Patryk Mańka Posted July 14, 2021 Share Posted July 14, 2021 Witam serdecznie.W piątek nastawiłem swoje pierwsze piwo z brewkitu.postanowiłem dzisiaj sprawdzić BLG, fermentacja wydaje się że ustała. Chciałem się upewnić czy wszystko jest ok i w sobotę miało być przelane do drugiego pojemnika na cichą. Niestety przez moją niecierpliwość nie dopilnowałem temperatury w pomieszczeniu w którym stał fementator.Wiadro stało w kuchni w której temperatura panowała w granicach 25stopni.Czy te piwo ma prawo wyjść? Czy raczej kibel? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamiko Posted July 14, 2021 Share Posted July 14, 2021 Piwo powinno byc ok. Jakie blg poczatkowe? Za 3 dni sprawdz ponownie Przez tą temperaturę może być bardziej estrowe, ale nie powinno doprowadzić do jego zepsucia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patryk Mańka Posted July 14, 2021 Author Share Posted July 14, 2021 Bardzo dziękuje za odpowiedź. Byłem tak podjarany pierwszym piwem że nie zmierzyłem Jak za 3 dni nie spadnie to można przelać na cichą czy też butelkować? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted July 14, 2021 Share Posted July 14, 2021 (edited) Lepiej poczekaj jeszcze z tydzień i dopiero porównuj blg. Zależy od blg początkowego i szczepu drożdży, bo w niektórych wypadkach lepiej poczekać nawet dłużej. Edited July 14, 2021 by Łachim Dopisek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patryk Mańka Posted July 16, 2021 Author Share Posted July 16, 2021 W dniu 14.07.2021 o 20:46, Łachim napisał: Lepiej poczekaj jeszcze z tydzień i dopiero porównuj blg. Zależy od blg początkowego i szczepu drożdży, bo w niektórych wypadkach lepiej poczekać nawet dłużej. A jak nie spadnie BLG to kibel? Teraz szykuje sobie miejsce do fermentacji w piwnicy. Ale nawet tam przy upałach temperatura wacha się między 22 a 23 stopniami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted July 16, 2021 Share Posted July 16, 2021 Ma nie spadać, wtedy butelkowanie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mateusz Mięsny Posted July 16, 2021 Share Posted July 16, 2021 1 godzinę temu, Patryk Mańka napisał: A jak nie spadnie BLG to kibel? Teraz szykuje sobie miejsce do fermentacji w piwnicy. Ale nawet tam przy upałach temperatura wacha się między 22 a 23 stopniami. Jeśli nie masz lepszych warunków temperaturowych to używaj tylko drożdzy kveik, im temperatura aż tak nie przeszkadza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.