Jump to content

Starter wyszedł z kolby.


Recommended Posts

Cześć, 

dzisiaj nastawiłem starter 1,5l w 2l kolbie z drożdży Kveik Lutra. Po 2h zaczęło się strasznie pienić o po chwili piana zaczęła wychodzić z kolby. Wyłączyłem mieszadło, umyłem kolbe płynem do dezynfekcji i postawiłem ponownie na mieszadło i po chwili piana znowu wyszła z kolby. Założyłem blow off ze zdezynfekowanej rurki i tak wyszło mi z 0,5 l przez rurkę. Pytanie teraz czy jest warto taki starter zadawać do brzeczki ze względu na prawdopodobną infekcje? Czy można jakiś sprawdzić czy starter został skażony?

 

Blow off zrobiłem z folii aluminiowej, rurki silikonowej i taśmy klejącej.

Edited by Eselchen
Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, Eselchen napisał:

Cześć, 

dzisiaj nastawiłem starter 1,5l w 2l kolbie z drożdży Kveik Lutra. Po 2h zaczęło się strasznie pienić o po chwili piana zaczęła wychodzić z kolby. Wyłączyłem mieszadło, umyłem kolbe płynem do dezynfekcji i postawiłem ponownie na mieszadło i po chwili piana znowu wyszła z kolby. Założyłem blow off ze zdezynfekowanej rurki i tak wyszło mi z 0,5 l przez rurkę. Pytanie teraz czy jest warto taki starter zadawać do brzeczki ze względu na prawdopodobną infekcje? Czy można jakiś sprawdzić czy starter został skażony?

 

Blow off zrobiłem z folii aluminiowej, rurki silikonowej i taśmy klejącej.

 

Chyba gorąco masz w domu , ale jak myłeś kolbę to gdzieś ten starter przelewałeś czy jak ?  

Link to comment
Share on other sites

1 godzinę temu, Eselchen napisał:

Czy można jakiś sprawdzić czy starter został skażony?

Bardzo prosto - zrobić na nim piwo i zobaczyć czy będzie infekcja :P

 

A tak na poważnie - jakieś ryzyko zawsze jest, ale to bardzo silne drożdże, raczej powinny zdominować środowisko. Generalnie do kwejków nawet nie trzeba robić starterów.

Na pocieszenie - tradycyjnie Norwegowie suszyli te drożdże np na strychach... bez specjalnej dbałości o higienę.

Przy zadawaniu weź pod uwagę ich wędrowniczy styl życia i zostaw im sporo miejsca.

 

Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)
43 minuty temu, witur napisał:

 

Chyba gorąco masz w domu , ale jak myłeś kolbę to gdzieś ten starter przelewałeś czy jak ?  

Trzymam je w pomieszczeniu gdzie non stop jest 30 stopni, bo kveiki lubią cieplejsze miejsca. Startera nie przelewałem tylko umyłem kolbę z zewnątrz.

 

12 minut temu, x1d napisał:

(...)Generalnie do kwejków nawet nie trzeba robić starterów.

 

Będę robił warkę ok. 52l to bez startera nie chciałem dawać im takiego wyzwania.

 

Na przyszłość będę musiał się zaopatrzyć w kolbę 3l, żeby robić 2-litrowe startery bez obawy o wyjście drożdży.

Edited by Eselchen
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.