zasada Posted July 9, 2021 Share Posted July 9, 2021 Kupiłem przeterminowaną saszetkę, szukam na forum i jedyna wzmiankę znalazlem w zapiskach @Chmielowy warsztat Ktoś jeszcze coś może o nich powiedzieć? Może szczep ma inną nazwę niż ta handlowa i dlatego cisza? W każdym razie, kierunek jest taki, żeby zrobić piwo bez względu czy ktoś podzieli się doświadczeniami czy nie - kierunek amerykański generalnie. Na HBT wątek wkazuje ich raczej neutralny profil: https://www.homebrewtalk.com/threads/kveik-all-things-opshaug-strain-version.668436/ edit 10.08: W związku z przeniesieniem do działu z większymi opracowaniami, i uwagą kolegi @x1d uzupełniam pierwszy post o podstawową charakterystykę ze strony producenta: Cytat Odfermentowanie: 69% - 80% Flokulacja: średnia do wysokiej Tolerancja na alkohol: średnia do wysokiej - 8-12%ABV Temperatura fermentacji: 25° - 35° C Sugerowane do styli: American IPA, Blonde Ale, Double IPA, Hazy/Juicy IPA, Pale Ale, Porter, Red Ale, Stout Ten szczep Kveik został wyizolowany z mieszanej kultury, która należała do Haralda Opshauga, piwowara wiejskiego w Stranda w Norwegii. Szczep ten był pierwotnie używany w latach 90. do produkcji piw w stylu kornøl. Są to drożdże fermentujące czysto o tolerancji temperatur do 95°F (35°C), w której kończą fermentację w ciągu trzech do czterech dni. Podkreślająca chmielowość, czysta charakterystyka tego szczepu sprawia, że jest on idealny do piw Pale Ale i India Pale Ale. x1d 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mibor Posted July 9, 2021 Share Posted July 9, 2021 Też się nad nimi zastanawiałem, ale jakiekolwiek poszukiwania informacji sprowadzały głównie do sklepów i kopiowanego opisu. I tu potwierdza się kierunek amerykański. Daj znać co wyjdzie i pisze się na gęstwę;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
buk0 Posted July 10, 2021 Share Posted July 10, 2021 Robiłem na nich rok temu neipe i juicy sour. Było to latem i dogrzewałem je dodatkowo pasem ze sterownikiem. W notatkach mam zapisane że zadawałem w 30°C i podniosłem stopniowo do 35°C i tak do końca fermentacji. W tej temperaturze dają bardzo przyjemne estry. Trochę ananas, ogólnie mega tropikowe klimaty. Idealnie pasuje właśnie do neipy. Spotkałem się z informacjami, że w niższych temperaturach 20-24°C dają w miarę neutralny profil. U mnie praktycznie nie flokulowały. Ale były to suchary od innego piwowara, nie komercyjny izolat. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted July 10, 2021 Author Share Posted July 10, 2021 9 godzin temu, Mibor napisał: Daj znać co wyjdzie i pisze się na gęstwę;) W tygodniu przyjdą, w weekend starter nastawię, przed końcem miesiąca może będzie do wzięcia. Godzinę temu, buk0 napisał: 20-24°C dają w miarę neutralny profil Tak właśnie celuję. Dzięki za info. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stanczu Posted July 14, 2021 Share Posted July 14, 2021 Robiłem imperialną ipę na zasypie który mam sprawdzony i wyszła nieporównywalnie kwaśno (temp. ferm. ~21°C). Teraz robie ipę i wrzuciłem na pas grzewczy (32°C) i zobaczymy efekty. Odfermentowały na poziomie 85% Drugie piwo zrobiłem z zasuszonej gęstwy z iipy - 12g uwodnionych w 4 dni rozwaliły system, chociaż miały sporego laga ze startem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted July 14, 2021 Author Share Posted July 14, 2021 3 godziny temu, Stanczu napisał: nieporównywalnie kwaśno Ale z sucharków/ gęstwy od kogoś, czy z saszetki WLP? Bo o kwaśności w piwach na sucharkach os kogoś nasłuchałem się już na czacie. Mi wczoraj przyszła saszetka, starter nastawiam w niedzielę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted July 16, 2021 Author Share Posted July 16, 2021 Brew Dudes zrobili porównanie tego szczepu z US05. W filmiku dużo gadają. Moja saszetka czeka w lodówce, w niedzielę nastawiam starter. https://www.brew-dudes.com/kveik-vs-us-05-showdown/7429 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stanczu Posted July 17, 2021 Share Posted July 17, 2021 Saszetka wlp lekko po terminie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted July 18, 2021 Author Share Posted July 18, 2021 14 godzin temu, Stanczu napisał: Saszetka wlp lekko po terminie To samo u mnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skg Posted July 18, 2021 Share Posted July 18, 2021 (edited) Czy można prosić o przeniesienie tego wątku do działu o szczepach drożdży? https://www.piwo.org/forums/forum/31-charakterystyka-szczepów-drożdży/ Edited July 18, 2021 by elroy przeniesione. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted July 23, 2021 Author Share Posted July 23, 2021 W dniu 18.07.2021 o 23:47, Skg napisał: Czy można prosić o przeniesienie tego wątku do działu o szczepach drożdży? https://www.piwo.org/forums/forum/31-charakterystyka-szczepów-drożdży/ W związku z przeniesieniem do działu z większymi opracowaniami, wypada uzupełnić wątek przynajmniej o podstawową charakterystykę ze strony producenta: https://www.whitelabs.com/yeast-single?id=157&type=YEAST&style_type=1 Cytat Odfermentowanie: 69% - 80% Flokulacja: średnia do wysokiej Tolerancja na alkohol: średnia do wysokiej - 8-12%ABV Temperatura fermentacji: 25° - 35° C Sugerowane do styli: American IPA, Blonde Ale, Double IPA, Hazy/Juicy IPA, Pale Ale, Porter, Red Ale, Stout Ten szczep Kveik został wyizolowany z mieszanej kultury, która należała do Haralda Opshauga, piwowara wiejskiego w Stranda w Norwegii. Szczep ten był pierwotnie używany w latach 90. do produkcji piw w stylu kornøl. Są to drożdże fermentujące czysto o tolerancji temperatur do 95°F (35°C), w której kończą fermentację w ciągu trzech do czterech dni. Podkreślająca chmielowość, czysta charakterystyka tego szczepu sprawia, że jest on idealny do piw Pale Ale i India Pale Ale. Widzę, że przed chwilą użył ich @Wuuu - jeśli będziesz miał chwilę podziel się efektem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted July 23, 2021 Share Posted July 23, 2021 Może wrzuć opis do pierwszego posta, będzie porządek zasada 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wuuu Posted July 28, 2021 Share Posted July 28, 2021 (edited) W dniu 23.07.2021 o 13:57, zasada napisał: W związku z przeniesieniem do działu z większymi opracowaniami, wypada uzupełnić wątek przynajmniej o podstawową charakterystykę ze strony producenta: https://www.whitelabs.com/yeast-single?id=157&type=YEAST&style_type=1 Widzę, że przed chwilą użył ich @Wuuu - jeśli będziesz miał chwilę podziel się efektem. Zlałem do kega do niespełna 5 dniach fermentacji. Zeszło do 4,5 blg z 16, więc na poziomie 73% odfermentowanie. Potrzymałbym jeszcze, ale obudziłem się, że na warmiński kpd nie zdążę wysłać, to zrezygnowałem z chmielenia na zimno, na rzecz 24 h citry na biotransformację. Wymusiłem też wysycenia w kegu kilkoma strzałami i turlaniem, więc wszystko na chybcika. Póki co balans w stronę chmielowości, ale i da się wyczuć mocną estrową owocowość. Słodki finisz, trochę cierpki, ale raczej od tego chmielenia na bio i krótkiego cold crashu. Gdzieś przy tej cierpkości majaczy w tle ta delikatna kwaśność, ale na pewno nie tak wyczuwalna jak w piwie @Stanczu, które miałem przyjemność kiedyś pić. Trochę alko czuć przy głębszym niuchu, ale na granicy, żadne fuzle. Spodziewałem się, że w tem 30-33C szybciej zrobią robotę i teraz ciężko obiektywnie stwierdzić przez ten pośpiech. Na przyszłość potrzymałbym dłużej i na spokojnie poleżakowałbym z tydzień, dwie z prawilnym 48h coldrashem. Ale jak na 5 dniowe piwo to nie jest źle Mam nadzieję, że odfermentowało do końca i nie będzie sędziom strzelać w butelkach za tydzień na konkursie jak drożdże jeszcze coś dojedzą (na refermentację nic nie dawałem, tylko butelkowanie z kega, bo wymuszonym wysyceniu) A i bardzo mętne póki co. Edited July 28, 2021 by Wuuu Stanczu and zasada 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted August 11, 2021 Author Share Posted August 11, 2021 Wczoraj butelkowalem pilzneński + citra i mosaic (warka #85). Z ok.10 zeszły do ok.2. piwo mętne, osad na dnie fermentora zbity. Gęstwa zebrana, część pójdzie do ludzi, część chcę wysuszyć. Trafiłem też na notkę prasową sprzed kilku lat, mówiącą nieco wiecej o szczepie: https://www.northwestbeerguide.com/home/2019/4/29/white-labs-announces-availability-of-kveik-strainwlp518-opshaug-farmhouse-yeast Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mefisto Posted December 5, 2021 Share Posted December 5, 2021 Cześć, powiedzcie mi czy podczas fermentacji tworzyła się piana? Pytam bo u mnie fermentacja w pełni a piany brak 🤔 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted December 5, 2021 Author Share Posted December 5, 2021 Godzinę temu, mefisto napisał: tworzyła się piana? Po pierwszej dobie miałem ok.7 litrów piany. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Joosto Posted July 7, 2022 Share Posted July 7, 2022 (edited) U mnie odfermentowanie na WLP518 w okolicach 70%, ale zacieranie w okolicach 68-67°C. Dla porównania Skare z tego samego zacierania zeszło do 76%. Trzymane na drożdżach 17.06-07.07 Edited July 7, 2022 by Joosto Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.