Jump to content

Gęsta Brzeczka


 Share

Recommended Posts

Cześć,

 

zabrałem się wczoraj za ugotowanie poniższego piwka:

 

https://twojbrowar.pl/pl/surowce-piwowarskie/zestawy-surowcow-piwowarskich/100-ibu-ipa-21blg

 

Wszystko przeprowadzone zgodnie z instrukcją, wyszło mi ok. 19 blg. 

 

Niestety, że nie posiadam jeszcze chłodnicy to zostawiłem brzeczkę do wystygnięcia na noc lekko nakrywając pokrywką. Rano byłem bardzo mocno zdziwiony jak chciałem dolać uwodnionych drożdży, ponieważ powstała gęsta piana na brzeczce, a sama brzeczka zrobiła się gęsta niczym syrop. Czy ktoś spotkał się z podobną sytuacją ? Czy da się to jeszcze odratować? Być może w tym piwie to proces naturalny ? Dzięki za odpowiedź.

 

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Myślę, że zabrały się za to jakieś obce drobnoustroje. Z tego co wiem bakterie Pediococcus potrafią powodować taką zmianę lepkości. (Gęstość to stosunek masy do objętości przez noc raczej wiele sie nie zmieniła ;) )

 

Piana na brzeczce też świadczy o tym, że jakieś drobnoustroje tam pracują. Wg mnie do kanału a wiadro i wężyki do odkażenia.

Link to comment
Share on other sites

Jest lato i dzikusy nie spią na co moze wskazywać piana.

Sprawdz po kilku dniach blg, smak i film na powierzchni. Może pierwszy raz robiłeś o takim ekstrakcie i Tobie wyjade się gęste. 

Link to comment
Share on other sites

Trzeba było chłodzić w wannie. Teraz w nocy jest jakieś 17-19 stopni, chyba nikła szansa żeby przez noc temperatura brzeczki spadła do odpowiedniej, przy której można zadać drożdże.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.