Jump to content

"benzynka" w fermentorze


kakaowy
 Share

Recommended Posts

Dzień dobry.

Zauważyłem, że na moich piwach, które są w fermentorach (niezależnie jakiego użyję) często tworzy się "benzynka". Nie wiem jak lepiej określić tą przypadłość. Wygląd podobny do tego, co pojawia sie w kubku z herbata jak długo postoi. Wygląda to trochę jak tłusta plama, lecz w mych warkach nie były dodawane składniki, które mogłyby zawierać tłuszcz. Sam jestem początkujący i niestety nie wiem co to może oznaczać. Z góry dziękuję za pomoc

Link to comment
Share on other sites

18 minut temu, smola napisał:

Używasz starsanu? Ewentualnie przy twardej wodzie też taki kożuch powstaje.

Wodę mam twardą/ bardzo twardą. Starsanu nie używam (zapomniałem kupić), lecz każdy fermentor przed uzyciem jest dokładnie czyszczony spirytusem, wyparzany oraz czyszczony oxy

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.