.pl/zdjecia/1.html

Wszelkie korekty mile widziane.

Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gratuluję pierwszego zacierania :beer:

Pierwsze koty za płoty, z czasem będzie coraz lepiej.

 

Jak będziesz opisywał przyszłe warki to napisz w której minucie gotowania dodajesz poszczególne porcje chmielu, receptura będzie czytelniejsza :ble:

Edited by komoona

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po niecalych 6 dniach fermentacjia znacznie zmalala jednak fermentuje powolutku nadal.

Gruba piana utrzymuje sie na calej powiezchni wiec niema jak miezyc blg.

Mysle o przelaniu jutro na cicha a dzisiaj przeniesc fermentator do mieszkania (23°C) co by troche drozdze ozywic i zwiekszyc dofermentowanie ale czy to dobry pomysl???(moze jeszcze zostawic na pare dni?)

Dzis w rurce fermentacyjnej plywala sobie OWOCOWKA:monster:naszczescie byla woda i niewypila mi piwa:lol:.

Zastanawia mnie jak dlugo moze trwac fermentacjia z drozdzami S-05 W 19°C ?ma ktos jakies doswiadczenie z tymi drozdzami?

Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zależy od temperatury, im wyższa tym drożdże szybciej jedzą (ale przy okazji produkują niechciane rzeczy). Nie spiesz się, możesz potrzymać i 10 dni, a możesz też w ogóle cichej nie robić.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dzis w rurce fermentacyjnej plywala sobie OWOCOWKA:monster:naszczescie byla woda i niewypila mi piwa:lol:.

Owocówki to duże zagrożenie dla piwa - włóż do wylotu rurki kulkę z waty

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moja ,,rurka" to cos takiego

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/412d6903d7fec85b.html

zgoda. myslisz ze jak zostawie do zupelnego odfermentowania w piwnicy zaluzmy te 12 dni to moglbym ominac cicha i butelkowac???

Wlasciwie jak to do konca jest z ta cicha?

Juz niemoge sie doczekac nastepnego warzenia:beer:

Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cicha dobrze robi jak chcesz mieć klarowne piwo - sporo osadów sedymentuje sobie wtedy i masz mniej tego w butelkach.

 

A kiedy lać w butelki to określisz mierząc gęstość, jak przez 3-4 dni będziesz miał stały odczyt, to wtedy przenieś na 1 dzień do mieszkania i znowu zmierz. Jak bez zmian to do butelek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam wszystkich

Dzis porazpierwszy zmiezylem Blg i wynosi 2,5 po 10 dniach fermentacji z poczatkowego 12 Blg.

(Drozdze) piana gesta na gorze piwa.

No i teraz niewiem czy:

1.przelac na cicha ?

2.przyniesc do mieszkania a jak jutro Blg bedzie takie samo to butelka?

3.zostawic w piwnicy tak jak jest 3-4 dni i butelkowac?

Dodam ze drozdze raczej niezanurkowaly ponewaz utrzymuja sie na gorze.

Pozdrawiam.

Edited by marcus

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzis dopiero zlalem na cicha to jest po 12 dniach buzliwej

Piana od niedzieli prawie calkowicie zeszla a blg to samo2,5.

Smak piwa mlodego troche mnie zaskoszyl smakuje bardziej jak wino czy szampan i jest juz leciutko nagazowane wydaje sie wytrawne lekko szczypie w jezyk,goryczka jest.

Po zamknieciu szczelnie fermentatora tym razem bez rurki fer.po paru godzinach wyrazny balon na deklu i musialem lekko uchylic zeby gaz uszedl ?widocznie fermentacja jeszcze trwa i bede musial zalozyc spowrotem rurke.

Odlalem przy okazji jedna butelke piwka -wina z 3 g glukozy na prube ale teraz obawiam sie ze moze to byc granat:rolleyes:

 

Szykuje sie nowe zamowienie i juz wiem ze musi byc w piwie wyczuwalny karmel i smak lekko slodkawy a zarazem lekki cos ala Alt tylko szczypte lagodniejszy i lekko slodkawy

Czy macie jakies sugestie jakiego slodu uzyc?fermentacjia gorna 19°C

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wczoraj moja pierwsza w zyciu warke przelalem do butelek:okey:a moje niepewnosci co do smaku szampana czy wina rozwialo otwarte piwo ktore zabutelkowalem przelewajac reszte na cicha a wczoraj przy butelkowaniu zostalo spozyte :smilies:smak :) czysty Pils tyle ze jeszce metne .

Dziwi mnie brak kwiatkow , estrow czy drozdzy i innych dziwnych smakow opisywane tu na forum jako towazyszace fermentacji gornej:rolleyes:Piwo jest SSSSUUUPPPPEEEERRRR-jak na razie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr.#2

Prost Dunkel-Süß

#2

Slody

Monachijski 20-25 - 3 kg

Wiedenski 7-9 - 1,5 kg

Carared 40-50 EBC- 0,5 kg

 

38°C -wsyp wszystkich slodow

1 przerwa 30 min. w 50°C

2 przerwa 90 min. w 72°C (mialo byc 70 min. w 66 °C )

3 76°C Mash Out

 

Gotowanie 90 min.

Northon Brewer 20 g 70 min.

Tetnager 23 g 15 min

Dodatek laktozy 200 g 15 min.

Drozdze SAFALE US -05 zapodane zgodnie z instrukcja.

Wyszlo 26 l -12°Blg

 

Uwagi.

Po pierwsze zeby uniknac bledow nie mozna jednoczesnie warzyc piwa,gotowac obiadu i robic zakupow.(samemu)

Dlaczego?

1 bo trzeba patrzec do jakiego garnka wrzuca sie marchewke.(strata 6 l brzeczki- zastapione woda =spadek °Blg )

2 ktora lyzka jest przeznaczona do czego.

3 wyjazdy na zakupy w miedzyczasie wydluzaja czas zacierania

4 Warto od czasu do czasu zajzec w notatki i ustalic co wlasciwie robimy:cool:

 

W planach warka #3 Prost Mittel-Stark 15°Blg

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites
Warka nr.#2

38°C -wsyp wszystkich slodow

1 przerwa 30 min. w 50°C

2 przerwa 90 min. w 72°C (mialo byc 70 min. w 66 °C )

Ale wiesz, że to piwo będzie bezalkoholowe? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Warka nr.#2

38°C -wsyp wszystkich slodow

1 przerwa 30 min. w 50°C

2 przerwa 90 min. w 72°C (mialo byc 70 min. w 66 °C )

Ale wiesz' date=' że to piwo będzie bezalkoholowe? :smilies:[/quote']

A dlaczego ? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwa o mniejszej zawartości alkoholu

 

Zamiast jednej przerwy w temp. 65-67°C, stosujesz dwie przerwy - pierwszą w temp. 65-67°C przez ok. 30 min. i drugą, w temp. ok. 70-72°C, przez następne 30 min. - do uzyskania negatywnej próby jodowej.

Taki zabieg spowoduje uaktywnienie enzymu odpowiedzialnego za to, że Twoje przyszłe piwo będzie nieco bardziej treściwe i jednocześnie mniej zasobne w alkohol.

 

Możliwe jest zastosowanie wręcz jednej przerwy w temp. 70-72°C, skutkiem czego otrzymasz piwo wybitnie treściwe, słodkawe, o minimalnej zawartości alkoholu.

 

Z opracowania:

Zacieranie jest proste !

Ziemowit Fałat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Elo :)

 

Warka nr.#2

38°C -wsyp wszystkich slodow

1 przerwa 30 min. w 50°C

2 przerwa 90 min. w 72°C (mialo byc 70 min. w 66 °C )

Ale wiesz' date=' że to piwo będzie bezalkoholowe? :smilies:[/quote']

Temperatura był podnoszona z 50°C enzymy zdążyły się uaktywnić :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Temperatura był podnoszona z 50°C enzymy zdążyły się uaktywnić :)

No ale tylko na czas podnoszenia, powyżej 70°C to zacier scukrza nam się tylko do dekstrynek :) (w teorii)

Chyba będzie to można sprawdzić po odfermentowaniu, zobaczymy ile zejdzie.

 

Prawdę mówiąc bardzo chętnie spróbowałbym takiego piwa :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Temperatura był podnoszona z 50°C enzymy zdążyły się uaktywnić :)

No ale tylko na czas podnoszenia' date=' powyżej 70°C to zacier scukrza nam się tylko do dekstrynek :) (w teorii)

Chyba będzie to można sprawdzić po odfermentowaniu, zobaczymy ile zejdzie.

 

Prawdę mówiąc bardzo chętnie spróbowałbym takiego piwa :([/quote']

Nebawem bede na Zawadzkim moge podrzucic:beer::smilies:

Edited by marcus

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stivens & Sohn Brauerei

Warka nr.#3

Prost Mittel - Stark 16.10.10

Kolejne piwo bezstylowe tym razem cos ala Bock

 

Slody

4kg pils

1 kg Monachijski

0,5 kg Wiedenski

0,5 kg Carared

 

40°C Wsyp wszystkich slodow

1. 50°C -10 min

2. 63-65°C - 60 min

3. 72°C - 15 min

76° aut mach

 

Gotowanie 90 min.

Chmielenie.

25 g Northon Brewer na 60min.

27 gTettnager na 20 min

Dekantacja i chlodzenie do 26°C.

Drozdze Safale Us-05 zadane zgodnie z instrukcja.

Uzyskalem 25,5 litra 16 Blg.

Uwagi.

Dzis fermentacja (19°C)idzie pelna para i troche mam obawy czy piwko niepujdzie na spacer tak jak to robila warka nr.#2 przez 4 dni.:okey:

Warka nr# 1 Prost Eins po 20 dniach lezakowania super nagazowane i smaczne (niezalezni testerzy ocenili na bdb :okey:a nawet porownywali z firmowymi)wiec jestem podbudowany)

Warka nr.#2 Prost Dunkel - Süß po 13 dniach buzliwej zostala zlana na cicha blg 4 (dodatek laktozy?)

Nastepne piwo musi byc bardziej czarne i karmelowe cos na temat moze Schwarzbier ?

Czego uzyc zeby otrzymac tak ciemne piwo?

Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ewentualnie jak masz dostęp do Sinamaru, podobno lepszy (łagodniejszy w smaku) od Carafy.

Sinamar to nie słód tylko ekstrakt barwiący uzyskany z Carafy:

http://www.weyermann.de/eng/produkte.asp?idkat=26&umenue=yes&idmenue=37&sprache=2

Co oczywiście nie dyskwalifikuje go jako "zaczerniacza" do piwa. Wręcz przeciwnie. :okey:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jako że nie lubię posmaków palonych w piwie, bardzo żałuję że nikt tego nie sprzedaje w Polsce. Ale chyba trudno byłoby to konfekcjonować w małe opakowania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mysle ze pokombinuje z Caramalz dunkel i Farbmalz-em(röstmalz 1100-1200 )Tyle zeby nieprzesadzic w proporcjach:/

Dzieki i pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.