TomX 52 Posted September 9, 2010 Wyeast 3942 Belgian Wheat? http://www.wyeastlab.com/hb_yeaststrain_detail.cfm?ID=137 Estery, low phenol producing yeast from small Belgian brewery. Apple-, bubblegum- and plum-like aromas with a dry but fruity finish. Origin: Flocculation: medium Attenuation: 72-76% Temperature Range: 64-74° F (18-23° C) Alcohol Tolerance: approximately 12% ABV Styles: Belgian Pale Ale Belgian Tripel Witbier Estrowe drożdże z niską produkcja fenoli z małego Belgijskiego browaru. Aromaty jabłka, gumy balonowej i śliwek z wytrawnym, ale owocowym zakończeniem. Pochodzenie: Flokulacja: Średnia Odfermentowanie: 72-76% Zakres temperatur: 64-74° F (18-23° C) Tolerancja na alkohol: około 12% ABV Style: Belgian Pale Ale Belgian Tripel Witbier Quote Share this post Link to post Share on other sites
Merv 4 Posted April 16, 2012 Wiecie może jak te drożdże się sprawdzają przy witbierach? Quote Share this post Link to post Share on other sites
dziedzicpruski 321 Posted April 16, 2012 robiłem parę dni temu,mam jeszcze w planie ze 2 wariacje,napisze o spostrzeżeniach. wcześniej robiłem dwa ALE,na tą chwile; fermentują szybko,w dolnych granicach wytworzyły brzoskwinie,w górnej pieprzowe nuty,piana raczej mizerna (nie wiem jak jest z większym ekstraktem),opada ładnie,piwo po tygodniu prawie klarowne. Quote Share this post Link to post Share on other sites
dziedzicpruski 321 Posted May 8, 2012 no wiec 2 wity wyszły mi niemieckawe,pierwszy bardziej-daje bananami że hej,drugi jest bardziej przyprawowy(oba raczej fermentowane w dolnej granicy,tylko cicha była w temperaturze pokojowej),nie wiem może to jakaś infekcja,choć nie sądzę,stout na tej samej gęstwie jest zupełnie pozbawiony tych walorów,dodam jeszcze ,że drożdże osiadają bardzo szybko i tworzą zbity osad który jest trudny do poruszenia. Quote Share this post Link to post Share on other sites