Jump to content

WLP518 Opshaug Kveik


Recommended Posts

Kupiłem przeterminowaną saszetkę, szukam na forum i jedyna wzmiankę znalazlem w zapiskach @Chmielowy warsztat

Ktoś jeszcze coś może o nich powiedzieć? Może szczep ma inną nazwę niż ta handlowa i dlatego cisza?

W każdym razie, kierunek jest taki, żeby zrobić piwo bez względu czy ktoś podzieli się doświadczeniami czy nie - kierunek amerykański generalnie.

Na HBT wątek wkazuje ich raczej neutralny profil: https://www.homebrewtalk.com/threads/kveik-all-things-opshaug-strain-version.668436/

 

edit 10.08:

W związku z przeniesieniem do działu z większymi opracowaniami, i uwagą kolegi @x1d uzupełniam pierwszy post o podstawową charakterystykę ze strony producenta:
 

Cytat

 

Odfermentowanie:    69% - 80%                            
Flokulacja:    średnia do wysokiej                            
Tolerancja na alkohol:    średnia do wysokiej - 8-12%ABV                            
Temperatura fermentacji:    25° - 35° C                            
Sugerowane do styli:     American IPA, Blonde Ale, Double IPA, Hazy/Juicy IPA, Pale Ale, Porter, Red Ale, Stout

Ten szczep Kveik został wyizolowany z mieszanej kultury, która należała do Haralda Opshauga, piwowara wiejskiego w Stranda w Norwegii. Szczep ten był pierwotnie używany w latach 90. do produkcji piw w stylu kornøl. Są to drożdże fermentujące czysto o tolerancji temperatur do 95°F (35°C), w której kończą fermentację w ciągu trzech do czterech dni. Podkreślająca chmielowość, czysta charakterystyka tego szczepu sprawia, że jest on idealny do piw Pale Ale i India Pale Ale.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Też się nad nimi zastanawiałem,  ale jakiekolwiek poszukiwania informacji sprowadzały głównie do sklepów i kopiowanego opisu. I tu potwierdza się kierunek amerykański.  Daj znać co wyjdzie i pisze się na gęstwę;)

Link to comment
Share on other sites

Robiłem na nich rok temu neipe i juicy sour. Było to latem i  dogrzewałem je dodatkowo pasem ze sterownikiem. W notatkach mam zapisane że zadawałem w 30°C i podniosłem stopniowo do 35°C i tak do końca fermentacji. W tej temperaturze dają bardzo przyjemne estry. Trochę ananas, ogólnie mega tropikowe klimaty. Idealnie pasuje właśnie do neipy. Spotkałem się z informacjami, że w niższych temperaturach 20-24°C dają w miarę neutralny profil. U mnie praktycznie nie flokulowały. Ale były to suchary od innego piwowara, nie komercyjny izolat. 

Link to comment
Share on other sites

9 godzin temu, Mibor napisał:

Daj znać co wyjdzie i pisze się na gęstwę;)

W tygodniu przyjdą, w weekend starter nastawię, przed końcem miesiąca może będzie do wzięcia.

Godzinę temu, buk0 napisał:

20-24°C dają w miarę neutralny profil

Tak właśnie celuję. Dzięki za info.

Link to comment
Share on other sites

Robiłem imperialną ipę na zasypie który mam sprawdzony i wyszła nieporównywalnie kwaśno (temp. ferm. ~21°C).

Teraz robie ipę i wrzuciłem na pas grzewczy (32°C) i zobaczymy efekty.

Odfermentowały na poziomie 85%

Drugie piwo zrobiłem z zasuszonej gęstwy z iipy - 12g uwodnionych w 4 dni rozwaliły system, chociaż miały sporego laga ze startem

Link to comment
Share on other sites

3 godziny temu, Stanczu napisał:

nieporównywalnie kwaśno

Ale z sucharków/ gęstwy od kogoś, czy z saszetki WLP? Bo o kwaśności w piwach na sucharkach os kogoś nasłuchałem się już na czacie.

Mi wczoraj przyszła saszetka, starter nastawiam w niedzielę.

Link to comment
Share on other sites

W dniu 18.07.2021 o 23:47, Skg napisał:

Czy można prosić o przeniesienie tego wątku do działu o szczepach drożdży? :)

https://www.piwo.org/forums/forum/31-charakterystyka-szczepów-drożdży/

W związku z przeniesieniem do działu z większymi opracowaniami, wypada uzupełnić wątek przynajmniej o podstawową charakterystykę ze strony producenta:  https://www.whitelabs.com/yeast-single?id=157&type=YEAST&style_type=1

Cytat

Odfermentowanie:    69% - 80%                            
Flokulacja:    średnia do wysokiej                            
Tolerancja na alkohol:    średnia do wysokiej - 8-12%ABV                            
Temperatura fermentacji:    25° - 35° C                            
Sugerowane do styli:     American IPA, Blonde Ale, Double IPA, Hazy/Juicy IPA, Pale Ale, Porter, Red Ale, Stout

Ten szczep Kveik został wyizolowany z mieszanej kultury, która należała do Haralda Opshauga, piwowara wiejskiego w Stranda w Norwegii. Szczep ten był pierwotnie używany w latach 90. do produkcji piw w stylu kornøl. Są to drożdże fermentujące czysto o tolerancji temperatur do 95°F (35°C), w której kończą fermentację w ciągu trzech do czterech dni. Podkreślająca chmielowość, czysta charakterystyka tego szczepu sprawia, że jest on idealny do piw Pale Ale i India Pale Ale.

 

 

Widzę, że przed chwilą użył ich @Wuuu - jeśli będziesz miał chwilę podziel się efektem.

Link to comment
Share on other sites

W dniu 23.07.2021 o 13:57, zasada napisał:

W związku z przeniesieniem do działu z większymi opracowaniami, wypada uzupełnić wątek przynajmniej o podstawową charakterystykę ze strony producenta:  https://www.whitelabs.com/yeast-single?id=157&type=YEAST&style_type=1

 

Widzę, że przed chwilą użył ich @Wuuu - jeśli będziesz miał chwilę podziel się efektem.

 

Zlałem do kega do niespełna 5 dniach fermentacji. Zeszło do 4,5 blg z 16, więc na poziomie 73% odfermentowanie. Potrzymałbym jeszcze, ale obudziłem się, że na warmiński kpd nie zdążę wysłać, to zrezygnowałem z chmielenia na zimno, na rzecz 24 h citry na biotransformację. Wymusiłem też wysycenia w kegu kilkoma strzałami i turlaniem, więc wszystko na chybcika.

 

Póki co balans w stronę chmielowości, ale i da się wyczuć mocną estrową owocowość. Słodki finisz, trochę cierpki, ale raczej od tego chmielenia na bio i krótkiego cold crashu. Gdzieś przy tej cierpkości majaczy w tle ta delikatna kwaśność, ale na pewno nie tak wyczuwalna jak w piwie @Stanczu, które miałem przyjemność kiedyś pić. Trochę alko czuć przy głębszym niuchu, ale na granicy, żadne fuzle.

 

Spodziewałem się, że w tem 30-33C szybciej zrobią robotę i teraz ciężko obiektywnie stwierdzić przez ten pośpiech. Na przyszłość potrzymałbym dłużej i na spokojnie poleżakowałbym z tydzień, dwie z prawilnym 48h coldrashem. Ale jak na 5 dniowe piwo to nie jest źle :)  Mam nadzieję, że odfermentowało do końca i nie będzie sędziom strzelać w butelkach za tydzień na konkursie jak drożdże jeszcze coś dojedzą :) (na refermentację nic nie dawałem, tylko butelkowanie z kega, bo wymuszonym wysyceniu)

 

A i bardzo mętne póki co.

 

20210729_004833.thumb.jpg.67c21fbe1e9ed2cc4a72f8fca5699492.jpg

Edited by Wuuu
Link to comment
Share on other sites

Wczoraj butelkowalem pilzneński + citra i mosaic (warka #85). Z ok.10 zeszły do ok.2. piwo mętne, osad na dnie fermentora zbity. Gęstwa zebrana, część pójdzie do ludzi, część chcę wysuszyć.

Trafiłem też na notkę prasową sprzed kilku lat, mówiącą nieco wiecej o szczepie: https://www.northwestbeerguide.com/home/2019/4/29/white-labs-announces-availability-of-kveik-strainwlp518-opshaug-farmhouse-yeast

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.