Jump to content
Sign in to follow this  
KNX

Pirosiarczyn

Recommended Posts

Witam!

 

Używając pirosiarczynu potasu można przepłukać przegotowaną lub zwykłą wodą po kilkuminutowym odstawieniu butelki na suszarkę?

Strasznie chamskie zacieki na zewnątrz butelek ale w smaku raczej nie wyczuwam, a piszą że posmak jest.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chyba pirosiarczynu sodu, a nie potasu...

 

Ja w każdym razie nie płuczę, ani nawet nie czekam do wyschnięcia, tylko kilkanaście minut żeby obciekło. I jakoś też nie czuję żadnych chemicznych posmaków.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ostatnio awaryjnie kupiłem pirosiarczyn potasu (zapas pirosiarczynu sodu się skończył).

Po ok. 30 minutowym suszeniu butelek przepłukałem je wrzątkiem by usunąć jego resztki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja uzywam pirosiarczynu sodu i po wyplukaniu butelek czekam az z grubsza obciekna. Nie wyczuwam zadnych posmakow w gotowym piwie. Sprobuj sam i sprawdz czy cos wyczuwasz. Wydaje mi sie, ze jednak wiekszosc ludzi nie ma az tak genialnych kubkow smakowych, zeby wyczuc kropelke piro.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Chyba pirosiarczynu sodu, a nie potasu...

Pirosiarczyn sodu różni się od pirosiarczynu potasu kationem. Jak wynika z nazwy w jednym jest sód a w drugim potas. Pod względem właściwości użytkowo-smakowych - pirosiarczyn sodu od potasu różni się tym, że wprawdzie również odkaża, ale ma gorsze własności smakowe i raczej przy małych dawkach (roztworach) niezauważalne.

No i roztwór wody z piro jest nietrwały. Pirosiarczyn rozkłada (utlenia) się pod wpływem tlenu z powietrza.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Chyba pirosiarczynu sodu' date=' a nie potasu...[/quote']

Pirosiarczyn sodu różni się od pirosiarczynu potasu kationem. Jak wynika z nazwy w jednym jest sód a w drugim potas. Pod względem właściwości użytkowo-smakowych - pirosiarczyn sodu od potasu różni się tym, że wprawdzie również odkaża, ale ma gorsze własności smakowe i raczej przy małych dawkach (roztworach) niezauważalne.

No i roztwór wody z piro jest nietrwały. Pirosiarczyn rozkłada (utlenia) się pod wpływem tlenu z powietrza.

Znaczy, nie zrozumiałem. Który ma gorsze własności smakowe, sodu czy potasu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pirosiarczyn sodu ma gorsze "własności smakowe".

Do siarkowania win/miodów itp zaleca się piro potasu.

Jak napisałem przy dezynfekcji różnica jest raczej niewyczuwalna, chyba że używamy dużych stężeń.

Mimo to ja używam tylko pirosiarczyn potasu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Znaczy, nie zrozumiałem. Który ma gorsze własności smakowe, sodu czy potasu?

Sodu.

Ale w tym przypadku to bez znaczenia. Wprowadzony do wody pirosiarczyn dysocjuje na jony: kationy Na (+) i K (+), które pływają sobie osobno i z punktu widzenia właściwości odkażających są nieważne.

Ważne jest to co dzieje się z anionem S2O5 (2-). Otóż ten reaguje z cząsteczką wody (hydrolizuje) do jonu wodorosiarczynowego HSO3 (-):

 

S2O5 (2-) + H2O -> 2 HSO3 (-)

 

Jon wodorosiarczynowy, jako reszta kwasowa słabego kwasu reaguje z wodą (hydrolizuje) do słabego kwasu siarkawego, który rozpada się na wodę i dwutlenek siarki:

 

2 HSO3 (-) + H2O -> 2 H2SO3 -> 2 H2O + 2 SO2

 

Czynnikiem dezynfekującym jest SO2, gaz którego obecność w powietrzu nad roztworem wyczuwamy, albo kwas siarkawy H2SO3 (mechanizm dezynfekującego działania nie jest jasny).

 

Pirosiarczyn sodu jest tańszy od potasowego, bo generalnie sole sodowe są tańsze od potasowych, a nadto mamy premię, bo niższa masa atomowa sodu sprawia, że w danej masie związku mamy większy udział tego istotnego anionu: np w 100 g Na2S2O5 jest 87,9 g tego anionu, a w100g K2S2O5 jest go tylko 75,2 g.

 

SO2 i H2SO3 występują zresztą w piwie naturalnie, jako produkty redukcyjnej działalności drożdży, więc resztki dezynfektanta nie stanowią w piwie (czy winie) żadnej chemicznej nowości.

K2S2O5 jest zresztą czasami celowo dodawany fdo piwa ( a regularnie do wina) jako antyutleniacz (konserwant), bo tak jak zauważył Skybert, związki te są aktywnymi reduktorami (wiążąc tlen utleniają się do siarczanów).

 

W rewanżu za te wyjaśnienia rozwiń proszę myśl "Volvo + piwowarstwo i seks staje się zbędny"

Może być na PW :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuję za wyjaśnienia. Zdziwiły mnie te "właściwości smakowe", bo krąży plotka jakoby produkty rozkładu pirosiarczynu sodu nie miały smaku.

 

A wyjaśnienie na PW, żeby nie śmiecić. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

A moje pytanie jest takie: Czy jeżeli zdezynfekuję moje butelki pirosiarczynem sodu, oczekam 10min aż okapią i bez płukania wodą napełnię piwem i zakapsluję , to czy piro nie zabije także drożdży znajdujących sie w piwie a potrzebnych do refermentacji?? ile trzeba odczekać do rozlewu? bo z tego co czytam to większość ludzi nie płucze wodą butelek po dezynfekcji?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Czy jeżeli zdezynfekuję moje butelki pirosiarczynem sodu, oczekam 10min aż okapią i bez płukania wodą napełnię piwem i zakapsluję , to czy piro nie zabije także drożdży znajdujących sie w piwie a potrzebnych do refermentacji??

U mnie nawet krócej "okapują" i wszystko gra.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Większość nie płucze, a niektórzy nawet nie czekają aż wyschną i piwa im się nagazowują... Znaczy - praktyka pokazuje, że jednak nie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zdezynfekuj, obróć du.... do góry i z chwilę możesz napełniać. Na początku też się obawiałem i czekałem, aż podeschną. Ale to było bardzo dawno temu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.