Jump to content
Sign in to follow this  
bmalkow

Matka drożdżowa na miodzie?

Recommended Posts

Witam!

 

Jak to się ładnie mówi dałem d? ciała przy zamówieniu i zapomniałem wziąć suchego ekstraktu słodowego na matkę drożdżową.

I tak się teraz zastanawiam jak to obejść: sam cukier odpada.

A miód? Miód ma zestaw składników odżywczych, które sprawią że drożdże będą Silne i Zdrowe?, prawda?

Share this post


Link to post
Share on other sites

jesli masz gdzieś w pobliżu duży market lub sklep z artykułami dla winiarzy kup pożywki drożdżowej i dodaj ok 1 g na 2 litry (chyba producent zapleca inaczej) wody z cukrem lub sokiem owocowym.

Lub zatrzyj trochę ziarna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drożdże nie powinny dostawać innego cukru, bo "zapomną" jak się fermentuje maltozę ze słodu.

 

Czyli zostaje ci brzeczka z innej warki (o ile zachowałeś sobie rezerwę do refermentacji), ew. rozcieńczenie do ~10°Blg ekstraktu płynnego, byle niechmielonego. Albo zatarcie paru łyżek słodu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

:beer: zgoda to później sobie przypomną. Bez przesady i co jak wlejesz je do piwa to nie będą jeść bo mają amnezję bo sacharoza smaczniejsza była ? A w drugą stronę to też tak działa ?

Często traktuję drożdże sacharozą i nigdy nie miałem problemów z fermenatcją.

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie bój się, gdy dasz im pożywki będą miały co im trzeba, ja też nie jestem wyrodnym ojcem :beer:

Możesz też zrobić inwertowany cukier jesli masz tak wybujałe obawy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam!

 

Jak to się ładnie mówi dałem d? ciała przy zamówieniu i zapomniałem wziąć suchego ekstraktu słodowego na matkę drożdżową.

I tak się teraz zastanawiam jak to obejść: sam cukier odpada.

A miód? Miód ma zestaw składników odżywczych, które sprawią że drożdże będą Silne i Zdrowe?, prawda?

Zmiel 200g słodu, zatrzyj w małym garnku kilkanaście minut, przecedź przez coś, podgotuj i wystudź. Do tego drożdże i po co kombinować :beer:

Edited by komoona

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli to ma być piwo o zwykłym nie bardzo wysokim blg, to możesz spbie darować robienie startera i dać drożdże bezpośrednio do fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W sumie to chodzi mi o to, że nie mam jeszcze chłodnicy więc brzeczka (a nie ten mały ptaszek :beer: ) będzie trochę stała. Mam nadzieję że nic się tam nie zalęgnie, ale na wszelki wypadek chcę dodać drożdżowe Marines albo Navy Seals -- wyszkolone, wyposażone, niezniszczalne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

jak już coś się zalęgnie to drożdże raczej nie pomogą wiele. Jeśli boisz się, że zbyt dużo czasu upłynie od warzenia do podjęcia pracy przez drożdże nie napowietrzaj brzeczki a jedynie ten starter.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bartosz, ja wystawiam brzeczkę do chłodzenia w garnku pod pokrywką na całą noc na balkon, bo nawet wanny w domu nie mam - nic nie złapałem przez 9 warek, a ta która się zepsuła złapała syfa podczas przelewania na cichą, tak że tego się nie obawiaj (bo pewnie będziesz chłodził w wannie).

A co do drożdżąt, to nie masz jakichś suchych? Jednak płynnym starter dobrze robi, pomimo różnych opinii. U mnie WY2565 dzielnie sobie radziły przez 5 warek, a WY3068 wlane bez startera jakoś słabowite są (nie wspominając że gęstwy mało), dlatego z WY2112 zrobiłem jednak starter, choć to upierdliwość jest.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mam s33.

tez uzyje balkonu. W nocy temperatura nizsza niz w wannie.

Ale woda skuteczniej odbiera ciepło niż powietrze...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.