Jump to content

"benzynka" w fermentorze


 Share

Recommended Posts

Dzień dobry.

Zauważyłem, że na moich piwach, które są w fermentorach (niezależnie jakiego użyję) często tworzy się "benzynka". Nie wiem jak lepiej określić tą przypadłość. Wygląd podobny do tego, co pojawia sie w kubku z herbata jak długo postoi. Wygląda to trochę jak tłusta plama, lecz w mych warkach nie były dodawane składniki, które mogłyby zawierać tłuszcz. Sam jestem początkujący i niestety nie wiem co to może oznaczać. Z góry dziękuję za pomoc

Link to comment
Share on other sites

18 minut temu, smola napisał:

Używasz starsanu? Ewentualnie przy twardej wodzie też taki kożuch powstaje.

Wodę mam twardą/ bardzo twardą. Starsanu nie używam (zapomniałem kupić), lecz każdy fermentor przed uzyciem jest dokładnie czyszczony spirytusem, wyparzany oraz czyszczony oxy

Link to comment
Share on other sites

Teraz, smola napisał:

A wodę do warzenia używasz swoją z kranu? Jeśli tak, to wiadomo skąd ten kożuch.

Tak, kranówa. W takim razie dziękuję za poradę. Przejmować się tym jakoś bardzo??

Link to comment
Share on other sites

Też warzę na twardej wodzie. Najlepiej na jednej zrób dwie warki po sobie na swojej wodzie i jakiejś butelkowanej. Przekonasz się, że nie ma to dla Ciebie większego znaczenia i nie będziesz bawić się w kupowanie wody. No chyba, że to tylko ja mam takie plebejskie podniebienie 😉

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.