Jump to content
Sign in to follow this  
dyrcio

Resztki słodów i nowicjusz

Recommended Posts

Witam wszystkich :)

 

Otóż po sporej przerwie chciałbym stworzyć kolejną moją warkę. Dwie pierwsze nie wyszły, choć na szczęście widać progres :)

 

W piwnicy pozostały mi takie oto słody, chmiele:

 

Pilzneński 2,65 kg

Monachijski typ I 1 kg

Caramunich typ I 0,5 kg

Carahell 0,55 kg

Wędzony 0,75 kg

 

Cascade 30g (granulat)

Brewers Gold 30g (granulat)

Tettnanger 30g (granulat)

Saaz 30g (granulat)

Marynka 50g (szyszki)

Lubelski 50g (szyszki)

 

Podejrzewam, że zmieszanie wszystkiego nie jest dobrym pomysłem ze względu na słód wędzony. Wydaje mi się również, że bez wędzonego słodu będzie za mało :)

 

Bardzo proszę o pomoc. Drożdże jakie mam to US-05.

 

PS W pierwszych dwóch warkach pojawił mi się problem ekspresowego "wygazowania się" piwa. Zaraz po otworzeniu, piwo zaczęło błyskawicznie wypuszczać gaz tworząc wielką pianę, po chwili jednak zostawało zupełnie nienagazowane. Co robię źle?

 

PS2 Podejrzewam, że takich tematów było mnóstwo i chętnie ich poszukam, proszę tylko o nakierowanie pod jakim hasłem.

Share this post


Link to post
Share on other sites
PS W pierwszych dwóch warkach pojawił mi się problem ekspresowego "wygazowania się" piwa. Zaraz po otworzeniu, piwo zaczęło błyskawicznie wypuszczać gaz tworząc wielką pianę, po chwili jednak zostawało zupełnie nienagazowane. Co robię źle?

Myślę, że piwo jest za młode, CO2 nie związał się jeszcze z płynem, zostaw je na tydzień w lodówce.

Albo jest mętne

Share this post


Link to post
Share on other sites

4 kg słodu na 20 litrów piwa w zupełności wystarczy.

A piwo opuszczało Ci butelki bo dałeś za dużo surowca do refermentacji. Ilość cukru (generalnie) należy dostosować do °Blg piwa przed butelkowaniem.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ilość cukru (generalnie) należy dostosować do °Blg piwa przed butelkowaniem.

Ilośc cukru jest zależna od objętości warki, temperatury butelkowania, rodzaju surowca i zakładanego nagazowania, końcowe Blg nie ma nic do rzeczy, o ile piwo jest prawidłowo dofermentowane.

 

http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ilość cukru (generalnie) należy dostosować do °Blg piwa przed butelkowaniem.

Ilośc cukru jest zależna od objętości warki' date=' temperatury butelkowania, rodzaju surowca i zakładanego nagazowania, końcowe Blg nie ma nic do rzeczy, o ile piwo jest prawidłowo dofermentowane.

 

http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html[/quote']

Szkoda, że pominęli glukozę :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej :)

 

Dzięki wielkie za przepis :)

 

Myślę, że piwo jest za młode, CO2 nie związał się jeszcze z płynem, zostaw je na tydzień w lodówce.

Albo jest mętne

Może rzeczywiście jest zbyt mętne. Postaram się śrutę zmielić troszkę grubiej, wcześniej było w niej 20-25% mąki.

 

Nie jest to w każdym razie błąd gdzieś w zacieraniu?

 

Chyba zdecyduje się na piwo bez udziału słodu wędzonego.

 

Jeszcze jedno pytanie: Czy posmak drożdży znika wraz z dłuższym leżakowaniem piwa? W ostatniej warce drożdży było aż nadto.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ilość cukru (generalnie) należy dostosować do °Blg piwa przed butelkowaniem.

Ilośc cukru jest zależna od objętości warki' date=' temperatury butelkowania, rodzaju surowca i zakładanego nagazowania, końcowe Blg nie ma nic do rzeczy, o ile piwo jest prawidłowo dofermentowane.[/quote']

No bardzo uogólniłem, a pisząc o gęstości końcowej miałem na myśli prawidłowość odfermentowania.

Share this post


Link to post
Share on other sites
dyrcio: masz tu pasujący przepis, możesz trochę pozmieniać i zrobić piwo wędzone:

 

http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?pid=38402#p38402

Przy tej ilości wędzonego którą posiada dyrcio chyba wędzonki zbyt wielkiej nie będzie.

Z tego co masz wziąłbym:

Pilzneński 2,65 kg

Monachijski typ I 1 kg

Wędzony 0,75 kg

Caramunich typ I 0,25 kg

Carahell 0,25 kg

 

Tettnanger 30g (granulat)

Lubelski 30g (szyszki)

 

Powinno wyjść coś "altopodobnego". Robiłem podobne z resztek i wyszło całkiem dobre. Jedyna róznica, że miałem drożdże S-33.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...