Jump to content

W jaki sposób balingomierz się "dekalibruje"?


Recommended Posts

Czytałam temat o problemach z pomiarami balingometrem i niektórzy piszą, że przy mierzeniu gęstości płynów o temperaturze powyżej 30 stopni balingomierz się dekalibruje. Co to znaczy i w jaki sposób do tego dochodzi? Dopóki szkiełko nie pęknie albo nie przesunie się karteczka ze skalą, balingomierz powinien działać sprawnie, tak czy nie?

Link to comment
Share on other sites

Spławiki są skalibrowane dla konkretnych temperatur. Biowiny zazwyczaj dla 20, AllaFrance dla 15,6°C. Poza nimi trzeba korygować odczyt.

 

Ciecze w zależności od temperatury mają różną gęstość: zimniejsze - wyzsza. Cieplejsze - niższą.

Link to comment
Share on other sites

Spróbuję sformułować inaczej pytanie. Czy to, że balingometr się dekalibruje oznacza, że pokazuje inne wartości w zależności od temperatury, czy ulega trwałemu uszkodzeniu i przestaje spełniać swoją funkcję?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.