Skocz do zawartości

Piwo niskoalkoholowe z ekstraktów


bless

Rekomendowane odpowiedzi

Na forum oraz w internecie jest dość sporo przepisów na piwa niskoalkoholowe z pełnym zacieraniem. Osobiście warzę tylko z ekstraktów ewentualnie partial mash. Macie jakieś pomysły jak zmodyfikować piwo, żeby za dużo nie straciło na smaku, a jednak miło w okolicach 2%.

Edytowane przez bless
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bardziej myslalem żeby dodać mniejszej ilość ekstraktów, żeby nie ograniczać się tylko do jednych drożdży. Tylko nie rozumiem czym różni się zacieranie piw niskoalkoholowych od piw normalnych. Czy wtedy też dodaje się mniej słodów? W innych wątkach widziałem, że niskoalkoholowe zaciera się w innych temperaturach. Teraz pytanie jak to zrobić na ekstraktach. Może dodać połowę ekstraktu a drugą (mniejszą)cześć zatrzeć jako partial mash?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wyższa temperatura zacierania daje brzeczkę o większej ilości cukrów niefermentowalnych przez drożdże, co przekłada się na niższą zawartość alkoholu w gotowym piwie.

Dodatkowo chcąc zrobić piwo niskoalkoholowe raczej celujemy w niski ekstrakt początkowy, typu 5-8blg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie wiesz czy ekstrakt jest zatarty na słodko czy wytrawnie. Dodaj na początek 1,5 puszki plus drożdże o których pisałem. Jak wyjdzie zbyt wytrawne to zrób następnym razem z 2 puszek. Jak wyjdzie zbyt zalepiajace to użyj jednej puchy.

 

Jak chcesz użyć innych drożdży i bawić się w partial MASH to użyj 1 puchy

Edytowane przez wizi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.