Skocz do zawartości

Różnicę pomiędzy śrutownikami


ko20

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie z rodzaju podstawowych. Przez przypadek zakupiłem sporo słodu nieśrutowanego. Chciał nie chciał pojawiła się śrutownik, taki podstawowa wygląająca jak maszynka do mięsa. Prymitywne urządzenie, ale da się ustawić żeby słod był dosyć gruby do kociołka. Ale tu się pojawia problem. Odnoszę wrażenie, że względem tego co mi śrutowali w sklepach (z zazanczeniem śrutowanie grube do kociołka), z tej prostego śrutownika uzyskuje podbnej wielkości kawałki, ale w gratisie dostaję też dużo wiecej drobnej "mąki" w porównanu do tego co dostawałem ze sklepu. No i warka męczarnia wyszła, zanim się toto wysłodziło...... Czy ktoś ma może dostawdzczenie z takim śrutownikiem  a jednocześnie ze srutownikiem walcowym i może porównać pod względem ilości mąki, najdrobniejszych frakcji w śrutowanym słodzie? Chciałbym mieć jak najmniej tej drobnej mąki, bo w kociołku automatycznym to niestety generuje problemy. 

Edytowane przez ko20
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • ko20 zmienił(a) tytuł na Różnicę pomiędzy śrutownikami

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.