Skocz do zawartości

Wyeast 3942 Belgian Wheat?


Rekomendowane odpowiedzi

Wyeast 3942 Belgian Wheat?

http://www.wyeastlab.com/hb_yeaststrain_detail.cfm?ID=137

 

Estery, low phenol producing yeast from small Belgian brewery. Apple-, bubblegum- and plum-like aromas with a dry but fruity finish.

 

Origin:

Flocculation: medium

Attenuation: 72-76%

Temperature Range: 64-74° F (18-23° C)

Alcohol Tolerance: approximately 12% ABV

 

Styles:

Belgian Pale Ale

Belgian Tripel

Witbier

 

 

Estrowe drożdże z niską produkcja fenoli z małego Belgijskiego browaru. Aromaty jabłka, gumy balonowej i śliwek z wytrawnym, ale owocowym zakończeniem.

 

Pochodzenie:

Flokulacja: Średnia

Odfermentowanie: 72-76%

Zakres temperatur: 64-74° F (18-23° C)

Tolerancja na alkohol: około 12% ABV

 

Style:

Belgian Pale Ale

Belgian Tripel

Witbier

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

robiłem parę dni temu,mam jeszcze w planie ze 2 wariacje,napisze o spostrzeżeniach.

wcześniej robiłem dwa ALE,na tą chwile;

fermentują szybko,w dolnych granicach wytworzyły brzoskwinie,w górnej pieprzowe nuty,piana raczej mizerna (nie wiem jak jest z większym ekstraktem),opada ładnie,piwo po tygodniu prawie klarowne.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

no wiec 2 wity wyszły mi niemieckawe,pierwszy bardziej-daje bananami że hej,drugi jest bardziej przyprawowy(oba raczej fermentowane w dolnej granicy,tylko cicha była w temperaturze pokojowej),nie wiem może to jakaś infekcja,choć nie sądzę,stout na tej samej gęstwie jest zupełnie pozbawiony tych walorów,dodam jeszcze ,że drożdże osiadają bardzo szybko i tworzą zbity osad który jest trudny do poruszenia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.