Jump to content

Milk Stout - ocena receptury


Przeor
 Share

Recommended Posts

Przekombinowana. Laktoza 0,5 kg, 10% jęczmienia palonego, 5-10% karmelowego, reszta słód podstawowy. Jak bardzo chcesz to możesz dodać płatków jęczmiennych

Link to comment
Share on other sites

Dzięki :D. Na pewno tylko 500g laktozy? Słyszałem głosy, że smak mleczny w stoucie czuje się dopiero po dodaniu 600g laktozy na 20 litrową warkę. A ja tutaj mam aż 25 litrów. A co do słodów - mam pozbyć się wszystkich rodzajów palonych, które są w recepturze i wszystkie zastąpić jęczmieniem palonym? Myślałem, że różnorodność słodów palonych wyjdzie piwu na dobre. Patrzyłem po innych recepturach i tam zasyp też był całkiem różnorodny. Myślałem, że dodam płatków owsianych i słodu pszenicznego, aby piana była super :(

Link to comment
Share on other sites

8 godzin temu, Przeor napisał:

Na pewno tylko 500g laktozy? Słyszałem głosy, że smak mleczny w stoucie czuje się dopiero po dodaniu 600g laktozy na 20 litrową warkę

Możesz dać więcej. Laktoza daje słodycz i treściwość. Smaku mlecznego nie wyczujesz.

 

8 godzin temu, Przeor napisał:

A co do słodów - mam pozbyć się wszystkich rodzajów palonych, które są w recepturze i wszystkie zastąpić jęczmieniem palonym?

Jeśli chcesz być bliski stylowi to użyj tylko jęczmienia palonego. Jak chcesz zmniejszyć paloność to zastąp połowę jęczmienia słodem czekoladowym

 

8 godzin temu, Przeor napisał:

Myślałem, że różnorodność słodów palonych wyjdzie piwu na dobre. Patrzyłem po innych recepturach i tam zasyp też był całkiem różnorodny.

Stout to proste piwo, a więc i prosty zasyp. Z czasem receptury się upraszcza. Przeważnie początkujący piwowarzy, chcąc osiągnąć te wszystkie niuanse z opisów słodów, przekombinowują receptury. Z czasem odkryjesz, że świetne efekty można osiągnąć ograniczając się do słodu podstawowego i 1-3 słodów specjalnych, w zależności od stylu piwa. Poczytaj receptury nagrodzonych piw, większość z nich jest mega prosta. Zasyp to tylko część sukcesu. O wiele ważniejsze jest dobranie odpowiednich drożdży i zapewnienie odpowiednich warunków fermentacji. Czasami też w przepisie znajdziesz multum słodów, z prostego powodu, gdyż piwowar czyści magazyn.

 

8 godzin temu, Przeor napisał:

Myślałem, że dodam płatków owsianych i słodu pszenicznego, aby piana była super

Owies to sprawdzony dodatek do stouta. Polepsza pianę i treściwość. Jak dodajesz owies to przenicę możesz sobie odpuścić i użyć do innego piwa.

Edited by wizi
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Podpinam swoją recepturę do oceny:

Viking Pale Ale Malt                        4 kg     55.6%

Viking Munich Malt                         1 kg    13.9%

Weyermann - Carahell                  0.5 kg    6.9%

Simpsons - Golden Naked Oats    0.6 kg    8.3%

Wheat Cafe Castle Malting            0.5 kg    6.9%

Castle malting chocolate               0.25 kg   3.5%

Fawcett - Pale Chocolate               0.25 kg  3.5%

Jęczmień palony                            0.1 kg    1.4% ostatnie 10 min zacierania.

Link to comment
Share on other sites

Ok, choć przekombinowana. Jeśli to zasyp na 20l, to rozumiem, że użyjesz odpowiedniej ilości świeżej gęstwy? Jęczmień palony daj od początku zacierania.

Link to comment
Share on other sites

Zasyp na 25l BLG 15,5. Chcę zrobić starter trzystopniowy z FM13 Irlandzkie ciemności, ewentualnie rozruszam na jakiejś mniejszej warce przy jednostopniowym.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.