Jump to content
Sign in to follow this  
piterol

Kiedy piwo staje się piwem

Recommended Posts

Właśnie dzisiaj moja pierwsza warka. Najgorszy problem to jak dotąd utrzymanie stałej temperatury podczas zacierania. Ale jakoś się udało i jestem na etapie gotowania

I tu pojawia się pytanie

Może niepotrzebnie ale ciekawość robi swoje i spróbowałem jak smakuje gotująca się brzeczka. Jakieś 20 min po wrzuceniu pierwszej partii chmielu brzeczka ma dość słodki słodowy smak. Więc gdzie, po naszymu kaj ta gorycz? Czy to, że brzeczka tak smakuje jest dobrze czy od razu kierunek najbliższy spływ? Może głupie moje pytanie ale nie potrafię znaleźć odpowiedzi na forum.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drożdże przerabiają cukry na volty i ta słodycz znika uwypuklając goryczkę chmielu. A że jej jeszcze nie czujesz to może mało dałeś i jeszcze trzeba pogotować do godziny. Ja zawsze lubię dodać troszkę więcej chmielu i po godzinie gotowania ten płyn w ogóle nie nadaje się nawet do próbowania. Ale jak drożdże to przerobią to powstaje wtedy b. dobre piwo.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Piwo staje się piwem w momencie poczęcia :beer:

Zakładasz Stowarzyszenie Obrońców Piwa Poczętego?

A jak już będzie wypoczęte, czyli wyleżakowane to co z nim?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Piwo staje się piwem w momencie poczęcia :)

Zakładasz Stowarzyszenie Obrońców Piwa Poczętego?

A jak już będzie wypoczęte' date=' czyli wyleżakowane to co z nim?[/quote']

Trzeba unicestwić, ale tylko w żołądku najlepiej własnym.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie ma chyba takiej chwili, to jest raczej proces ciągły... Brzeczka jest powoli coraz mniej brzeczką, a coraz bardziej piwem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

a może wtedy kiedy pierwszy drożdżak da nam pierwszą cząsteczkę alkoholu? No bo przecież nie ma piwa bezalkoholowego 0,0%. !

Choć nie uważajcie mnie za tego który uważa alkohol za priorytet :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
a może wtedy kiedy pierwszy drożdżak da nam pierwszą cząsteczkę alkoholu? No bo przecież nie ma piwa bezalkoholowego 0,0%. !

Przecież na ziarnie normalnie żyją jakieś drożdże i już w zatartym ziarnie jest minimalna ilość C2H5OH...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zwiedzałem wczoraj główny browar KP - w Tychach i pani mówiła że piwo jest piwem od kiedy nie mówimy na nie brzeczka :cool:

 

A ja się dziwę czemu w moim Pale piana zeszła po 30 godzinach a blg jest około 10(było 15)? Temperatura jest w miarę stała w granicach 20 ?C.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :cool:

 

Przecież na ziarnie normalnie żyją jakieś drożdże i już w zatartym ziarnie jest minimalna ilość C2H5OH...

Nie ma.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...