ko20 Posted August 23, 2021 Share Posted August 23, 2021 (edited) Pytanie z rodzaju podstawowych. Przez przypadek zakupiłem sporo słodu nieśrutowanego. Chciał nie chciał pojawiła się śrutownik, taki podstawowa wygląająca jak maszynka do mięsa. Prymitywne urządzenie, ale da się ustawić żeby słod był dosyć gruby do kociołka. Ale tu się pojawia problem. Odnoszę wrażenie, że względem tego co mi śrutowali w sklepach (z zazanczeniem śrutowanie grube do kociołka), z tej prostego śrutownika uzyskuje podbnej wielkości kawałki, ale w gratisie dostaję też dużo wiecej drobnej "mąki" w porównanu do tego co dostawałem ze sklepu. No i warka męczarnia wyszła, zanim się toto wysłodziło...... Czy ktoś ma może dostawdzczenie z takim śrutownikiem a jednocześnie ze srutownikiem walcowym i może porównać pod względem ilości mąki, najdrobniejszych frakcji w śrutowanym słodzie? Chciałbym mieć jak najmniej tej drobnej mąki, bo w kociołku automatycznym to niestety generuje problemy. Edited August 23, 2021 by ko20 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.