JacekKocurek 177 1 Items Posted September 7, 2010 (edited) Drożdże górnej fermentacji w stylu hefeweizen produkujące złożony aromat i smak. Równowaga między estrami bananowymi i gumy do żucia, estrami aromatu liczi i jabłkowym/śliwkowym oraz goździkowymi fenolami. Flokulacja: niska Atenuacja (odfermentowanie): 70-76% Zakres temperatur: 64-75°F, 18-24°C Tolerancja alkoholu: 10% ABV Style: Dunkelweizen German Hefe-Weizen Roggenbier (German Rye Beer) Weizen/Weissbier Weizenbock Edited September 7, 2010 by jkocurek Quote Share this post Link to post Share on other sites
JacekKocurek 177 1 Items Posted September 7, 2010 Od siebie dodam, że drożdże te są na prawdę bardzo dobre i co najmniej porównywalne z najpopularniejszymi u nas 3068. Wg mnie piwa zrobione na tych drożdżach są nawet lepsze: aromat jest bardziej bogaty, wyraźniejsze są aromaty goździkowe a fermentor wiezenbocka pachniał jak skrzynka dojrzałych bananów. Piwo jest zdecydowanie bardziej treściwe niż na innych drożdżach pszenicznych (WB-06 a nawet 3068, które określone są przez Wyeast jako głęboko odfermentowujące) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Wiktor 257 1 Items Posted September 7, 2010 ja też uważam że to są najlepsze drożdże do pszenicy, lepsze od 3086 i WB-06. WB-06 są dobre jeśli człowiek chce zrobić piwo szybko bez sztucznego nagazowania. Quote Share this post Link to post Share on other sites
kopyr 119 Posted September 7, 2010 Chłopaki lejecie miód na moje serce. 3068 są u mnie skończone, WBki też nie spełniają pokładanych w nich nadziei. Quote Share this post Link to post Share on other sites
JacekKocurek 177 1 Items Posted September 7, 2010 Chłopaki lejecie miód na moje serce. 3068 są u mnie skończone, WBki też nie spełniają pokładanych w nich nadziei. No miło mi . Serio polecam ten szczep. Zrobiłem pszenicę na najprostszym zasypie i wyszła naprawdę bardzo dobra. Jeżeli przyjedziesz do Cieszyna i mnie też się uda to spróbujesz Quote Share this post Link to post Share on other sites
kopyr 119 Posted September 7, 2010 Chłopaki lejecie miód na moje serce. 3068 są u mnie skończone' date=' WBki też nie spełniają pokładanych w nich nadziei.[/quote']No miło mi . Serio polecam ten szczep. Zrobiłem pszenicę na najprostszym zasypie i wyszła naprawdę bardzo dobra. Jeżeli przyjedziesz do Cieszyna i mnie też się uda to spróbujesz Nie ma szans. Mam nadzieję się wtedy rozbijać po bruxelskich knajpach. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jejski 323 1 Items Posted September 7, 2010 Piłem piwo od Jacka robione na owych drożdżakach i byłem zachwycony!! Tyle zrównoważonych smaków i tak gęste że chciało się zjeść kufel jak przy jedzeniu lodów kubek Mam nawet gęstwę, ale chyba już przeterminowaną. Z ciekawości zrobię starter i zobaczymy czy da się jeszcze coś z tego wykonać. Quote Share this post Link to post Share on other sites
JacekKocurek 177 1 Items Posted September 8, 2010 Piłem piwo od Jacka robione na owych drożdżakach i byłem zachwycony!! Tyle zrównoważonych smaków i tak gęste że chciało się zjeść kufel jak przy jedzeniu lodów kubek Mam nawet gęstwę, ale chyba już przeterminowaną. Z ciekawości zrobię starter i zobaczymy czy da się jeszcze coś z tego wykonać. Miło mi to słyszeć . A co do gęstwy to tak coś czułem, że nie dasz jej pojeść... Quote Share this post Link to post Share on other sites
dziedzicpruski 321 Posted March 31, 2011 nie wiem czy to przypadek(szczęście),ale na tych drożdżach zrobiłem pszeniczne które jest jak pszeniczne,na innych poniosłem porażkę . nie wiem jak drugie-ciemne,bo jest na cichej.przy burzliwej wydzielało jakieś kanałowe zapaszki,po zlaniu na cichą jest na razie ok. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Szwed 48 Posted March 31, 2011 Aż się mi zachciało. W maju planuje nawarzyć 2 warki Hefe-Weizen na wesele. Mam w lodówce juz WB-06, ale wolałbym te. Jeśli będzie okazja to przyjąłbym gęstwę Quote Share this post Link to post Share on other sites
Szwed 48 Posted March 31, 2011 Aż się mi zachciało. W maju planuje nawarzyć 2 warki Hefe-Weizen na wesele. Mam w lodówce juz WB-06, ale wolałbym te. Jeśli będzie okazja to przyjąłbym gęstwę Gdzie zdobyłeś te drożdże, bo w sklepach ich od dawna nie widać? Quote Share this post Link to post Share on other sites
dziedzicpruski 321 Posted March 31, 2011 będę miał tylko po tym 2 ciemnym,po cichej pewnie jakąś ilość,nie zbierałem po burzliwej,bo plan miałem na 2. kolega mi kupił w niemczech,to miała być moja ostatnia próba zrobienia pszenicznego . Quote Share this post Link to post Share on other sites
strzelczyk76 1 Posted April 1, 2011 Aż się mi zachciało. W maju planuje nawarzyć 2 warki Hefe-Weizen na wesele. Mam w lodówce juz WB-06' date=' ale wolałbym te. Jeśli będzie okazja to przyjąłbym gęstwę[/quote']Gdzie zdobyłeś te drożdże, bo w sklepach ich od dawna nie widać? Nie ma i sklepy ich nie zamawiają - nie są tak popularne jak 3068 itp. Wkrótce (nie pytajcie mnie o dokładną datę) do polskich sklepów(u) trafią drożdże z Zymofermu - a tam ciekawe propozycje do Weizenów, ja osobiście nastawiam się na: Weissbier V (Münchner Weissbier-Hefe, Typ "Franziskaner") lub Weissbier II (Hefe-Typ: ?Ayinger Weisse") - Ayinger znany średni browar na Bawarii mogą być ciekawe 1 HerrOs reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
darko 53 Posted April 1, 2011 Wkrótce to znaczy w tym sezonie? Quote Share this post Link to post Share on other sites
JacekKocurek 177 1 Items Posted April 1, 2011 Wkrótce (nie pytajcie mnie o dokładną datę) do polskich sklepów(u) trafią drożdżez Zymofermu - a tam ciekawe propozycje do Weizenów, ja osobiście nastawiam się na: Skąd masz takie informacje? Bardzo ciekawa propozycja bo w Niemczech te drożdże są chyba 2x tańsze od Weyeastów i WhiteLabsów. Quote Share this post Link to post Share on other sites
bielok 171 Posted April 1, 2011 Cześć Strzelczyk był na św. Patryka we Wrocławiu więc pewnie drożdże będą w Centrum Piwowarstwa. Quote Share this post Link to post Share on other sites
strzelczyk76 1 Posted April 1, 2011 Tak, w tym sezonie, niestety nie wiem które szczepy i po ile, dokładnie nie wiem kiedy, ale są już zamówione, do Bieloka - coż mogę rzec Sherlock'u... a w ogóle - to nic nie wiem - bo się rzucicie i wykupicie wszystko PS. Do właścicieli sklepów - też chętnie zamówiłbym Wyeast 3638 - kto uzupełni lukę?! Quote Share this post Link to post Share on other sites
bielok 171 Posted April 1, 2011 Cześć. PS. Do właścicieli sklepów - też chętnie zamówiłbym Wyeast 3638 - kto uzupełni lukę?! Przyznam szczerze że tez bym kupił opakowanie tych drożdży. Rozmawiałem z 2 miesiące temu z JKocurkiem na ten temat i faktycznie drożdży nie ma w naszych sklepach A ja chcę mieć (jak ktoś napisał na forum): żeby waliło z fermentatora jak ze skrzynki bananów. Quote Share this post Link to post Share on other sites
JacekKocurek 177 1 Items Posted April 1, 2011 Przyznam szczerze że tez bym kupił opakowanie tych drożdży. Rozmawiałem z 2 miesiące temu z JKocurkiem na ten temat i faktycznie drożdży nie ma w naszych sklepach A ja chcę mieć (jak ktoś napisał na forum): żeby waliło z fermentatora jak ze skrzynki bananów. Zrób Weizenbocka. Podejrzewam, że nawet na WB-06 doczekasz się bananów. Ja w tym sezonie wziąłem na tapetę 3333. Quote Share this post Link to post Share on other sites
leech 99 1 Items Posted June 25, 2012 (edited) do usunięcia Edited June 25, 2012 by leech Quote Share this post Link to post Share on other sites
misiuzeb 17 1 Items Posted June 25, 2012 Mam porównanie bo zrobiłem pół warki Wb-06 pół 3638. Parę różnic: 3638 o wiele gorzej flokują, raczej bym polecił krótką cichą przed butelkowaniem, w WB-06 nie ma potrzeby bo szybko zbijają się w osadzik na dnie. W butelce też na WB-06 klaruję o wiele szybciej. Różnica w od fermentowaniu: z 12 °Blg WB-6 zeszły do 2 °Blg a 3638 do troche ponad 3 °Blg , ale 3638 potrzebowały tydzień czasu dłużej. Co do smaku się nie opiszę wrażeń bo nie mam zdolności sensorycznych, mi osobiście smakują obie wersje. Bardziej bananowe są 3638 , za to Wb-06 ma chyba równomiernie rozłożone banany i goździki. Smaki są zbliżone acz czuć różnicę, porównywało parę osób i zdania które jest lepsze były podzielone pól na pół. Ogólnie Wb-06 to dobre drożdże by zrobić szybką pszeniczkę - tydzień fermentacji i tydzień w butelkach i do picia. Na 3638 potrzeba więcej czasu a i stosowanie cichej w lecie dla mnie za bardzo ryzykowne. Co ciekawe piwo na Wb-06 lepiej się pieni. Quote Share this post Link to post Share on other sites
leszcz007 242 1 Items Posted June 28, 2013 po kolejnej warce na tych drożdżach mam kilka spostrzeżeń: jak na razie są to najlepsze drożdże do pszenicy jakie stosowałem (a przerobiłem prawie wszystkie), dają sporo estrów i fenoli, profil piwa jest fajnie zbalansowany. Piwa są pełniejsze niż na innych drożdżach, nawet lekko słodkawe. Trzeba uważać na temperaturę fermentacji, powyżej 23-24C potrafią dawać spore ilości landrynek, gumy balonowej, a nawet lekko winne/bimbrowe posmaki. Drożdże flokuluja powoli, ale cicha jest nie potrzebna, po kilku dniach spokojnie osiądą na dnie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Undeath 1198 1 Items Posted June 28, 2013 Zrobiłem też na nich 4 pszenice, 2 zwykłe, jedną wędzoną (ale tą pomijam ma lekkie zakażenie) i weizenbocka, pasuje mi ich profil bo dają ładne aromaty estrowe i fenolowe, oprócz bananów, dużo dojrzałego jabłka, śliwki itp., goździki raczej już słabsze. Fermentowałem je w 19C z wcześniejszym właśnie zastrzeżeniem, że w wyższych temperaturach dają dziwne aromaty winne czego i tak nie uniknąłem w mocniejszym piwie czyli weizenbocku. Zwykłe pszenice za to wychodzą bardzo dobre, nie stwierdziłem może lekkiej słodkości, ale za to po 2 tygodniach burzliwej, ładnie osiadają na dno fermentora i bez cichej spokojnie można zlewać do butelek lub kegów. Więc widzę zdanie mamy podobne, z tym że ja mam tylko porównanie do wb-06 ich, a muszę jeszcze stefany spróbować żeby osądzić ostatecznie które lepsze. Quote Share this post Link to post Share on other sites
leszcz007 242 1 Items Posted June 28, 2013 do Weizenbock'a używam blend'u 3638 z 1007 German Ale, co zmniejsza nuty winne i jak dla mnie piwo jest bardziej bock'owe Poza tym może dłużej poleżeć i nie robi się kwaśne. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mariusz_CH 193 2 Items Posted June 28, 2013 Ja nie nadążam warzyć pszenic na tych drożdżach. Piwka schodzą mi niesamowicie. Bardzo subtelny goździk, taki właśnie mi odpowiada. Quote Share this post Link to post Share on other sites