Jump to content

Kwas mlekowy czy kwas fosforowy ?


Recommended Posts

Zainteresowałem się wodą  (pewnie późno). W szklanym czajniku pojawia się sporo osadów. Po zmierzeniu pH okazało się że jest 7.9, więc do 5.8 daleko.

Do tej pory dodawałem słodu zakwaszającego, ot, tak sobie 100 g na warkę 40l.

No więc do czytania. Sporo źródeł, nie ogarnąłem, sporo rozbieżności.

Więc pytanie do praktyków którzy użyli jednego i drugiego kwasu : co wybrać ?

Robię głównie piwa w okolicy 12 Blg, lagery, APA, Bitter, nic nadzwyczajnego.

Do kwasu fosforowego lekko zniechęca mnie jego wpływ na nerki, orkan ważny dla piwosza😀.

Dziękuję.

Link to comment
Share on other sites

Mam oba, używam fosforowego. Trzeba tylko pamiętać,  że wytrąca się fosforan wapnia, a poziom wapnia trochę spada. Najlepiej użyć kalkulatora. Ilości są i tak bardzo małe. 

Link to comment
Share on other sites

Kwasu fosforowego dodajesz maksymalnie 2 ml na 10 litrów wody (przy bardzo alkaliczne i mocno zmineralizowanej wodzie). Ubytek wapnia warto kontrować dodatkiem chlorku wapnia.
Piwosze nie chorują na kamienice nerkową tylko na marskość wątroby.

Link to comment
Share on other sites

Kwasu fosforowego daje się naprawdę małe ilości, a biorąc pod uwagę osady i pracę drożdży, pewnie są to ilości pomijalne w porównaniu z typowymi napojami z tym dodatkiem. Kwasu mlekowego dajesz więcej i ma on jakiś smak, który można wyczuć w większych stężeniach. Mimo to dajesz kwasu tak mało,  że nie wiem, czy jest sens filozofować. Jeśli dawałeś słód zakwaszający, to możesz przejść na kwas mlekowy, bo to ten sam kwas, do którego smaku (o ile jest wyczuwalny) jesteś przyzwyczajony.

Link to comment
Share on other sites

Mam obydwa i używam do wody mlekowego a fosforowego do np. pozbycia się kamienia itp w garnku, ogólnie do czyszczenia.

Mlekowego daje ok. 14 ml na warki 21 L najczęściej tak jak ty 12 blg.

Edited by Slawmir
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.