Jump to content
Sign in to follow this  
NI99A

Kolejne piwko, tylko które wybrać?

Recommended Posts

Witam

 

Zastanawiam się nad tymi zestawami:

 

http://www.browamator.pl/szczegoly.php?PILS_12Blg-_zestaw_surowcow_wersja_srutowana&przedm=2320494&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164394%2F183249%2F1594578&sortuj=cena

 

http://www.browamator.pl/szczegoly.php?Koelsch_-__zestaw_surowcow_wersja_srutowana&przedm=2199461&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164394%2F183249%2F1594578&sortuj=cena

 

Chciałbym zrobić jakieś jasne piwko, ale nie mogę się zdecydować. Może ktoś z Was robił już te piwka i może napisać jak i czy smakują? a może coś innego polecicie z browamatora?

 

Z góry dzięki

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja osobiście wziąłbym Koelscha - dodatek słodu pszenicznego na pewno poskutkuje ładną pianą. Ale oczywiście kwestia smaku :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Problem w tym, że prawidłowo robiony Koelsch również. Także w ogóle nie wiem czy któryś z nich można w tej sytuacji polecić.

Może lepiej Bitterka.

Share this post


Link to post
Share on other sites
dlaczego? :) Koelsch pokój, Pils piwnica.

Bittera nie chce, chciałbym zrobić jasne piwo :D

Koelsch powinien być na cichej leżakowany w bardzo niskich temp. właściwie bliskich 0°C, a w każdym razie nie wyższych niż 10°C. To jest taki styl hybryda drożdże górnej fermentacji, ale pracujące w dolnych rejonach temp. Burzliwa 16-18°C, cicha poniżej 10°C.

Jak masz piwnicę dla fermentacji pilsa, to możesz się pokusić o tego Koelscha, ale to jest generalnie styl na zimę.

 

Bitter jest jasny, inna nazwa Pale Ale, czyli jasne (blade) ale.

Share this post


Link to post
Share on other sites

acha, dzięki za odp.

 

Hmm zastanowie się nad innymi. Tak myślę o Grodziskim z Browamatora, ale tam jest słód wędzony i trochę sie obawiam, żeby piwo nie podchodziło wędzonką :D jak to z tym jest?

 

p.s.

Kiedys miałem John Bull Pale Ale i było cieemne. Średnio mi odpowiadało.

Edited by NI99A

Share this post


Link to post
Share on other sites
acha, dzięki za odp.

 

Hmm zastanowie się nad innymi. Tak myślę o Grodziskim z Browamatora, ale tam jest słód wędzony i trochę sie obawiam, żeby piwo nie podchodziło wędzonką :) jak to z tym jest?

Słusznie się obawiasz, bo prawidłowo zrobione Grodziskie ma właśnie podchodzić wędzonką. :D Mnie się bardziej kojarzy z oscypkiem, ale fakt, ze dla laika smak jest raczej szokujący. Mnie jednak bardzo smakuje.

 

Kiedys miałem John Bull Pale Ale i było cieemne. Średnio mi odpowiadało.

Piwa z ekstraktów są z reguły ciemniejsze niż ze słodów.

 

Moja propozycja w tym momencie jest taka. Zamiast zamawiać zestaw, kup słodu pilzneńskiego lub pale ale, do tego drożdże górnej fermentacji np. Safale 04. Chmiel to już w zależności od upodobań. Zacieraj po angielsku, czyli 62-68°C przez około 60'. Piwo na pewno będzie jasne, nachmielenie takie jak sobie życzysz. Różnica do sklepowego będzie w owocowo-kwiatowych aromatach.

 

Ewentualnie zawsze możesz wziąć zestaw na pilsa i przefermentować go w wyższych temp. będziesz miał California Lager.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.