Jump to content

Różnicę pomiędzy śrutownikami


ko20
 Share

Recommended Posts

Pytanie z rodzaju podstawowych. Przez przypadek zakupiłem sporo słodu nieśrutowanego. Chciał nie chciał pojawiła się śrutownik, taki podstawowa wygląająca jak maszynka do mięsa. Prymitywne urządzenie, ale da się ustawić żeby słod był dosyć gruby do kociołka. Ale tu się pojawia problem. Odnoszę wrażenie, że względem tego co mi śrutowali w sklepach (z zazanczeniem śrutowanie grube do kociołka), z tej prostego śrutownika uzyskuje podbnej wielkości kawałki, ale w gratisie dostaję też dużo wiecej drobnej "mąki" w porównanu do tego co dostawałem ze sklepu. No i warka męczarnia wyszła, zanim się toto wysłodziło...... Czy ktoś ma może dostawdzczenie z takim śrutownikiem  a jednocześnie ze srutownikiem walcowym i może porównać pod względem ilości mąki, najdrobniejszych frakcji w śrutowanym słodzie? Chciałbym mieć jak najmniej tej drobnej mąki, bo w kociołku automatycznym to niestety generuje problemy. 

Edited by ko20
Link to comment
Share on other sites

  • ko20 changed the title to Różnicę pomiędzy śrutownikami

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.