Skocz do zawartości

Gęsta Brzeczka


Peku69

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

 

zabrałem się wczoraj za ugotowanie poniższego piwka:

 

https://twojbrowar.pl/pl/surowce-piwowarskie/zestawy-surowcow-piwowarskich/100-ibu-ipa-21blg

 

Wszystko przeprowadzone zgodnie z instrukcją, wyszło mi ok. 19 blg. 

 

Niestety, że nie posiadam jeszcze chłodnicy to zostawiłem brzeczkę do wystygnięcia na noc lekko nakrywając pokrywką. Rano byłem bardzo mocno zdziwiony jak chciałem dolać uwodnionych drożdży, ponieważ powstała gęsta piana na brzeczce, a sama brzeczka zrobiła się gęsta niczym syrop. Czy ktoś spotkał się z podobną sytuacją ? Czy da się to jeszcze odratować? Być może w tym piwie to proces naturalny ? Dzięki za odpowiedź.

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Myślę, że zabrały się za to jakieś obce drobnoustroje. Z tego co wiem bakterie Pediococcus potrafią powodować taką zmianę lepkości. (Gęstość to stosunek masy do objętości przez noc raczej wiele sie nie zmieniła ;) )

 

Piana na brzeczce też świadczy o tym, że jakieś drobnoustroje tam pracują. Wg mnie do kanału a wiadro i wężyki do odkażenia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jest lato i dzikusy nie spią na co moze wskazywać piana.

Sprawdz po kilku dniach blg, smak i film na powierzchni. Może pierwszy raz robiłeś o takim ekstrakcie i Tobie wyjade się gęste. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.