BumBum Posted August 23, 2021 Share Posted August 23, 2021 Dodawał ktoś kiedyś do Warki? Kiedy dodawać? Jak mogę uzyskać najlepszy efekt smakowo zapachowy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
e-prezes Posted August 23, 2021 Share Posted August 23, 2021 Zależy do jakiego typu piwa. Weź zaparz herbatkę z lipy i zobaczysz czy taki profil Ci pasuje. Sama w sobie jest mdła, więc trzeba ją czymś balansować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BumBum Posted August 23, 2021 Author Share Posted August 23, 2021 Moja matka mówiła to samo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vmario Posted August 24, 2021 Share Posted August 24, 2021 Używam do rosanke, choć raczej tylko z nadzieją, że wzbogaci nieco bukiet niż z zamysłem, że smak lipy będzie wyczuwalny jako odrębny składnik. Daję 10g na jakieś 15l brzeczki na hop stand. Być może dana na cichą byłaby wyraźniejsza, ale jak pisali koledzy — lipa sama w sobie nie jest zachwycająca. Moim zdaniem tę lipową mdłość dobrze kontruje miód, więc pewnie ze słodami karmelowymi mogłaby też jakoś się komponować. Gdybym jednak miał warzyć piwo z kwiatem lipy jako motywem przewodnim, to bym sobie darował. BumBum 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts